Valsul „Dunărea Albastră” împlinește 150 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/valsul-dunarea-albastra-implineste-150-de-ani/

În urmă cu un secol şi jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, „Dunărea Albastră”, valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduieşte o expoziţie care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2017

Valsul ”Dunărea Albastră” s-a născut pe strada Prater 54, unde Johann Strauss Fiul locuia în anul 1867. Cea mai cunoscută lucrare a sa, cunoscută sub numele original de ”Pe malul Dunării Albastre”, a devenit imnul neoficial al Vienei.

Locuința regelui valsului și a familiei sale mai poate fi vizitată și astăzi. Alături de piese de mobilier și instrumente muzicale originale pot fi văzute și obiecte personale ale marelui compozitor precum imagini, fotografii și documente despre viața și opera sa, informează Biroul de Turism al Vienei în România.

Museum of the Johann Strauss Dynasty

Museum of the Johann Strauss Dynasty

Viena a dedicat familiei Strauss și creației artistice a acesteia un muzeu de sine stătător. Deschis la începutul anului 2015 în districtul 9, muzeul prezintă o multitudine de fotografii și documente din epoca Biedermeier până la perioada ”Ringstraße”.

În muzeu vizitatorii pot asculta nestingheriți la căști în multiple puncte audio atât piese muzicale cunoscute, cât și altele mai puțin populare ale dinastiei Strauss.

Johann Strauss (1825-1899), numit de către familie și prieteni ”Schani”, tatăl său, care purta același nume, și frații săi Josef și Eduard au cucerit lumea cu muzica lor.

Opera lor, care însumează mai mult de 1500 de lucrări reprezintă și astăzi muzica vieneză mai mult decât oricare altele, de la ”Liliacul” până la ”Marșul lui Radetzky” și la ”Dunărea Albastră”.

Valsurile și melodiile lor de operetă răsună în săli de concerte din întreaga lume și la Concertul tradițional de Anul Nou, care are loc în Sala de Aur a Asociației Muzicale Vieneze și este transmis în întreaga lume.

Memoria lui Johann Strauss este prețuită și în sala ”Marilor Maeștri”, la etajul al treilea al Casei Muzicii, din centrul orașului. Mormântul regelui valsului se află în Cimitirul Central din Viena, în apropiere de mormintele lui Beethoven, Schubert, Brahms și Strauss Tatăl.

Foto: Dunărea Albastră – facebook

 

10
/11
/14

Trei recitaluri și un concert cu orchestra, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent și virtuozitate de trei maeștri ai scenei clasice, răsplătite cu cu minute în șir de aplauze de spectatorii ce au umplut sălile de la Craiova, Râmnicu Vâlcea și de două ori la Timișoara.

06
/11
/14

Unul dintre artiștii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, cel care va susține un concert la Sibiu alături de trupa sa în cadrul Mozaic Jazz Festival, a câștigat premiul “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundația MacArthur din SUA pentru 21 de personalități care au inovat în domeniul în care activează: justiție, muzică, teatru, matematică, medicină, cercetare și altele.

05
/11
/14

“Somn Bizar”, “Noaptea”, “Să nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai câteva dintre piesele de legendă care i-au consacrat pe cei de la Iris, una din trupele de legendă ale rock-ului românesc, şi care vor putea fi reascultate live, vineri, în Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50)

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.