VIDEO Filmele de Cannes vin la Bucureşti în octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmele-de-cannes-vin-la-bucuresti-in-octombrie/

Filmele care ocupă, zilele acestea, primele pagini ale marilor publicaţii din întreaga lume vor ajunge în România, în premieră, la cea de-a patra ediţie Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 şi 31 octombrie 2013.

Un articol de Corina Vladov|23 mai 2013

Filmele care ocupă, zilele acestea, primele pagini ale marilor publicații din întreaga lume vor ajunge în România, în premieră, la cea de-a patra ediție Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 și 31 octombrie 2013.

Filme mult-așteptate din selecția oficială a Festivalului de la Cannes vor fi proiectate la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu. Datorită cererii mari de bilete din anii trecuți, în program a fost adăugat un al treilea loc în care vor fi făcute proiecţii, Sala ArCuB din București.

Cristian Mungiu, inițiatorul Les Films de Cannes à Bucarest, este unul dintre cei care va decide, anul acesta, câștigătorii trofeelor Festivalului de la Cannes. Regizorul premiat cu Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“ (2007) face parte din juriul competiției, alături de Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Christoph Waltz, Ang Lee, Daniel Auteuil, Lynne Ramsay, Naomi Kawase şi Vidya Balan. Gala de decernare a premiilor va avea loc duminică, 26 mai.

Ediția 2013 a Les Films de Cannes à Bucarest propune o retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai respectați regizori francezi, Maurice Pialat (1925 – 2003), selecționat de cinci ori în competiția Festivalului de la Cannes și premiat cu Palme d’Or pentru „Sous le soleil du Satan“ (1987). Anul acesta se împlinesc zece ani de la dispariția regizorului.

Mari actori în mari filme

Programul special va fi prezentat de producătoarea Sylvie Pialat, partenera de viață, coscenarista multora dintre filmele celebrului cineast și fondatoarea companiei Films du Worso. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate trei dintre filmele sale, toate succese de critică și de public: „Loulou“ (1980), „À nos amours“ (1983, foto sus), şi „Van Gogh“ (1991).

„Loulou“ (1980), cu Isabelle Huppert și Gérard Depardieu în rolurile principale, prezentat în selecția oficială la Cannes, a avut aproape un milion de spectatori în cinematografele din Franța și a fost nominalizat la trei premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film. „À nos amours“ (1983), povestea aventurilor amoroase ale unei tinere, a lansat cariera actriței Sandrine Bonnaire și a fost premiat cu trofeul César pentru Cel mai bun film și Cea mai bună interpretare feminină.

„Van Gogh“ (foto jos), (1991), un film despre ultimele 67 de zile din viața pictorului Vincent Van Gogh, a fost selecționat în competiția Festivalului de la Cannes și a fost distins cu Premiul César pentru Cel mai bun actor în rol principal (Jacques Dutronc).

Pe lângă filmele din selecția oficială a celui mai important festival din lume, Les Films de Cannes à Bucarest îi va avea ca invitați pe unii dintre cei mai apreciați regizori ai momentului. La edițiile anterioare, printre invitați s-au numărat cineaștii Matteo Garrone, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo și delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Voodoo Films, în parteneriat cu Institutului Francez din Bucureşti și cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.