VIDEO Festivalul Cinepolitica are în program, în premieră în România, filme recente cu temă politică
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-cinepolitica-are-in-program-in-premiera-in-romania-filme-recente-cu-tema-politica/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România.

Un articol de Andrada Văsii|27 martie 2013

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România, în principala secțiune – Competiția.

Titlurile anunțate în Competiție îi vor purta pe cinefili prin Argentina, în timpul guvernării juntei militare, prin Polonia comunistă, Coreea de Nord și prin labirintul unei cariere controversate, cea a lui Silvio Berlusconi.

Povestea unor partizani

„Infancia Clandestina”/ „Clandestine Childhood”, o impresionantă dramă semi-autobiografică regizată de Benjamín Ávila, a fost propunerea Argentinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta, și al optulea cel mai vizionat film din istoria cinematografiei argentiniene.

În 1979, un cuplu de partizani din organizația Montoneros se întoarce în Argentina după șase ani de exil în Cuba, în timpul dictaturii juntei militare. Cei doi își fabrică identități noi ca să poată lua parte la contraofensivă și, deși viața lor și a copiilor lor e mereu în pericol, zilele în clandestinitate au momentele lor de lumină, relatate din perspectiva unuia dintre copii, Juan. Co-autor al scenariului, regizorul a mărturisit că mama sa a fost partizană și a sfârșit ucisă de armată.

Pentru a înțelege modul de viață al partizanilor, actorii au petrecut câteva zile în preajma muntenilor. Pe afiș, unul dintre starurile cinematografiei argentiniene, Natalia Oreiro. Pelicula a obținut numeroase trofee la gala premiilor industriei argentiniene de film.

Mușchetarii din Polonia

Un al doilea titlu din competiția Cinepolitica este propunerea Poloniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin pentru 2013: „80 de milioane”/ „80 milionów”, în regia lui Waldemar Krzystek.

Este povestea a trei „mușchetari”, opozanți ai comunismului, care reușesc să scoată din conturile organizației Solidaritatea, cu zece zile înainte de instaurarea legii marțiale în Polonia, în 1981, 80 de milioane de zloți. Cu acești bani, salvați ca prin minune înainte de a fi blocați de autorități, mișcarea își va construi opoziția împotriva regimului.

Cei trei sunt interpretați de Wojciech Solarz, Krzysztof Czeczot și Maciej Makowski. Actorul Maciej Makowski va fi invitatul special al Cinepolitica și se va întâlni cu publicul din București.

Istorisiri din lagărele Coreei de Nord

Documentarul „Camp 14: Total Control Zone”, în regia lui Marc Wiese, aduce povești zguduitoare, aproape incredibile, din lagărele Coreei de Nord.

Filmul este, în același timp, un fascinant portret al unui tânăr născut și crescut într-un astfel de lagăr, Shin Dong-huyk, care a reușit să fugă din țară la 23 de ani, dar care nu își găsește întru totul locul „afară”.

Execuții publice, luni de torturi zilnice, înfometare, momente de trădare și complicitate și prima clipă de afecțiune trăită în spatele gratiilor, la vârsta de 14 ani – confesiunile lui Shin, reconstituite uneori în secvențe animate, sunt greu de uitat. „Camp 14: Total Control Zone” a fost proiectat, printre altele, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto.

Portretul unui politician- Silvio Berlusconi

Un al doilea documentar din competiția Cinepolitica reface portretul și traseul unuia dintre cei mai controversați politicieni ai ultimelor decenii, Silvio Berlusconi.

„S.B.: Io lo conoscevo bene”, de Giacomo Durzi și Giovanni Fasanella, adună exclusiv mărturii și povești ale unor foști și actuali prieteni, cei care i-au fost în preajmă ani buni, de la avocatul personal Vittorio Dotti, la șeful structurii secrete „Gladio”, Francesco Gironda, reporterii Giuliano Ferrara și Paolo Guzzanti, fostul ministru Paolo Cirino Pomicino sau psihiatrul Alessandro Meluzzi.

Construit ca o poveste despre ascensiune și decădere, filmul e împărțit pe capitole, iar ultimul este „Căderea imperiului”, însă, recunosc realizatorii în interviuri, s-ar putea să se fi înșelat. Despre demers le va vorbi spectatorilor Cinepolitica unul dintre cei doi regizori, Giacomo Durzi, invitat special al festivalului.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.

09
/09
/22

Experimente audiovizuale inovatoare care abordează în maniere adesea surprinzătoare problematici relevante pentru lumea contemporană, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra stării de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm.

08
/09
/22

Programat în perioada 7-16 octombrie la Bucureşti, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri, şi-a anunţat selecția de titluri din competiția oficială.

06
/09
/22

"Metronom", debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, distins anul acesta la Cannes cu Premiul pentru regie al secțiunii Un Certain Regard, va avea premiera în cinematografe pe 4 noiembrie, prezentat de Strada Film.