O expozitie a regizorului Andrei Ujică şi lucrări de artă cu temă politică, în ”Future Museum”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-show-al-regizorului-de-film-andrei-ujica-si-lucrari-de-arta-cu-tema-politica-in-future-museum/

Regizorul şi artistul Andrei Ujică, alături de artişti migranţi români Ovidiu Anton, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, participă cu instalaţii solo şi show-uri în proiectul ”Future Museum” 2017, care se deschide la Centrul Ceh, pe 18 mai

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2017

În 2017, galeria de artă contemporană Future Museum se centrează în jurul unui grup de artiști emigranți români, toți născuți în România, dar stabiliţi într-o altă țară permanent sau temporar.

Pe 18 mai 2017, prima expoziție solo în România a lui Ovidiu Anton va inaugura sezonul de primăvară al galFuture Museumeriei. Lucrările Anettei Mona Chișa & Luciei Tkáčová vor deschide sezonul de vară, la începutul lui iulie, seria acestui an încheindu-se cu o expoziție a regizorului de film Andrei Ujică.

Experiențele acestor artiști migranți sau emigranți, dobândite în diferite medii culturale, le-au oferit o înţelegere aparte, precum și o multitudine de perspective, din care să observe fenomenele politice, sociologice și culturale într-un mod diferit.

Această serie de expoziții are drept scop, de asemenea, evidențierea schimbărilor geopolitice contemporane, pe care le înfruntăm din anii 1990, schimbări la care artiștii vizuali sunt participanți activi.

În contextul artelor vizuale din București, Future Museum este o instituție de dimensiuni medii, care pune la dispoziția artiștilor o platformă unde să creeze instalații solo, în contextul specific galeriei. Unul dintre cele mai importante obiective ale programului Future Museum este să susțină mobilitatea artiștilor români.

Aș dori să subliniez faptul că scena artelor vizuale din România este foarte descentralizată și structurată într-o multitudine de domenii diverse. Încă din anii 1980, România a trecut printr-o perioadă de migrări economice și politice, în urma cărora mulți artiști români contemporani locuiesc acum în Europa. Aici, precum probabil peste tot, am fost martorii unui comportament protector, lăuntric, referitor la o perioadă în care instituțiile românești nu au dat o atenție adecvată creatorilor domiciliați în străinătate.  – František Zachoval, directorul Centrului Ceh

Foto: Future Museum – futuremuseum.ro

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

22
/07
/15

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie.

13
/07
/15

Miercuri, 15 iulie 2015, începând cu orele 20.00, în cadrul workshop-ului de tatuaje deschis publicului la galeria de artă ArtXpert din Bucureşti, doi faimoşi tatuatori români – Dragoş şi Bogdan Macavei - premiaţi 3 ani la Tattoo Convention Bucharest, vor realiza la faţa locului un tatuaj, vor explica şi demonstra tehnica de realizare a unui tatuaj.

08
/07
/15

Pentru aceia dintre voi dornici să se simtă ca în vacanță în mijlocul unui București agitat, Fundația Calea Victoriei a pregătit în luna iulie peste 20 de cursuri și evenimente culturale. Petrece câteva ore deconectat de zumzetul urban și pășește în casa cochetӑ şi rӑcoroasӑ din Popa Soare, nr. 40, unde vara are aromă de artă, creativitate și conversație bunӑ.