VIDEO Un nou roman de J.K. Rowling, publicat sub pseudonim masculin
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-j-k-rowling-a-finalizat-o-continuare-a-romanului-ei-scris-sub-pseudonim-masculin/

Romanciera britanică J.K. Rowling, autoarea seriei ,,Harry Potter”, a început să publice romane poliţiste sub pseudonimul ,,Robert Galbraith”.

Un articol de Andrada Văsii|28 iulie 2013

Romanciera britanică J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, a început să publice romane polițiste sub pseudonimul Robert Galbraith”. J.K. Rowling a publicat în luna aprilie, romanul „The Cuckoo’s Calling”, care prezintă aventurile personajului Cormoran Strike, un fost soldat rănit în Afganistan, devenit detectiv privat.

„Mi-am petrecut tot week-end-ul antrenându-mă pentru ca semnătura lui Robert Galbraith să fie uşor de recunoscut“, a scris romanciera pe site-ul dedicat noului ei pseudonim literar (www.robert-galbraith.com).

Cartea a fost remarcată de criticii literari, care au spus că „The Cuckoo’s Calling” este „un roman de debut remarcabil”, înainte ca publicaţia Sunday Times să descopere secretul celebrei romanciere, în ancheta sa despre acel romancier presupus debutant.

Vânzările au crescut spectaculos

De atunci, vânzările au crescut spectaculos, înregistrând o creştere-record de 41.000% săptămâna trecută, potrivit Nielsen BookScan, o companie care analizează vânzările editurilor de carte.

Pe site-ul dedicat noului ei roman, J.K. Rowling a negat categoric că a dorit să orchestreze o reclamă spectaculoasă şi a prezentat o parte din „planurile labirintice” pe care le-a elaborat pentru a-şi disimula identitatea. A optat pentru un pseudonim întrucât dorea, spune ea, să lucreze departe de agitaţia mediatică şi de aşteptările publicului.

Scriitoarea britanică a spus că două televiziuni şi-au exprimat interesul pentru a adapta noul ei roman pentru micul ecran, înainte ca numele autorului real al cărţii să fie dezvăluit. J.K. Rowling a adăugat că a finalizat deja o continuare a romanului „The Cuckoo’s Calling” şi că aceasta va fi publicată anul viitor, tot sub pseudonimul Robert Galbraith.

Romanciera a ales acest pseudonim pentru că, în copilărie a „dorit dintotdeauna să se numească Ella Galbraith, fără să ştie prea bine de ce”, în timp ce prenumele Robert a fost ales datorită admiraţiei sale pentru fostul politician american Robert F. Kennedy, asasinat în 1968.

„The Cuckoo’s Calling” a fost publicat de editura Sphere, parte a grupului editorial Little, Brown Book Group, care a publicat şi „The Casual Vacancy”, primul roman pentru cititorii adulţi lansat de J.K. Rowling după încheierea seriei „Harry Potter”.

De la ajutor social la o avere de un miliard de dolari

Seria „Harry Potter” este unul dintre cele mai mari succese editoriale. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, atrăgând încasări de peste 7 miliarde de dolari, notează Mediafax.

În vârstă de 47 de ani, J.K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria „Harry Potter” era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011.

Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar şi cu Legiunea de Onoare, în Franţa.

Foto credit: Wikipedia

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.