Undeva, cândva… Charles Aznavour & Edith Piaf
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-charles-aznavour-edith-piaf/

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu „She”, singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de faţă, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreţ francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour şi un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias „Cântăreţul fără nume”)

Un articol de Petre Ivan|29 iunie 2018

Shahnourh Varinag Aznavourian (numele său real) a început să cânte de la nouă ani și foarte repede și-a luat numele de scenă Aznavour.

În momentul în care Edith Piaf l-a auzit, a aranjat un turneu în care au cântat împreună în Franța și SUA. Acela a fost momentul în care Aznavour a devenit cunoscut în întreaga lume.

Anul 1956 a marcat un prim pas important în viața cântărețului. După un recital la Casablanca, reacția publicului a fost aceea care l-a propulsat pe Aznavour la rangul de vedetă.

Pentru premiera sa la Olympia, Aznavour a scris ”Sur ma vie” (1956), care devine primul său mare șlagăr.

A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1.000 de cântece, din care aproape aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană. De-a lungul carierei a vândut peste 100 milioane de discuri.

În onoarea sa, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie.

Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, amintim: “Tous Les Visages de l’Amour”, “Hier Encore”, “Les Jours Heureux “, “La Boheme”, “Que C’est Triste”, “Non, Je N’ai Rien Oublié”, “Il Faut Savoir “, “Toi et moi”, “Le Temps”, “Emmenez-Moi”, “Ave Maria”, “Ils Sont Tombes”.

Foto: Charles Aznavour & Edith Piaf – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.