VIDEO Primul weekend cu filme, dans şi muzică de calitate, la Bucharest Music Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-primul-weekend-cu-filme-dans-si-muzica-de-calitate-la-bucharest-music-film-festival/

Timp de 10 zile, Piaţa George Enescu este transformată într-o inedită sală de concerte în aer liber. Între 21 şi 30 iunie, ArCuB vă invită la cea de-a VIII-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, un eveniment plin de farmec şi rafinament, intrat deja în preferinţele culturale ale bucureştenilor.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Timp de 10 zile, Piaţa George Enescu este transformată într-o inedită sală de concerte în aer liber. Între 21 şi 30 iunie, ArCuB vă invită la cea de-a VIII-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, un eveniment plin de farmec şi rafinament, intrat deja în preferinţele culturale ale bucureştenilor.

Festivalul va debuta vineri, 21 iunie, cu tradiţionala „Oră de Dans“, dedicată tuturor pasionaţilor, în fiecare weekend, începând cu 18.30. La ora 19.30, deschiderea festivalului va fi marcată de concertul Orchestrei Sinfonia Bucureşti, condusă de dirijorul Florin Totan. Orchestra Sinfonia Bucureşti este primul ansamblu privat înfiinţat în muzica românească după Revoluţie.

Timp de o oră şi jumătate instrumentiştii, împreună cu invitaţii speciali – soprana Irina Baiant şi flautistul Cătălin Opriţoiu – vă propun un repertoriu diversificat, într-o interpretare de excepţie; Habanera (Bizet), „Piraţii din Caraibe“ (H.Zimmer), „Summertime“ (Gershwin) sau versiunea disco-rock a „Simfoniei a 5-a“ de Beethoven (B. Holocombe) fiind doar câteva dintre surprizele serii.

În finalul primei zile a festivalului, bucureştenii sunt invitaţi la întâlnirea cu un monstru sacru al baghetei, Maestrul Sergiu Celibidache. De la ora 21.00, în Piaţa George Enescu, puteţi urmări proiecţia unui adevărat document audio-video – înregistrarea „Simfoniei a 5-a“ de Anton Bruckner, în interpretarea Filarmonicii din München, condusă magistral de marele dirijor român.

Sâmbătă, 22 iunie – Seara ariilor de operă

În cea de-a doua zi a festivalului, iubitorii artei lirice se pot bucura de creaţiile marilor compozitori: Verdi, Mozart, Rossini, Bizet, Pucini, etc. Imediat după „Ora de dans“, bucureştenii aflaţi în Piaţa George Enescu vor intra în atmosfera boemă a unei seri la operă.

Ingredientele acestei reţete de suces sunt asigurate de participarea Orchestrei Naţionale Radio, condusă de un reprezentant de frunte al noii generaţii de muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare, precum şi de recitalurile susţinute cu virtuozitate de solişti ai Operei Naţionale Române, soprana Ana Maria Donose, mezzosoprana Maria Jinga, tenorul Liviu Indricău şi baritonul Daniel Pop.

Seara se va încheia tot în acorduri lirice de excepţie cu opera „Don Pasquale“ de Gaetano Donizetti, respectiv cu proiecţia înregistrării realizate la Metropolitan Opera, avându-l ca dirijor pe James Levine şi ca prim solişti pe  Anna Netrebko şi John del Carlo.

Duminică, 23 iunie – Un regal simfonic

Un concert grandios în aer liber este cea mai bună propunere a acestui weekend, făcută tuturor celor tentaţi de o experienţă muzicală inedită. Duminică seară, în cadrul Bucharest Music Film Festival, publicul este invitat să descopere farmecul unor compoziţii de prestigiu şi bogăţia interpretativă a Orchestrei Simfonice Bucureşti, alături de doi importanţi artişti ai momentului: dirijorul Benoît Fromanger şi violonistul George Tudorache. În programul serii, sunt incluse lucrări semnate de P.I.Ceaikovski, A. Dvorak şi Dan Dediu.

De asemenea, filmul acestei seri este dedicat simfoniei. De la ora 21.00, puteţi urmări cele mai cunoscute lucrări ale marilor compozitori ruşi într-o valoroasă înregistrare  a concertului „St. Petersburg Night“, susţinut de Filarmonica din Berlin, condusă de maestrul Zubin Mehta.

Foto credit: ArCuB

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.