VIDEO Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii de la Balkanik Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-fanfara-ciocarlia-si-taraf-de-haidouks-se-numara-printre-artistii-de-la-balkanik-festival/

Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii invitaţi la Balkanik Festival, care se va desfăşura între 13 şi 15 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii invitaţi la Balkanik Festival, care se va desfăşura între 13 şi 15 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală.

Fanfara Ciocârlia este numele unei formaţii de 12 muzicieni din satul Zece Prăjini, judeţul Iaşi. Fanfara Ciocârlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Artiştii semnează coloana sonoră a filmului „Borat”, nominalizat la Oscar în 2007 şi câştigător al Globului de Aur, şi a filmului „Gegen die Wand”, în regia lui Fatih Akin, câştigător al Ursului de Aur şi al Oscarului european în anul 2004.

Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo în 2012, unde a fost invitată la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace.

Taraf de Haidouks este o trupă de lăutari din Clejani care au dobândit succesul pe plan internaţional prin apariţia în anul 2000 în filmul „The Man Who Cried”, regizat de Sally Potter, unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci şi Cate Blanchett. Alături de actorul Johnny Depp au mai apărut în anul 2006 în filmul documentar despre cultura Romani – „When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan”.

În anul 1993 au apărut de asemenea în documentarul „Latcho Drom”, în regia lui Tony Gatlif, care a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de film de la Cannes în anul 1993. Taraf de Haidouks sunt consideraţi reprezentanţii muzicii ţigăneşti, remarcabilă datorită vitalităţii caracteristice.

Pe lângă Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks, la cea de-a treia ediţie a festivalului Balkanik va cânta şi formaţia Kottarashky & The Rain Dogs, o trupă de muzică etno-electronică minimalistă din Bulgaria.

Kottarashky aka Nikola Gruev a deschis porţile unor spaţii muzicale nedescoperite până acum, cu primul lor album, „Opa Hey”, în 2009. Abordarea lui de a folosi o colecţie de sunete din înregistrări autentice pe teren este similară cu cea a artistului Amon Tobin, singura diferenţă fiind că Gruev şi-a găsit şi înregistrat sursele în satele bulgăreşti. Combinându-le, a iniţiat o muzică de dans tribală digitală, care a întrecut cultura mash up a producătorilor globali contemporani sau colajele artistice ale arhitecţilor moderni ai sunetului.

La ediţia din acest an a Balkanik Festival vor cânta şi Mitsoura (Ungaria) şi Kal (Serbia).

Proiecții și târguri

Pe lângă concerte, la Balkanik Festival vor mai avea loc un târg meşteşugăresc, proiecţii de film în aer liber, expoziţii de pictură şi fotografie, de obiecte tradiţionale, ateliere tematice, spectacole de dans, de circ, bucătărie tradiţională Balcanilor şi alte manifestări.

Info:

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim. Preţul unui abonament pentru cele trei zile de evenimente este 130 de lei, iar până pe 15 august, pot fi achiziţionate la jumătate de preţ de pewww.balkanikfestival.ro.

Foto credit: Fanfara Ciorcârlia (facebook)

05
/03
/18

Se împlinesc, astăzi, 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului International Cerbul de Aur. Festivalul (spectacol -concurs de interpretare) a lansat de-a lungul timpului vedete cprecum: Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas.

03
/03
/18

Marţi, 6 martie 2018, de la ora 19:00, Filarmonica George Enescu şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru un concert de muzică barocă susţinut de Musica Ricercata Orchestra - prima orchestră de muzică barocă (acordată la diapazon 415 Hz) înfiinţată de un dirijor român. Dirijor, Gabriel Bebeşelea.

01
/03
/18

I-ați fredonat numeroase melodii, de la muzica animației ”Maria Mirabela”, la compozițiile din ”Lăutarii” și ”Șatra”. Astăzi, cel mai cunoscut compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga, împlineşte 81 de ani. Și, dacă nu știați, în anul 2014 UNESCO a inclus valsul lui Eugen Doga din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” între cele patru capodopere muzicale ale secolului XX...

28
/02
/18

Dirijorul german Christoph Adt, un nume familiar publicului de la Sala Radio, revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 28 februarie, de la ora 19.00. Protagonistul serii va fi violoncelistul Răzvan Suma, un muzician foarte activ, protagonist al turneelor Vă place ...?, care au cucerit publicul pe scenele din România în ultimii ani.

26
/02
/18

România va fi reprezentată la Eurovision 2018 de trupa „The HUMANS”, cu piesa „Goodbye”, în finala care va avea loc în luna mai, la Lisabona. Trupa „The HUMANS” a fost formată în urmă cu un an și este compusă din Adi Tetrade, Alin Neagoe, Alex Matei, Alex Cismaru și Cristina Caramarcu. Finala selecţiei naţionale Eurovision s-a desfăşurat duminică seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti.

21
/02
/18

Dirijorul Horia Andreescu revine în această perioadă în atenţia publicului din ţară, prin două concerte programate la Iaşi şi Braşov: în seara de 23 februarie, de la ora 19.00, într-un nou episod al Integralei concertelor și simfoniilor de Beethoven, inclusă în stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, dedicată Centenarului Marii Uniri şi în seara de 2 martie 2018, de la ora 19.00, într-un concert simfonic extraordinar susţinut împreună cu Filarmonica din Braşov.

20
/02
/18

Solartis Quartet va concerta pe 27 februarie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul unui eveniment salonard special unde muzica va dezvălui povestea unei hărți din vremuri îndepărtate, cu o valoare istorică puțin cunoscută în spațiul public românesc. Solartis Quartet contribuie cu o notă muzicală distinctă la crearea unei atmosfere boem-istorice, în consonanță cu rațiunea și nuanțele evenimentului.

20
/02
/18

Vineri, 23 februrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul la o călătorie simfonică în lumea celebrului hidalgo Don Quijote și a scutierului său, Sancho Panza, imaginată muzical de Richard Strauss, în poemul simfonic cu același nume. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Cristian Oroșanu, un nume familiar publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale frecvente cu orchestrele radio.

19
/02
/18

După 5 ediţii sold-out, Jazz în Church îşi anunţă cea de-a şasea ediţie care va avea loc între 19 şi 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherană din Bucureşti, aducând împreună anul acesta artişti consacraţi din zece ţări de pe patru continente.

16
/02
/18

Miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 19:00, Filarmonica ”George Enescu” ne adresează o invitație specială la Recitalul cameral ”Sogno....”, un eveniment liric excepțional găzduit de Ateneul Român. Serata muzicală aflată sub semnul unui vis liric plin de emoție și muzicalitate îi are ca invitați speciali pe baritonul Florin Estefan și pianistul Remus Manoleanu.

14
/02
/18

Vineri, 16 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul într-o lume a sonorităților de basm, cu suita simfonică Șeherazada, de Rimski – Korsakov, lucrare programată în partea a II-a a concertului de la Sala Radio.

13
/02
/18

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești va susține luni, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena sălii Majestic a Teatrului Odeon din București, o reprezentație a celei mai recente producții a secției Teatrului de Revistă Majestic: Zaraza, un spectacol de Răzvan Mazilu, scenariul Daniel Chirilă.

13
/02
/18

Spectacolul The Fly este o premieră pe scena românească prin îngemănarea inteligentă și minuțios explorată artistic a pianului și a pantomimei, într-un duo efervescent, plin de umor, fantezie și note de jazz. În urma acestui „art fusion” dintre muzicianul Marius Vernescu și actorul Alexandru Pribeagu rezultă un spectacol modern, unic la nivel de reprezentare în România.