Un nou record la deschiderea TIFF: 3000 de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-record-la-deschiderea-tiff-3000-de-spectatori-in-piata-unirii-din-cluj-napoca/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ajuns la ediţia cu numărul 15, s-a deschis oficial vineri seara la Cluj, cu Piaţa Unirii Open Air arhiplină la premiera mondială a celui mai recent film regizat de Nae Caranfil, „6,9 pe scara Richter”. Festivalul Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura între 27 mai şi 5 iunie şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2016

Circa 3.000 de spectatori au urmărit gala prezentată de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, show-ul spectaculos cu toboșari și acrobații aeriene al francezilor de la Transe Express și comedia savuroasă a lui Caranfil. Un nou spectacol Transe Express, de data aceasta cu efecte pirotehnice, este programat la Castelul Banffy de la Bonțida, pe 28 mai, de la 20.30.

La seara de gală au luat parte Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, Andreea Esca, Cornel Ilie, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, căruia TIFF îi dedică sâmbătă, 28 mai, o proiecție specială cu ocazia celebrării a 35 de ani de la primul său zbor în spațiu, echipa filmului „6,9 pe scara Richter”, formată din regizorul Nae Caranfil și actorii Laurențiu Bănescu, Miruna Biléi, Maria Obretin, artistul islandez Bardi Johansson, actorul Manolo Cruz.

Vedetele serii au fost cei cinci protagoniști ai campaniei de imagine TIFF.15, care au sosit la gală costumați în personajele interpretate în spoturi: Pădurea Ghimpe (Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu), Amalia (Andrea Cadar), Terminatul (Gheorghe Iftime), Mariska (Andra Buicu) și Taxidermistul  (Radu Bereș). Aceștia au făcut fotografii cu invitații TIFF și au povestit pe scenă despre experiența de a fi actor pentru o zi.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, i-a mulțumit lui Nae Caranfil pentru onoarea de a prezenta în premieră absolută, la TIFF, cel mai recent film al său, și a „declarat că singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de râsetele publicului”. Regizorul se va întâlni cu publicul sâmbătă, 28 mai, de la ora 17.00, la TIFF Lounge, în Piața Unirii, moderator fiind jurnalistul Mihnea Măruță. Mihai Chirilov a făcut și câteva scurte recomandări din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese în copie restaurată – Taxi Driver, și Sieranevada, al lui Cristi Puiu, în premieră națională la Cluj.

Tudor Giurgiu a prezentat un clip emoționant despre felul în care s-au transformat orașul și festivalul în 15 ani, introducând campania #TIFFMoments, derulată pe Instagram. În timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj. Ele pot fi urmărite live și pe moments.tiff.ro, un album virtual cu amintiri de la TIFF 2016. Tot legat de 15 ani de TIFF, pe scenă a urcat și Barbu Șofron, fiul jurnalistului clujean Demostene Șofron, protagonist al unei fotografii din arhiva TIFF, pe când avea doar 12 ani. Tudor Giurgiu a anunțat, printre altele, și că 400 de bilete s-au vândut deja la proiecția specială în onoarea Sophiei Loren, Matrimonio all’italiana, care va avea loc în prezența actriței vineri, 3 iunie, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților.

La gală au fost prezentate câteva dintre locațiile și evenimentele speciale de anul acesta – printre acestea, Castelul de la Gilău, Someș Open Air, Urania Palace, Week-end la Castel și cine-concertele de la Casa de Cultură a Studenților și surprizele de la Casa TIFF.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.