Valsul „Dunărea Albastră” împlinește 150 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/valsul-dunarea-albastra-implineste-150-de-ani/

În urmă cu un secol şi jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, „Dunărea Albastră”, valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduieşte o expoziţie care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2017

Valsul ”Dunărea Albastră” s-a născut pe strada Prater 54, unde Johann Strauss Fiul locuia în anul 1867. Cea mai cunoscută lucrare a sa, cunoscută sub numele original de ”Pe malul Dunării Albastre”, a devenit imnul neoficial al Vienei.

Locuința regelui valsului și a familiei sale mai poate fi vizitată și astăzi. Alături de piese de mobilier și instrumente muzicale originale pot fi văzute și obiecte personale ale marelui compozitor precum imagini, fotografii și documente despre viața și opera sa, informează Biroul de Turism al Vienei în România.

Museum of the Johann Strauss Dynasty

Museum of the Johann Strauss Dynasty

Viena a dedicat familiei Strauss și creației artistice a acesteia un muzeu de sine stătător. Deschis la începutul anului 2015 în districtul 9, muzeul prezintă o multitudine de fotografii și documente din epoca Biedermeier până la perioada ”Ringstraße”.

În muzeu vizitatorii pot asculta nestingheriți la căști în multiple puncte audio atât piese muzicale cunoscute, cât și altele mai puțin populare ale dinastiei Strauss.

Johann Strauss (1825-1899), numit de către familie și prieteni ”Schani”, tatăl său, care purta același nume, și frații săi Josef și Eduard au cucerit lumea cu muzica lor.

Opera lor, care însumează mai mult de 1500 de lucrări reprezintă și astăzi muzica vieneză mai mult decât oricare altele, de la ”Liliacul” până la ”Marșul lui Radetzky” și la ”Dunărea Albastră”.

Valsurile și melodiile lor de operetă răsună în săli de concerte din întreaga lume și la Concertul tradițional de Anul Nou, care are loc în Sala de Aur a Asociației Muzicale Vieneze și este transmis în întreaga lume.

Memoria lui Johann Strauss este prețuită și în sala ”Marilor Maeștri”, la etajul al treilea al Casei Muzicii, din centrul orașului. Mormântul regelui valsului se află în Cimitirul Central din Viena, în apropiere de mormintele lui Beethoven, Schubert, Brahms și Strauss Tatăl.

Foto: Dunărea Albastră – facebook

 

18
/05
/16

Trei dintre formațiile muzicale Radio România – Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio participă şi în acest an la „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (SIMN) – ediţia 26 – derulată sub titlul “Limits… and Beyond!” (Limite… și dincolo de ele!).

17
/05
/16

O suită de evenimente de promovare a creației și personalității lui George Enescu, precum și a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la București, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varșovia pe data de 17 mai.

16
/05
/16

Dirijorul Vladimir Jurowski, noul director al Festivalului Internațional George Enescu, va avea, la inițiativa Institutului Cultural Român de la Viena, un dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio klassik Stephansdom, pe 22 mai, începând cu ora 17.00, la Musikverein din Viena, în sala Horst Haschek Auditorium / Steinerner Saal.

14
/05
/16

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tânăr – proiectele sunt multe și împlinirile pe măsură. Pe 11 martie 2016, sub semnătura lui Daniel Barenboim au apărut două discuri. Pe primul dintre ele evoluează ca pianist, pe al doilea ca dirijor.

12
/05
/16

Bucureștenii sunt invitați la două picnicuri cu muzică de Chopin pe 14 mai, în parcul Herăstrău şi pe 15 mai, în parcul Cişmigiu, începând cu ora 17.00, unde Horia Mihail însoţit de un pian de concert adevărat, pus la dispoziţie de Radio România, va poposi în foişoarele celor două parcuri şi va susţine două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB.

12
/05
/16

Sorin Zlat, unul unul dintre cei mai cunoscuți pianişti români de jazz, multipremiat la competiţii internaţionale precum Monaco, Lille – Franţa, Montreux – Elveţia, Vilnius - Lituania, Jacksonville – Florida, S.U.A., va cânta marți, pe 17 mai, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, în cadrul serii speciale de jazz lunare, alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

11
/05
/16

Între 12 şi 21 mai fă-ţi loc în agendă pentru EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică. Bucureștiul și Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de ţări - concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenționale.

11
/05
/16

În cadrul celui mai nou proiect muzical pe care l-a iniţiat şi lansat - 3D PRO’ECT- cunoscutul artist Emy Drăgoi va prezenta pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, vineri, 13 mai 2016, de la ora 19.00, un gen muzical cu o istorie şi un parfum aparte: „caravana Jazz Manouche – Omagiu Django Reinhardt&Stephane Grappelli”.

10
/05
/16

Duminică, 15 mai (17.00), ORCHESTRA DE MUZICǍ POPULARǍ RADIO, sub bagheta dirijorului ADRIAN GRIGORAȘ, vă invită la un concert dedicat solistului ION DRĂGAN, care va aduce folclorul oltenesc pe scena Sălii Radio împreună cu Grupul de copii „GORJEANCA” al Şcolii Populare de Artă - Târgu Jiu. 

10
/05
/16

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” vă invită la cea de-a VIII-a ediție a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”, ce va avea loc în perioada 15 mai - 30 iunie 2016, în trei dintre cele mai frumoase locaţii din București.