VIDEO Pianista Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Capitală, în noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-pianista-valentina-lisitsa-va-sustine-un-recital-pe-scena-ateneului-roman-din-capitala-in-noiembrie/

Pianista ucraineană Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Bucureşti, pe 5 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Pianista ucraineană Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Bucureşti, pe 5 noiembrie.

Artista de origine ucraineană a lansat în 2013 cel mai recent CD al său, intitulat „Rachmaninov”, prezentând o interpretare nouă a celor patru concerte de pian compuse de Serghei Rahmaninov împreună cu îndrăgita „Rapsodie pe o temă de Paganini”. Albumul este o continuare impresionantă a recitalului său de la Royal Albert Hall din Londra, care a avut, în iulie 2012, 8.000 de spectatori.

Lisitsa s-a născut în Ucraina, unde a început să cânte la pian la vârsta de trei ani. În 1991, ea a câştigat locul I la The Murray Dranoff Two Piano Competition, împreună cu soţul său, Aleksei Kuznetsoff, cu care în prezent locuieşte în SUA.

60 de milioane de vizualizări

Lisitsa, denumită „pianista YouTube”, este cunoscută şi admirată pentru gândirea sa liberă, spiritul antreprenorial şi abilitatea de care dă dovadă în folosirea social media. Canalul său de pe YouTube înregistrează în prezent peste 60 de milioane de vizualizări, iar transmiterea live a recitalului de la Royal Albert Hall a atras 100.000 de vizitatori în mai puţin de o săptămâna de la lansare, notează Mediafax.

De la virtual la live

Valentina Lisitsa nu este doar prima „vedetă YouTube” a muzicii clasice, este primul artist de muzică clasică ce a reuşit să transforme succesul din mediul virtual într-o carieră mondială. În 2007 posta pe YouTube primul videoclip, o întregistrare a „Studiului op. 29/6″ compus de Sergei Rachmaninov.

Primul meu clip YouTube a fost o înregistrare VHS la rezoluţie slabă, pe un pian de şcoală îngrozitor, iar mâinile mele nu erau deloc sicronizate cu sunetul. Dar chiar şi aşa, mesajul meu a ajuns la oameni. Au început să-mi spună imediat că interpretarea mea a însemnat ceva pentru ei, că i-a făcut să schimbe ceva, că au ieşit în evidenţă.

Valentina Lisitsa
pianistă

Rata de clicuri a continuat să crească şi la fel şi numărul de clipuri postate. Piatra de fundaţie a unei cariere fără precedent în istoria muzicii clasice tocmai fusese pusă. În vara lui 2010, mii de fani ai muzicii sale din toată lumea au urmărit captivaţi transmisiunile live ale sesiunilor de practică, prilej cu care au putut vedea şi o parte nouă a personalităţii sale artistice.

Sesiuni live de 14 ore

Timp de două săptămâni, în fiecare zi, în sesiuni lungi de câte 14 ore, oameni din toată lumea au putut vedea cum învaţă şi cum se pregăteşte, până la cel mai mic detaliu, pentru patru ore de muzică nouă. Pentru cei care au urmărit-o, experienţa s-a dovedit a fi nu doar timp petrecut împreună, ci un real masterclass în care au învăţat să interpreteze mai bine piesele clasice pe care ea le repeta.

Programul de concerte din 2013 şi 2014 o va purta în Hong Kong, Taiwan şi Coreea de Sud, Palma de Mallorca, în Insulele Baleare, la Rheingau Music Festival, precum şi la Koln, Munich şi Stuttgart. Va apărea, de asemenea, la BBC Proms, la Royal Albert Hall London, în New York şi Chicago.

Info:

Organizatorul recitalului din Bucureşti este Rama Events.

Biletele se pot procura din reţeaua Eventim: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas, Cărtureşti şi online, de pe www.eventim.ro

Foto credit: Wikipedia, Valentina Lisitsa (Facebook)

28
/03
/14

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

25
/03
/14

Joi, 27 martie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerinii Corina Dumitrescu şi Călin Rădulescu reînvie romanul lui Tolstoi, Anna Karenina. Spectacolul, în regia şi coregrafia lui Ioan Tugearu, a făcut istorie în repertoriul ONB, prin montarea sa originală prezentată în premieră absolută pe 8 noiembrie 1998, producţia fiind reluată în 2009.

24
/03
/14

Cea de-a XII-a ediţie a Premiilor Muzicale Radio România şi-a desemnat câştigătorii. Cântecul anului a fost desemnat "Perfect fără tine", interpretat de trupa Vama, în timp ce Loredana Groza a primit trofeul pentru "Artistul anului 2013". Piesa "Ecou", interpretată de Elena Gheorghe feat. Glance, s-a impus la categoria "Cel mai bun cântec pop".

22
/03
/14

Nu am găsit un titlu mai potrivit pentru un articol referitor la ultimele discuri semnate de doi americani: dirijorul James Levine şi violonista Hilary Hahn. El este deja legendarul director muzical al Teatrului Metropolitan din New York, una dintre cele mai importante opere ale lumii, ea, o violonistă laureată cu Grammy care îndrăzneşte să caute căi noi de expresie.

18
/03
/14

Dawid Trzensimiech de la Royal Opera House Covent Garden s-a alăturat în luna martie Comaniei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti. Artistul de origine poloneză poate fi urmărit miercuri, 19 martie, ora 19.00, pentru prima oară pe scena teatrului, în spectacolul de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet, în coregrafia lui Edward Clug.

13
/03
/14

A&A Records vă invită miercuri, 19 martie, de la ora 12:00, la Ceainăria Cărtureşti, la prima lansare de CD de muzică clasică a tinerei pianiste de origine română Alina Azario, în prezent doctorand şi pedagog la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg.