„Uriași de Pantelimon” – Proiect de artă și viață la înălțime
https://www.ziarulmetropolis.ro/uriasi-de-pantelimon-proiect-de-arta-si-viata-la-inaltime/

La trei ani de la deschiderea Turnului de apă şi artă din Pantelimon, Make a Point derulează un nou proiect de artă la înălţime. Locuitorii cartierului îşi spun poveştile, artiştii le urcă pe acoperişuri, publicul le admiră din turn.

Un articol de Petre Ivan|19 iunie 2017

Viața cartierului, nescrisă în vreun manual de istorie, rămâne acolo, între cer și pământ, ca s-o descopere oricine, oricând are chef de o plimbare prin istoria trecută și contemporană a Bucureștilor.

Primul tramvai electric din București, demolările din anii 80, termoizolările de acum, viața clasei muncitoare care a construit socialismul și s-a mutat înapoi la țară, și viața tineretului care acum află cum era înainte.

Toate sunt poveștile cartierului Pantelimon, pe care o seamă de artiști le vor urca în acest an pe blocurile gri și pe fostele hale industriale încă rămase în picioare în estul Capitalei.

Va fi un fel de Facebook cu postări reale, într-un spațiu beton și cu vizualizări, mai ales prin „scroll up”, din Turnul de apă și artă Make a Point.

Ce se întâmplă

Proiectul Uriași de Pantelimon, inițiat și dezvoltat de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, documentary artists, și Ana Alexandra Blidaru, art consultant, a avut episodul pilot la sfârșitul anului trecut cu sprijinul ARCUB. Cu ajutorul unui antropolog, Andreea Drăgan, Make a Point colecționează acum poveștile Pantelimonului.

În luna iulie, artiști din România și din lume vor fi invitați să transforme poveștile în imagini de neuitat. Schițele rezultate din această întâlnire, a poveștilor cu imaginația artiștilor, vor fi jurizate în luna august, iar lucrările câștigătoare vor fi urcate apoi pe clădirile din jurul Turnului de Artă.

Deschiderea expoziției în aer liber va avea loc în 13-15 octombrie 2017, în cadrul Zilelor Urban Art „Uriași de Pantelimon”, o manifestare ce va cuprinde evenimente de artă urbană, conferințe, workshopuri, proiecții tematice de film documentar și întâlniri cu artiștii la lucru.

Unde:

Spațiile avute în vedere într-o primă etapă sunt: fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română. Faptul că aceste spații încă există – spre deosebire de alte foste uzine bucureștene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri – a făcut firească folosirea lor ca șevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat și a duce arta și dincolo de inelul central al orașului.

Cu cine:

Artiștii – peste 50 de pictori, arhitecți, urbaniști și designeri – vor cunoaște cu această ocazie comunitatea și vor contribui la un mod inedit pentru România de a-și face cunoscute poveștile. Conceptul de artă urbană care revitalizează suburbiile industrializate ale orașelor este unul intens folosit în lume la ora actuală.

Dacă ați trăit în cartier sau încă mai sunteți locuitor de Pantelimon și cunoașteți fapte de viață ale comunității, Make a Point vă așteaptă poveștile la adresa [email protected] sau pe pagina de facebook până la 15 iulie 2017.

PRIMA LUCRARE realizată în cadrul proiectului de către cuplul de artiști BoeMona, din Contanța (2016). Artiștii au venit la București, și în spiritual proiectului au lucrat cu poveștile adunate de la locuitori.

În mijlocul lucării este evocată textilista, cea care în anii ’70, la doar 17 ani abia împliniți, era adusă dintr-un sat din sudul țării ca să lucreze în uzină, în trei schimburi.

Demolările cartierelor de case din jurul fabricilor au facut loc blocurilor de locuit pentru lucrătoarele din uzine și familiile lor – aceasta este istoria personală, dar și de cartier, cimentată de BoeMona în lucrarea lor la inălțime.

Foto: Uriași de Pantelimon – facebook

04
/03
/13

Ideea în jurul căreia se construiește conceptul ART HUB este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizare unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice […]

01
/03
/13

Bucureşti, 27 februarie 2013, CREATIVE ARTS (www.creativearts.ro) organizează duminică, 3 martie a.c., începând cu ora 13:00, la Caffé D`Arthé (Bucureşti, Str. Popa Nan, nr. 7) un atelier de personalizat colanţi.  Cu ajutorul trainerilor Creative Arts veţi da un suflu nou ciorapilor şi colanţilor dumneavoastră printr-un atelier. Urban Legs reprezintă cel de-al şaptelea atelier din platforma […]

25
/02
/13

În perioada 20 iunie 2012- 24 februarie 2013, la Muzeul Naṭional de Artã al României a avut loc expoziṭia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI – XIX.   Cabinetul de desene şi gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României a prezentat expoziţia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI […]

25
/02
/13

Pânã la data de 26 mai 2013, doritorii vor putea vizita la MNAR expoziṭia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului.   Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă expoziţia temporară Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului. Expoziţia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a […]

22
/02
/13

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]