Victor Rebengiuc, la Întâlnirile Yorick – Actorul față cu societatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-la-intalnirile-yorick-actorul-fata-cu-societatea/

Vineri, 6 octombrie, de la ora 19.00, pasionaţii de teatru şi nu numai sunt invitati la un eveniment marca Yorick, la librăria Humanitas de la Cişmigiu: o întâlnire deschisă cu Victor Rebengiuc cu tema „Actorul faţă cu societatea”.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2017

Reputatul actor Victor Rebengiuc va fi prezent la o întâlnire cu publicul, moderată de criticul de teatru Monica Andronescu, unde va vorbi despre situația actorului în România de azi, despre mari întâlniri într-o viață petrecută în teatru, despre maeștri și despre generații de ieri și de azi.

Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanți actori din România, cu creații uriașe atât în teatru, cât și în film. A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică și director al Teatrului Bulandra, teatru în care a și jucat cel mai mult, din anul 1957 și până azi.

Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933 şi din cei 84 de ani de viață, peste 60 de ani i-a petrecut pe scenă, în roluri care au făcut istorie, lucrând cu cei mai importanți regizori din România, de la Liviu Ciulei la Lucian Pintilie sau Radu Penciulescu.

A criticat adesea derapajele din societate și este cunoscut pentru că a refuzat să recite poezii patriotice și să se înscrie în partidul comunist, așa cum astăzi, nu ezită să sancționeze clasa politică din România.

Mi se spune de multe ori «marele actor Rebengiuc». Eu nu mă consider un mare actor. Am zis-o şi o repet: eu tind să fiu un mare actor, dar drumul e lung şi nu ştiu dacă o să am timp să-l parcurg până acolo. Însă n-am să obosesc niciodată să merg pe el şi să încerc să-l câştig metru cu metru, ca să ajung, într-un final, cât mai aproape. (Victor Rebengiuc)

În cadrul proiectului Întâlnirile Yorick propunem lunar teme de discuție pornind de la cărți, spectacole sau realități ale teatrului contemporan și ale artelor spectacolului. Printre invitații Întâlnirilor de până acum au fost Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie, Oana Pellea, Radu-Alexandru Nica, David Esrig, Răzvan Mazilu, George Banu.

Intrarea este liberă, cu rezervare aici.

Foto: Victor Rebengiuc,  Întâlnirile Yorick – Simion Buia, facebook

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.