VIDEO Cineaştii Tania Rakhmanova şi Jeroen Berkvens sunt experţii de la Aristoteles Workshop 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cineastii-tania-rakhmanova-si-jeroen-berkvens-sunt-expertii-de-la-aristoteles-workshop-2013/

Aristoteles Workshop anunţă completarea echipei de traineri care îi vor îndruma pe studenţii atelierului de film documentar anul acesta, în perioada 22 august – 22 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|23 mai 2013

Aristoteles Workshop anunţă completarea echipei de traineri care îi vor îndruma pe studenţii atelierului de film documentar anul acesta, în cea de-a opta ediţie a atelierului de film documentar care se va desfăşura la Vama (Bucovina, Suceava), în perioada 22 august – 22 septembrie.

Experţii AW 2013 vor fi cineaştii Jeroen Berkvens şi Tania Rakhmanova, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional.

Cei doi experţi se vor adăuga celorlalţi doi tutori confirmaţi deja recent: regizorii Rafi Pitts şi John Appel.

În orice alt context, dacă ai cere unui realizator de film să facă un documentar în cinci săptămâni, pornind de la zero, ar râde de tine. Cred că în cazul Aristoteles Workshop contează mult şi atmosfera: participanții mănâncă, dorm și lucrează sub același acoperiș, departe de casă, iar asta îi face să fie foarte motivați și să se concentreze doar pe filmul lor și pe modul în care îl pot face mai bun, fără să fie distrași de lumea de afară. Tinerii aceștia sunt într-un adevărat «cantonament» de film.

Tania Rakhmanova,
expert AW 2013

Filme cu subiect ales

Jeroen Berkvens va susține cursuri teoretice și va analiza studii de caz, realizând astfel etapele preliminare dezvoltării documentarelor. Studenții își vor alege subiectele pe care apoi le vor dezvolta, filma și edita avându-i alături pe tutorii Rafi Pitts și John Appel, până la finalul workshopului. Tania Rakhmanova va lucra cu participanții în cea de-a doua parte a workshopului, pentru montajul materialului filmat și finalizarea post-producției.

Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, printre care: La prise du pouvoir par Vladimir Poutine, nominalizat la Premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), The alternative Rock and Roll Years (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery international).

Filme despre muzică, dragoste sau amândouă

Olandezul Jeroen Berkvens este acum cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică şi dragoste. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali și controversați: Jimmy Rosenberg – The Father, The Talent & The Son, A Skin Too Few – The Days Of Nick Drake, Paradiso (2011).

Cineastul olandez a mai participat la Aristoteles Workshop la ediţia din 2011. La întrebarea „Ce aţi învăţat dumneavoastră de la studenţii de aici de la AW?“, Jeroen Berkvens spune: „Cred că am învăţat să am răbdare. Este greu pentru studenţii de aici, de la Vama, să devină stăpâni pe povestea lor, să ia contact cu oamenii, cu un mediu în care sunt străini. Mulţi sunt români, dar nu este ușor să găsești o poveste atunci când vii dintr-un mediu diferit. Am învăţat multe de la ei.“

Info:

Data limită a înscrierilor este 30 iunie. Toţi cei care aplică până la această dată vor fi notificaţi de primirea dosarelor.

Sunt aşteptaţi la înscriere atât regizori, cât şi operatori şi editori! Cei 12 studenţi participanţi vor forma echipe de tip regizor+operator+editor, aşadar, de reţinut că toate cele trei poziţii sunt importante în procesul de realizare a unui film documentar.

Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până pe 10 iulie şi va trebui să confirme, la rândul lor, participarea până pe 20 iulie.

Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 de euro. Suma acoperă cazarea şi masa în Vama, judeţul Suceava, precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.

Participanților li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă.

Site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)

Foto credit: Aristoteles Workshop

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.