VIDEO „Haos etnic” cu DakhaBrakha și o întâlnire cu Cristi Puiu în ziua a 5-a la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-haos-etnic-cu-dakhabrakha-si-o-intalnire-cu-cristi-puiu-in-ziua-a-5-a-la-tiff/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă marţi, 4 iunie, cu un spectacol unic al celor de la DakhaBrakha, o întâlnire cu regizorul Cristi Puiu la TIFF Lounge şi multe altele.

Un articol de Andrada Văsii|4 iunie 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă marți, 4 iunie, cu un spectacol unic al celor de la DakhaBrakha, o întâlnire cu regizorul Cristi Puiu la TIFF Lounge, o seară de jazz cu Gilad Abro Trio, o proiecție caritabilă și o alta la care spectatorii peste 60 de ani au intrare liberă, ,,Full Circle’’.

Evenimentul special al zilei de 4 iunie este proiecția ,,Pământ’’/ ,,Earth’’, cu acompaniament live DakhaBrakha, la Casa de Cultură a Studenților, de la 21.00. Trupa de „haos etnic” DakhaBrakha este cea mai cunoscută și apreciată din Ucraina, cu peste 300 de concerte în afara țării.

Esența muzicii ei vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile și instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiană, la cea arabă și africană. Capodopera lui Alexander Dovzhenko – unul dintre cei mai importanți regizori sovietici – face parte din „Trilogia ucraineană”, serie elogiată pe plan internațional, dar criticată de puterea sovietică, în anii 30.

Întâlniri și prezentări de profil

Tot marți, regizorul Cristi Puiu, membru în juriul Competiţiei și autorul campaniei de imagine TIFF, se va întâlni cu publicul la ora 17.00, la TIFF Lounge (Piața Unirii). Moderator va fi Mihnea Măruță.

De la 18.30 la 20.30, la Mansarda Napoca 15, Oana Radu și Elvira Lupșa vor susține o prezentare de sisteme de crowdfunding, în cadrul Transilvania Talent Lab. Oana Radu este co-fondator al Romanian Film Initiative și manager al Making Waves: Festivalul New Romanian Cinema din New York. Între 2006 și 2012 a fost director adjunct al ICR New York. Elvira Lupșa este development associate și community manager al Romanian Film Initiative și producător al Making Waves. Intrarea este liberă.

Proiecție în premieră cu filmul de la Festivalul de la Berlin

În premieră în România, la scurtă vreme după ce a fost lansat la Festivalul de la Berlin, ,,Sânge întunecat’’/ ,,Dark Blood’’ (r. George Sluizer) va avea o proiecție specială, în scop caritabil, la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30. Pelicula a fost terminată aproape 20 de ani mai târziu cu secvențele pe care echipa le-a filmat în primele 11 zile, înainte ca actorul River Phoenix să moară din cauza unei supradoze de droguri. Celebrul director de imagine Ed Lachman va fi prezent la proiecție. Banii strânși din bilete vor fi donați pentru restaurarea Muzeului de Artă Cluj.

Spectatorii cu vârste peste 60 de ani au intrare liberă marți, la Cinema Florin Piersic, de la 11.00, la ,,Full circle’’ (r. Yang Zhang). În film, câțiva bătrâni dintr-un azil când unul dintre ei îi convinge pe ceilalți să participe într-un concurs de talente difuzat de televiziunea naţională.

Seară de Jazz și concerte unplugged

La Casa TIFF, de la 22.00, publicul este așteptat la o seară de jazz cu Gilad Abro Trio. Muzicianul Gilad Abro, născut în Africa de Sud și mutat în Israel, combină stiluri și genuri muzicale precum bebop și hard bop, jazz, rock și R&B, fusion, trance. A colaborat cu nume mari ca Johnny Griffin, Randy Barker, Slide Hampton, Larry Willis și Jimmy Cobb.

În paralel, tot de la 22.00, la TIFF Art (Muzeul de Artă), va avea loc un concert unplugged Stepan Project și o lansare de album – „Lumina”. Ilie Stepan, unul dintre marile nume ale rock-ului românesc, este compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor şi producător de muzică de teatru şi film, realizator de radio și televiziune. „Lumina” este un proiect unic, finalizat după 11 ani de muncă și la care și-au adus contribuția zeci de artiști – muzicieni, pictori, graficieni, fotografi, cineasti, scriitori.

Filme în avanpremieră

În avanpremiera vernisajului expoziției ,,The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River’’ de miercuri, de la Casa Tranzit, ora 16.00, spectatorii au ocazia să vadă câteva dintre filmele lui Péter Forgács, proiectate și expuse în câteva dintre cele mai prestigioase muzee și galerii din lume. Creațiile sale reconstituie povești personale sau evenimente istorice regândind și combinând înregistrări video. La Cinema Arta, de la 14.30, în Retrospectiva Péter Forgács vor rula două filme: ,,Câinele negru’’/ ,,El Perro Negro’’ (2005) și ,,Cădere Liberă’’/,, Free Fall’’ (1996). Miercuri, în același cinematograf, de la 22.00, vor fi proiectate alte două titluri: ,,Miss Univers 1929’’ (2006) și ,,Angelos’ Film’’ (1999).

În Ursus Open Air, de la 21.45, una dintre cele mai bune producții lansate în 2012, nominalizată la Oscarul pentru film străin, îi va captiva pe  spectatorii TIFF cu o poveste din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, când un grup pune la cale un plan îndrăzneţ pentru a elibera ţara de sub regim. ,,Nu’’/ ,,No’’ al lui Pablo Larraín, cu Gael García Bernal, a fost proiectat, printre altele, la Cannes, Locarno și Salonic.

Un film controversat despre banalitatea răului

Unul dintre cei mai provocatori regizori israelieni contemporani, Eyal Sivan, celebrat în secțiunea 3X3, va discuta cu publicul la Cinema Florin Piersic, după proiecția de la 20.00 a documentarului ,,Specialistul: Portretul unui criminal modern’’ (1999), un film controversat despre „banalitatea răului” montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofițerului nazist Adolf Eichmann, din 1961.

De bifat, în programul zilei de marți, sunt și filmele ,,Scoici îndrăgostite’’/ ,,Mussels in Love’’ (Willemiek Kluijfhout), ,,Corabia lui Tezeu’’/ ,,Ship of Theseus’’ (r. Anand Gandhi), ,,Nord-vest’’ (r. Michael Noer) – inclus în Competiție, sau ,,Operațiunea New World’’ (r. Hoon-jung Park), în Mănăștur Open Air.

Info:

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: Chris Nemeș

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.