VIDEO „De ce este România altfel?“ – dialog între Lucian Boia şi Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-de-ce-este-romania-altfel-dialog-intre-lucian-boia-si-catalin-stefanescu-la-garantat-100/

Urmăriţi o discuţie cu totul specială a lui Cătălin Ştefănescu cu profesorul Lucian Boia astăzi, de la ora 23.00, la TVR, în cadrul emisiunii „Garantat 100%“.

Un articol de Andrada Văsii|30 iunie 2013

Urmăriți o discuţie cu totul specială a lui Cătălin Ştefănescu cu profesorul Lucian Boia astăzi, de la ora 23.00, la TVR, în cadrul emsiunii „Garantat 100%“.  

Lucian Boia sste autorul unor cărţi de mare succes. Unele dintre ele au devenit repere în redefinirea felului în care înţelegem istoria naţională. Altele au produs mari controverse.

Volume pline de explicații

Are fani care îi aşteaptă cu nerăbdare cărţile, dar are parte şi de critici din direcţia unor personalităţi cunoscute în spaţiul public, ceea ce dovedeşte că lucrările sale se bucură de o mare atenţie. Lucian Boia va spune „De ce este Romania altfel?“ şi va vorbi despre profunda ambiguitate a României, despre cum răspunde unor acuze de defăimare, de redactare a unei „biblii a imposibilităţii româneşti“, cum lămureşte pe scurt filosofia lui „altfel“, cum te face istoria să fii într-un fel sau altul.

Citiţi şi: Lucian Boia: „Românii au mai mult cultura compromisului, decât cultura rezistenței“

Opera lui Lucian Boia, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.

Lucrări din arii diferite

Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie („Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune“) şi la imaginar („Pentru o istorie a imaginarului“), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

A adus, de asemenea, noi interpretări în ceea ce priveşte istoria Occidentului şi istoria Franţei. În 1997, lucrarea sa „Istorie şi mit în conştiinţa românească“ a stârnit ample dezbateri şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

Emisiunea se încheie, ca de obicei, cu muzică de calitate: „Cvartetul Passione“ susţine un moment muzical în studioul „Garantat 100%“.

Info:

Emisiunea poate fi urmărită la la TVR 1, TVR HD şi TVR+,

Întreaga colecţie a emisiunilor „Garantat 100%“ poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Foto credit: Giani Oprina, TVR

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.