VIDEO Lisa Batiashvili, una dintre cele mai „vânate“ violoniste ale momentului, concertează la Festivalul „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lisa-batiashvili-una-dintre-cele-mai-vanate-violoniste-ale-momentului-concerteaza-la-festivalul-enescu/

Peste exact o lună, pe 22 septembrie, violonista Lisa Batiashvili va susţine un concert extraordinar în cadrul Festivalul ,,George Enescu”, alături de orchestra cotată în primele zece ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw Orchestra.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

Peste exact o lună, pe 22 septembrie, violonista Lisa Batiashvili va susține un concert extraordinar în cadrul Festivalul „George Enescu“, alături de orchestra cotată în primele zece ale momentului la nivel mondial: Royal Concertgebouw Orchestra, avându-l la pupitru pe celebrul dirijor Mariss Jansons.

Una dintre cele mai „vânate“ violoniste ale momentului, cu un succes fulminant la public, un muzician „de o sensi­­bilitate profundă” (Financial Times), Lisa Batiashvili colaborează cu cele mai renumite orchestre ale lumii: Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Royal Concertgebouw Orchestra, Chamber Orchestra of Europe și New York Philharmonic.

Pe 22 septembrie, de la ora 11.00, violonista va urca pe scena Sălii Palatului pentru un concert extraordinar alături de Royal Concertgebouw Orchestra, dirijată de Mariss Jansons.

Lisa Batiashvili va interpreta „Concertul nr. 1 pentru Vioară şi Orchestră în Re Major op. 19”, de Serghei Prokofiev.

Prezența dirijorului Mariss Jansons în Festivalul „Enescu“ este, de asemenea, un eveniment care reconfirmă poziţia de lider a Festivalul Enescu printre cele mai prestigioase manifestări muzicale europene.

Cotidianul britanic „The Guardian“ scria în anul 2012 că Mariss Jansons ar putea fi, potrivit multora, chiar „cel mai bun dirijor din lume în acest moment“. Jansons este laureat al unui Premiu Grammy şi dirijor principal al Royal Concertgebouw Orchestra, la rândul ei în top 10 cele mai bune orchestre din lume potrivit unei ierarhii Gramophone din anul 2008.

Deţine distincţia „Crucea de onoare a Austriei pentru știință și artă“, cea mai înaltă acordată pentru acest domeniu. Anul trecut şi în anul 2006, Mariss Jansons a dirijat prestigiosul Concert de Anul Nou de la Viena.

Concertul susținut la București de Lisa Batiashvili și de Royal Concertgebouw Orchestra  va avea loc cu casa închisă, însă puteți cumpăra bilete pentru transmisia live în sala de cinema, de aici.

Amurgul Zeilor la aniversare

În aceeași zi, de la ora 17.00, tot pe scena Sălii Palatului va avea loc un alt eveniment grandios din această ediție a Festivalului Enescu: „Amurgul zeilor”, ultima parte a tetralogiei „Inelul Nibelungului”, de Richard Wagner va fi interpretată, în concert, de celebra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori în viață: Marek Janowski. Orchestrei germane i se va alătura Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Ion Iosif Pruner.

Festivalul oferă, astfel, publicului o ocazie unică de a vedea capodopera wagneriană chiar în anul în care întreaga lume a muzicii clasice pune în lumină opera lui Wagner, aniversând două secole de la nașterea compozitorului. Chiar în această vară, celebrul festival BBC Proms a fost deschis cu teatralogia „Inelul Nibelungilor”, sub bagheta titanului Daniel Barneboim, care va deschide această ediție a Festivalului „George Enescu”.

Concertul susținut de Rudfunk Sinfonieorchester Berlin este  unul dintre puținele evenimente din Festival la care încă se mai găsesc bilete aici.

O lună de magie

Au mai rămas mai puțin de două săptămâni până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Foto credit: Lisa Batiashvili

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.

08
/03
/17

În această seară specială, Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Oroșanu sărbătoresc eternul feminin la Sala Radio, într-un concert special dedicat Zilei Femeii! Un mix de melancolie & acorduri ritmate, programul serii va debuta cu Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde, de T. Albinoni și va continua, în prima parte, cu Arii și dansuri antice de O. Respighi.

08
/03
/17

Andra, Smiley, Direcția 5, Connect R și Pepe se numără printre artiștii care vor concerta, în această seară, în Piața Universității oferind astfel un mărțișor muzical femeilor, cu ocazia zilei de 8 Martie. De asemenea, Fotbaliștii echipei Dinamo vor sărbători Ziua Femeii, la Mega Mall, în cadrul unui eveniment dedicat doamnelor și domnișoarelor, în timp ce la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), grupul "I quattro alti" vor propune publicului stiluri muzicale diverse, de la clasic la modern sau rock.

06
/03
/17

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Radio din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism organizează cea de-a IV-a ediție a evenimentului „SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

06
/03
/17

Ilinca și Alex Florea au câştigat finala selecţiei naţionale a Eurovision 2017, după votul telespectatorilor, cu piesa "Yodel It!" şi vor reprezenta România la competiţia cântecului european de la Kiev. România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision.

03
/03
/17

Românca Miruna Mănescu, reprezentanta Elveției în concursul Eurovision de la Kiev, reprezentantul Spaniei, Manel Navarro, și moldovenii de la SunStroke Project sunt invitații speciali ai finalei Eurovision România, care va avea loc duminică seara.

02
/03
/17

„Pitch Perfect”, filmul despre o trupă a cappella de studenți, este comedia musical pe locul 2 ca încasări din istoria înregistrată a filmului. Filmul a adus în atenția publicului mondial un fenomen muzical vechi de câteva secole bune, care atrage numeroase tipuri de public modern: muzica a cappella.

02
/03
/17

Opera Națională București prezintă evenimentul lunii martie, premiera spectacolului de balet Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, vineri, 10 martie, și duminică, 12 martie. Regia și coregrafia sunt semnate de Renato Zanella, coordonatorul artistic al baletului ONB.

28
/02
/17

Din 1 și până în 31 martie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Campania “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a pornit în octombrie 2010 și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie.