Un spectacol de referință la Timișoara: GYPSIES
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-spectacol-de-referinta-la-timisoara-gypsies/

Teatrul Naţional din Timişoara vă invită în zilele de 11, 12 şi 13 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2, la spectacolul GYPSIES. După ce a avut numeroase reprezentaţii în Germania, la Deutsches Theater Berlin şi la Staatstheater Braunschweig, spectacolul va avea trei reprezentaţii în România, la Teatrul Naţional din Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2017

GYPSIES este rezultatul unui proiect de teatru internațional realizat de compania germană de teatru werkgruppe2 în coproducție cu Teatrul Naţional din Timişoara, Staatstheater Braunschweig, şi CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy.

Proiectul Gypsies. Roma and Sinti in Europe și-a propus să abordeze prin intermediul teatrului o serie de întrebări pe care le ridică societatea europeană a zilei de astăzi: „Cum se descriu rromii pe ei înșiși? Cum văd societatea care reprezintă majoritatea în țările în care trăiesc? Care ar fi, în opinia lor, cheia pentru a conviețui în armonie? Cum văd ei Europa viitorului?”. Ridicând mai degrabă noi întrebări decât grăbindu-se să formuleze răspunsuri, proiectul și-a propus să redefinească nuanțele relației dintre majoritate și minoritatea romă.

Julia Roesler, regizorul spectacolului Gypsies, și-a fondat cercetarea sociologică, și, mai cu seamă, demersul artistic pe o etapă de cercetare constând în interviuri realizate în toamna anului 2016 în România, Franța și Germania. ”Werkgruppe 2 a călătorit în trei țări împreună cu asociația „romatrial” și actorii implicați, împreună au cunoscut mulți oameni diferiți și le-au aflat și documentat poveștile de viață. Pe parcursul documentării au ieșit la iveală aspectele pe care le-am considerat cele mai importante în fiecare țară: problema accesului la educație în România, situația locativă în Franța și dreptul de ședere în Germania”, explică dramaturgul Silke Merzhäuser, care, alături de regizoarea Julia Roesler, formează compania de teatru werkgruppe 2.

Din echipa artistică a proiectului mai fac parte actorii Flavius Retea (Teatrul Național din Timișoara), Simon Bourgade, Gina Călinoiu, Ursula Hobmair, muzicienii Dejan Jovanović (acordeon) și Dejan Jovanović (vioară) și scenografa Charlotte Pistorius. Cercetarea și realizarea imaginilor video au fost coordonate de asistenții sociali Veronika Patočková și Hamze Bytyci. După Timișoara, următoarea destinație a spectacolului Gypsies este orașul francez Nancy, unde sunt programate reprezentații în toamna acestui an.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.