VIDEO Festivalul de la Salzburg debutează vineri, cu 280 de reprezentaţii şi Venezuela invitat de onoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-de-la-salzburg-debuteaza-vineri-cu-280-de-reprezentatii-si-venezuela-invitat-de-onoare/

Cea de-a 93-a ediţie a Festivalului de muzică, operă şi teatru de la Salzburg, Austria, unul dintre cele mai prestigioase din lume, va debuta vineri, cu un număr record de 280 de reprezentaţii.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Cea de-a 93-a ediţie a Festivalului de muzică, operă şi teatru de la Salzburg, Austria, unul dintre cele mai prestigioase din lume, va debuta vineri, cu un număr record de 280 de reprezentaţii şi având ca invitat de onoare reţeaua muzicală Sistema, din Venezuela.

Alături de festivalurile Bayreuth (Germania, consacrat lui Richard Wagner), din Aix-en-Provence (Franţa) şi Glyndebourne (Marea Britanie), evenimentul de la Salzburg, care are loc până pe 1 septembrie, va atrage amatorii de operă, muzică clasică şi teatru din lumea întreagă.

Anul acesta, în semn de omagiu, discursul din deschiderea oficială, programată pe 26 iulie, va fi susţinut de compozitorul venezuelean Jose Antonio Abreu, în vârstă de 74 de ani, laureatul premiului Nobel „alternativ” pe 2001 (Right Livelihood Award, un prestigios trofeu internaţional acordat celor care lucrează la soluţii practice şi exemplare ale provocărilor cele mai urgente cu care se confruntă lumea de astăzi), fondator, în 1975, într-un garaj din Caracas, al mişcării muzicale Sistema în beneficiul copiilor cu probleme din „favelas” (cartierele mărginaşe), care susţine în prezent, în 230 de conservatoare, peste o jumătate de milion de tineri.

Un dirijor și 1.300 de copii

Unul dintre cele mai prestigioase ansambluri care vin în festival este Simon Bolivar Youth Orchestra, cu carismaticul dirijor Gustavo Dudamel, în vârstă de 32 de ani, care deja au entuziasmat spectatorii în principalele săli de concerte şi festivaluri din lume.

În plus, la Festivalul de la Salzburg vor veni peste 1.300 de copii susţinuţi de Sistema, printre care membrii corului de surdo-muţi White Hands Choir, care va avea 14 reprezentaţii, notează Mediafax.

Directorul festivalului, austriacul Alexander Pereira, care în 2015 va prelua conducerea Teatrului Scala din Milano, a dedicat, ca şi anul trecut, prima seară, cea de „pre-deschidere” (19 iulie), unei „Uverturi spirituale”, cu o operă muzicală religioasă, „Creaţiunea”, a compozitorului austriac Joseph Haydn (1732 – 1809).

Aniversare de 200 de ani

Însă temele muzicale centrale ale evenimentului sunt operele compozitorului Richard Wagner (1813 – 1883) şi ale compozitorului italian Giuseppe Verdi (1813 – 1901), de la a căror naştere se împlinesc 200 de ani. În festival vor fi interpretate „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg” şi „Rienzi”, de Wagner, şi „Don Carlo”, „Falstaff”, „Ioana d’Arc” şi „Nabucco”, de Verdi.

La festival sunt aşteptate numeroase staruri ale genului: cântăreţele Anna Netrebko, Edita Gruberova, Cecilia Bartoli, Elina Garança, cântăreţii Placido Domingo (a cărui prezenţă este pusă însă sub semnul întrebării, după ce a fost spitalizat timp de câteva zile din cauza unui embolism pulmonar), Jonas Kaufmann, Thomas Hampson, muzicienii Grigory Sokolov, Maurizio Pollini, Quartet Hagen, dirijorii Nikolaus Harnoncourt, Zubin Mehta, Christian Thielemann, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Daniel Barenboim, Mariss Jansons, Simon Rattle, Riccardo Chailly.

O piesă clasică, regizori noi

Sâmbătă se va deschide secţiunea dedicată teatrului, cu o nouă punere în scenă a unei piese scrise de austriacul Hugo von Hofmannsthal (1874 – 1929), „Jedermann”, o „clasică” a festivalului de la Salzburg, de această dată semnată de regizorii britanic Julian Crouch şi american Brian Mertes. O reprezentaţie „Jedermann”, în regia lui Max Reinhardt (1873 – 1943), a marcat prima ediţie a festivalului, în 1920.

Festivalul de la Salzburg dispune de un buget de 62,6 milioane de euro, organizatorii sperând să vândă 260.000 de bilete, al căror preţ se situează între 5 şi 400 de euro. O masă rezervată la dineul balului festivalului costă 12.000 de euro.

Foto credit: Aiichiro Kojima, Salzburg Festival (Site)

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.