Un volum inedit al poetului George Țărnea, publicat postum și prezentat în premieră pe 10 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-volum-inedit-al-poetului-george-tarnea-publicat-postum-si-prezentat-in-premiera-pe-10-noiembrie/

Pe 10 noiembrie 2015, când poetul George Țărnea ar fi împlinit 70 de ani, un volum inedit, conţinând un poem descoperit postum de fiul său, intitulat „Cu privire la iubire”, este publicat în premieră şi prezentat publicului. Evenimentul are loc la Simbio – Event Space şi este dublat de vernisajul expoziţiei „Manuscris – George Țărnea la 70”.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2015

Expoziția reunește manuscrise din carnetele lui George Țărnea prezentate pentru prima dată publicului, față în față cu fotografii realizate de Andrei Țărnea, fiul poetului, selectate pentru a corespunde stărilor poetice.

Un text „contemporan și dureros”, volumul „Cu privire la iubire” de George Țărnea este un manifest pentru renunțarea la ură, minciună, teroare, trufie sau nimicnicie într-o lume care are, din ce în ce mai mult, nevoie de iubire. „George Țărnea a lucrat între anii 1995 și 1996 la proiectul unei cărți olografe dedicate unui poem original. Între manuscrisele sale am găsit atât textul cules al poemului cât și strofele olografe și macheta cărții realizată de mână.

Pentru celebrarea a șaptezeci de ani de la nașterea sa am ales să dăm cititorilor lui George și iubitorilor de poezie acest text contemporan și dureros. Sunt 50 de strofe despre care George a scris în Colofonul volumului că «pot fi ale oricui socoteşte că fără a urî minciuna, linguşeala, prefăcătoria, obedienţa, teroarea, promiscuitatea, prostia, trufia, zgârcenia, răutatea, nimicnicia nu se poate trăi în, prin, şi întru Iubire»”, povestește Andrei Țărnea, fiul poetului.

„Urăsc iubirea din oficiu Şi dogma fără postament, Miresele de sacrificiu, Şi gloria prin testament./ Urăsc lichelele spălate, Şi sfinţii foarte urduroşi, Convenienţa din palate, Şi picoteala în galoşi. / Urăsc ochioşii cu simbrie, Care pretind c-ar fi turişti, Şi berzele intrate-n vrie, Şi anarhiştii futurişti./ Urăsc tîmpenia gregară Dintr-un slogan agitator, Şi trenul fără nici o gară, Şi şansa de–a muri dator.”, sunt patru dintre cele 50 de strofe ale poemului „Cu privire la Iubire” de George Țărnea.

Volumul „Cu privire la Iubire” apare într-o ediție limitată de 170 exemplare, dintre care 70 numerotate, într-o formulă grafică realizată de Maia Manolescu pornind de la macheta autorului.  „Cu privire la iubire” poate fi citit integral de publicul larg și online, pe site-ul dedicat poetului, http://www.george-tarnea.ro/

Expoziția „Manuscris – George Țărnea la 70”, cu acces gratuit, este deschisă publicului până la data de 30 noiembrie.

George Țărnea a debutat în anii ’60, prima sa colecție de poezie fiind publicată în anul 1972, în „Literatorul”. A fost distins cu numeroase premii pentru poezie în țară și în străinătate, printre care și prestioasa distincție italiană Premio Capri, în anul 1991. Din 1972, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor. A publicat 26 de volume de poezie. Poeziile sale au fost traduse și publicate și în limba italiană, în revista „Pagine”.

A avut, de asemenea, o activitate jurnalistică intensă în anii ’70, și apoi, după 1989, în presa locală și națională și a colaborat cu Televiziunea Română și cu Radioul Național. A fost director artistic a numeroase festivaluri și concursuri artistice. A publicat constant în cele mai importante reviste culturale românești, printre care „România Literară”, „Convorbiri Literare”, „Orizont”, „Timpul” și „Cuvântul”. S-a stins din viață la 2 mai 2003, la București.

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.