Un nou proiect inovator al Teatrului Naţional din Timişoara va avea avanpremiera în iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-proiect-inovator-al-teatrului-national-din-timisoara-va-avea-avanpremiera-in-iulie/

Avanpremiera spectacolului „Prometeu înlănţuit“ este programată duminică, 7 iulie, în Sala Mare a Teatrului, iar premiera, care va avea loc în 22 septembrie, va marca ziua în care Teatrul Naţional sărbătoreşte 137 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii.

Un articol de Andrada Văsii|8 iunie 2013

Avanpremiera spectacolului „Prometeu înlănţuit“, după Eschil, este programată duminică, 7 iulie, în Sala Mare a Teatrului, iar premiera, care va avea loc în 22 septembrie, va marca ziua în care Teatrul Naţional sărbătoreşte 137 de ani de la inaugurarea Palatului Culturii.

Luni, 3 iunie, la mai puţin de 24 de ore de la premiera spectacolului „Anna Karenina“,  s-a dat startul unui nou proiect al Teatrului Naţional din Timişoara, pe cât de ambiţios, pe atât de provocator.

Un nume sârbesc semnează regia

Spectacolul poartă semnătura regizorului Kokan Mladenović, unul dintre cele mai proeminente nume ale teatrului sârbesc contemporan, cu o estetică puternică, angajată. Spectacolul pleacă de la o premisă profund racordată la istoria contemporană – într-un real arc peste timp îi evocă pe toţi acei oameni în trup, dar titani în spirit, care îndrăznesc să fure focul noilor zei – tradus astăzi în concepte ca informaţia, dreptul elementar la viaţă, la apartenenţă etnică, la educaţie etc.

O distribuție de excepție

Rolul titular îi aparţine actorului Ion Rizea (foto) . Acestuia i se alătură Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Victor Manovici, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminiţa Tulgara, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru şi Laurenţiu Pleşa.

Echipa de creaţie a spectacolului este completată de scenografele Marija Kalabić (decoruri) și Irena Radišić (costume), compozitoarea Irena Popović, artistul video Lucian Matei şi light-designerul Lucian Moga.

Foto credit: Teatrul Național din Timișoara

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.