VIDEO Cum vede Lucian Boia lumea viitorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cum-vede-lucian-boia-lumea-viitorului/

Librăria Humanitas din Cişmigiu a găzduit lansarea volumului „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine“, de Lucian Boia. La eveniment au fost prezenţi autorul Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu.

Un articol de Teodora Gheorghe|15 mai 2013

Librăria Humanitas din Cişmigiu a găzduit lansarea volumului „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine“, de Lucian Boia. La eveniment au fost prezenţi autorul Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu.

Invitaţii serii au vorbit despre lumea occidentală şi despre viitorul omenirii. În contextul actual, a privi spre viitor presupune o mare incertitudine, dar şi o analiză a trecutului. Totuşi, a corela istoria cu prezentul aduce cu sine mai multe dubii decât adevăruri incontestabile. Trăim într-un univers artificializat şi haotic, unde „istoria este accelerată de la o generaţie la alta“, a punctat Lucian Boia.

Citiţi şi: Lucian Boia: „Românii au mai mult cultura compromisului, decât cultura rezistenței“

Autorul a mărturisit că volumul său este o falsă carte despre viitor. Nimeni nu cunoaşte cu adevărat mecanismul istoriei, cu atât mai puţin pe cel al viitorului. Suntem invitaţi, aşadar, să ne folosim creativitatea pentru a ne răspunde la întrebări.

Două certitudini

Gabriel Liiceanu a remarcat spiritul ludic al cărţii. Umorul este arma secretă de care se foloseşte Lucian Boia pentru a zugrăvi, într-un stil „sacadat, gustos şi cu poantă“, o lume occidentalocentristă. Lui Liiceanu i s-a părut că este neobişnuit pentru un istoric să abordeze perspectiva viitorului, şi nu a trecutului. „Dacă nu va fi aşa, va fi cu siguranţă altfel“, a subliniat Liiceanu. Pentru Lucian Boia există doar două mari certitudini. Prima: viitorul lumii va fi dominat de chinezi şi cea de-a doua: va fi foarte cald.

Occidentul se distinge prin faptul că i-a permis omului să devină un demiurg. În timp ce orientalii au produs idei, occidentalii le-au prelucrat, generând invenţii semnificative pentru dezvoltarea civilizaţiei. „Occidentul a inventat ziua de mâine“, a afirmat autorul, subliniind astfel spiritual pragmatic şi întreprinzător al europenilor şi al americanilor.

Foto: Radu Sandovici www.vertizontal.ro

10
/11
/19

Scriitoarea Care Santos va participa marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la o întâlnire cu publicul, ce va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul e prilejuit de lansarea romanului „Tot binele și tot răul”, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonadtă de Denisa Comănescu, la Editura Humanitas Fiction.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

24
/10
/19

Tema principală a programului literar al Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA este dialogul. Pe parcursul a patru luni vor fi organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte cu o tematică diversă precum: perspectiva narativă a istoriei comune europene, personalităţi ale secolului XX, interferențele cu celelalte arte, avangarda română văzută ca o parte esenţială a avangardei europene, romanul poliţist - gen literar şi metamorfozele acestuia, poezia română contemporană şi paradoxurile lumii de astăzi.

19
/10
/19

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2019.

19
/10
/19

Marți, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Lucian Boia și Marian Voicu despre volumul „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)”, publicat de Editura Humanitas.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

14
/10
/19

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă luni, 28 octombrie, ora 18.30, în Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I“ (str. Boteanu nr.1), la conferinţa „Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu“. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.