Vară muzicală românească la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/vara-muzicala-romaneasca-la-londra/

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2015

Astăzi, 31 iulie, pianista româno-nigeriană Rebeca Omordia va deschide această ofertă muzicală estivală cu un recital susţinut în cadrul popularei serii de concerte de prânz pe care ICR Londra o organizează de peste patru ani în parteneriat cu St Martin-in-the-Fields şi care atrage de fiecare dată sute de melomani în somptuosul monument arhitectonic din Trafalgar Square.

Recitalul său va fi urmat, în 11 august, tot în cunoscuta sală de concerte din Trafalgar Square, de un concert al duo-ului format din violoncelistul Teodor Rusu şi pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai tinerei generaţii. Programul propus de cei doi va include partituri de Beethoven, Mozart şi Brahms şi va culmina cu explozia de energie şi optimism a “Dansurilor populare româneşti” ale lui Bartók.

În 14 august, de această dată la St James’s Church, bijuteria neoclasică de pe bulevardul Piccadilly, Daniel Ciobanu, tânăr

Rebeca Omordia

Rebeca Omordia

pianist în plină afirmare, cu o seducătoare  alură adolescentină, un aplomb contagios şi o dexteritate impresionantă, va prezenta lucrări de Benjamin Britten, Frédéric Chopin şi Maurice Ravel.

Seria românească estivală este completată, în 21 august, de un concert susţinut de Răzvan Suma, cel mai cunoscut violoncelist român al momentului, împreună cu pianista Rebeca Omordia, la aceeaşi St James’s Church. În program figurează lucrări de Dvořák, Fauré, Schumann şi John Ireland.

Desantul muzical românesc al verii se încheie pe 1 septembrie la St Martin-in-the-Fields, cu debutul londonez al tinerei pianiste din Iaşi Lia Popa, care a pregătit un  program cu lucrări de Schumann, Brahms, Ravel şi Enescu.

Mai multe detalii aici.

Foto: vară muzicală românească, Londra – icr-london.co.uk.

27
/04
/14

În această seară (27 aprilie), de la ora 19.00, publicul va avea astfel ocazia să urmărească debuturile câtorva dintre tinerii balerini talentaţi ai Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti şi totodată să se bucure de muzica lui Adolphe Ch. Adam, sub bagheta lui Ciprian Teodorașcu.

27
/04
/14

Miercuri, 30 aprilie (19.00), îl veţi asculta pe Razvan Suma la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, acesta cucerind publicul din cele mai multe oraşe ale ţării cu turneele sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.

10
/04
/14

Vineri, 11 aprilie 2014 (19.00), cu exact o săptămână înainte de Vinerea Mare, la Sala Radio, „artileria grea” a instituţiei artistice se reuneşte pe scenă pentru a vă dărui un concert cu Misa în si minor - Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi dirijorul Tiberiu Soare.

09
/04
/14

A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”. Cu ochi de smarald, trup de felină și un farmec scenic ce radia patos şi rafinament, Virginia Zeani a electrizat publicul de operă de pe patru continente şi n-a uitat niciodată să spună că, la origine, este româncă.

09
/04
/14

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.