VIDEO Filmele „Poziţia copilului“ şi „După dealuri“, la Festivalul Douarnenez din Franţa
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmele-pozitia-copilului-si-dupa-dealuri-la-festivalul-douarnenez-din-franta/

Filmele ,,Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, ,,Moartea domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu şi ,,Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Douarnenez din Franţa, care dedică cea de-a 36-a ediţie cinematografiei româneşti.

Un articol de Andrada Văsii|25 august 2013

Filmele „Poziţia copilului“, în regia lui Călin Peter Netzer, „Moartea domnului Lăzărescu“, de Cristi Puiu şi „Reconstituirea“, de Lucian Pintilie, vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Douarnenez din Franţa, care dedică cea de-a 36-a ediţie cinematografiei româneşti.

Potrivit site-ului festivalului, până pe 31 august vor fi difuzate peste 140 de filme, fiind programate o serie de concerte, conferinţe, dar şi mese rotunde. În cadrul festivalului va fi proiectat lungmetrajul „Reconstituirea“, o dramă regizată de Lucian Pintilie în 1968, după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, operă care porneşte de la un fapt real petrecut în anii ’50 pe malul Timişului.

La scurt timp de la lansare, filmul a fost interzis de regimul comunist român după ce a rulat puţin timp prin cinematografele de periferie şi s-a dovedit un succes. A fost relansat abia în 1990.

De asemenea, „Pozitia copilului”, de Călin Peter Netzer, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu şi Nataşa Raab, va fi prezentat publicului de la festivalul din Franţa.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.

Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. „Poziţia copilului” este propunerea României la Oscar 2014, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.

Totodată, potrivit site-ului festivalului, va fi proiectat şi filmul „Terminus Paradis”, din 1998, tot o dramă românescă, în regia de Lucian Pintilie. Din distribuţia peliculei fac parte Costel Caşcaval, Dorina Chiriac, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu şi Gabriel Spahiu.

Filmul „Marfa şi banii”, în regia lui Cristi Puiu, va fi proiectat la festivalul de film din Franţa. Drama îi prezintă în rolurile principale pe Dragos Bucur, Ioana Flora, Alexandru Papadopol şi Răzvan Vasilescu. De asemenea, filmul regizat de Cristi Puiu, „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, cu Victor Rebengiuc şi Mimi Brănescu va putea fi văzut la evenimentul dedicat cinematografiei româneşti. Totodată, va fi prezentată şi pelicula „Moartea domnului Lazarescu”, tot în regia cineastului Cristi Puiu.

Nominalizare la Oscar

Pelicula „4 luni, 3 saptamâni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, şi care îi are în rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov şi Alexandru Potocean, va fi proiectat la festivalul de la Douarnenez. De asemenea, lungmetrajul „După dealuri”, tot în regia lui Cristian Mungiu, va fi prezentat la cea de-a 36-a ediţie a festivalului din Franţa.

Filmul „După dealuri“ s-a aflat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.

Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu – recompensat cu premiul Palme d’Or în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“ – i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

Foto credit: Cinemagia

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).

29
/08
/17

Tocmai s-a sfârșit cea de-a opta ediție a Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară). Cum a fost?

29
/08
/17

Una dintre cele mai iubite și cunoscute ecranizări din istoria cinematografiei românești, Moromeții, va avea parte de o continuare, la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea. Personajele lui Marin Preda se întorc pe marele ecran sub regia aceluiași cineast și surprinse de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile.

28
/08
/17

Actorul Orlando Bloom va produce şi va fi protagonistul serialului “Carnival Row” care va fi lansat de Amazon în 2019, informează Variety. Acţiunea serialului are loc într-un oraş neo-victorian în care creaturi mitice s-au refugiat din cauza războaielor care le-au distrus locurile natale.

26
/08
/17

Nicio altă societate nu a primit atât de mulţi imigranţi ca Statele Unite ale Americii, iar fiecare grup a contribuit cu ceva diferit şi unic la ceea ce reprezintă astăzi această naţiune. Poveştile celor care au creat America au fost reunite într-un nou serial difuzat de HISTORY®, începând de astazi, 26 august, de la ora 21:00.

24
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Marele cineast chilian Pablo Larrain oferă în „Neruda” un portret extravagant, într-un stil inventiv, al uriaşului scriitor şi controversatului om politic comunist Pablo Neruda, pornind de la un moment decisiv al vieţii acestuia – prigonirea sa în 1948-1949.

24
/08
/17

„O seară cu Marcel Iureș”este un eveniment live – prezentat în Premieră la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City în București, în data de 16 septembrie 2017, ora 18.00 - care oferă publicului român ocazia de a-l cunoaște mai bine pe marele nostru actor.