VIDEO Sfaturi de la regizorul Richard Linklater pentru tinerii cineaşti, la Gala Ovidiu Ro
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sfaturi-de-la-regizorul-richard-linklater-pentru-tinerii-cineasti-la-gala-ovidiu-ro/

Regizorul Richard Linklater, prezent, miercuri seară, la gala caritabilă Ovidiu Ro, le-a oferit cineaştilor prezenţi la eveniment sfaturi despre modul în care se poate realiza o peliculă în funcţie de buget.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

Regizorul Richard Linklater, prezent, miercuri seară, la gala caritabilă Ovidiu Ro, în timpul căreia a fost proiectat şi filmul acestuia „Before Midnight“, cu Ethan Hawke, le-a oferit cineaştilor prezenţi la eveniment sfaturi despre modul în care se poate realiza o peliculă în funcţie de buget.

Gala Ovidiu Ro „Before It’s Too Late“ a avut ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea proiectului „Fiecare copil în grădiniţă“ al Asociaţiei Ovidiu Ro – iniţiat de Maria Gheorghiu şi Leslie Hawke, mama lui Ethan Hawke. Evenimentul, care a avut loc la Palatul Copiilor din Bucureşti, a inclus proiecţia în premieră în România a filmului „Before Midnight“, în prezenţa lui Ethan Hawke şi a regizorului Richard Linklater, precum şi un concert al trupei Moonlight Breakfast, notează Mediafax.

Eveniment cu peripeții

Evenimentul, prezentat de Amalia Enache, a început în jurul orei 20.00. Din prima parte a proiecţiei „Before Midnight“ nu au lipsit peripeţiile, când filmul s-a întrerupt brusc. La câteva minute după întreruperea filmului, Amalia Enache s-a întors pe scenă pentru a explica publicului că, din cauza căldurii, aparatura de proiecţie a cedat şi este nevoie de câteva minute de pauză. În minutele de pauză au venit pe scenă actorul George Piştereanu, care se afla în public, dar şi criticul de film Irina Margareta Nistor.

Amalia Enache, invitată să joace

Dar cel care a salvat situaţia a fost Ethan Hawke, care a apărut în mijlocul publicului, plin de umor. „Bun venit în România!“, a spus actorul. „Ştiţi, filmul acesta este minunat, este chiar minunat. Dacă Julie (Delpy, n.r.) ar fi aici, l-am juca pentru voi, dar Julie este la Paris“, a spus Hawke şi, când a ajuns pe scenă, s-a uitat întrebător la Amalia Enache, care îi făcea semne din primul rând. „Vrei să fii tu Julie?“, a zâmbit el. „Uau, mă simt aşa… ca Elvis (Presley)“. „Păi urcă aici lângă mine, fetiţo!“, a spus Hawke cu voce îngroşată, spre amuzamentul tuturor.

„Ştiţi, dacă tot nu merge filmul, nu ar fi mai bine să începem petrecerea?“, a spus actorul, în timp ce i se făceau semne că proiecţia poate reîncepe. Ca să poată comunica cu proiecţionistul de pe scenă, Hawke a trebuit să înveţe un cuvânt în română – „merge“. „Merge? Merge?“, a strigat actorul de pe scenă, cu câteva minute înainte ca proiecţia să reînceapă.

După film, regizorul Richard Linklater şi Ethan Hawke au participat la o sesiune de întrebări şi răspunsuri, moment în care spectatorii au putut afla lucruri despre felul în care a fost realizat lungmetrajul „Before Midnight“, dar şi despre modul în care un cineast îşi poate realiza proiectul în funcţie de buget.

Oamenii care te cunosc îți dau bani

Întrebat ce sfaturi are pentru tinerii cineaşti care nu au bani să îşi finanţeze peliculele, Linklater (foto sus) i-a sfătuit pe debutanţi să încerce să îşi facă filmul pe care şi-l doresc în funcţie de limitările de buget. „Este o perioadă grozavă să fii cineast… cred că trebuie să îţi faci primele filme cu bugetul pe care îl obţii, să te mulezi pe limitările tale. După ce îţi faci filmele pe care vrei să le faci, oamenii o să ajungă să te cunoască. Nu poţi să ceri bani de la oameni care nu te cunosc“, a spus acesta.

Ethan Hawke şi Linklater au vorbit despre felul în care au fost create dialogurile între personaje, despre filmările în Grecia, dar şi despre decizia de a face o a treia parte a seriei „Before“. Cei doi au spus că dialogurile au fost scrise şi rescrise de Linklater, Hawke şi Delpy, iar scenele nu au inclus improvizaţie. „Ca să improvizăm, cred că trebuia să fim mai deştepţi decât suntem cu adevărat“, a glumit Hawke.

Acesta a mai spus că Delpy joacă în seria „Before“ rolul unei femei „pe care ai putea să o vezi intrând în cameră, o femeie reală“. „Actriţele joacă în general… umbre, roluri discrete. Ea este un personaj real“, a spus Hawke.

Relație fără bagaj

Înainte de proiecţie, la conferinţa de presă ce a precedat gala, Hawke şi Linklater au spus că relaţia dintre ei doi şi Delpy seamănă oarecum cu relaţia cuplului din trilogie, dar „fără bagajul emoţional al unui parteneriat de viaţă“. „Avem o relaţie artistică. Ne place să stăm într-o cameră zece săptămâni şi să scriem“, a spus regizorul la conferinţă. De asemenea, Linklater a spus că, de fapt, filmările pentru „Before Midnight“ au fost devansate cu un an, pentru ca planurile între el şi cei doi actori să se armonizeze.

Cred că primul film din seria «Before» este despre cum ar putea fi (relaţia dintre cei doi, n.r.), cel de-al doilea, despre ce ar fi trebuit să fie această relaţie şi partea a treia („Before Midnight“, n.r.) este despre cum este această relaţie.

Ethan Hawke,

actor

Linklater s-a referit la tipul de finanţare pe care filmele din trilogie au obţinut-o de-a lungul timpului: primul film din seria „Before“ a fost o producţie de studio, al doilea, o producţie independentă, iar al treilea a avut finanţare privată.

Asociaţia Ovidiu Ro mai trebuie să strângă 140.000 de euro pentru finanţarea programului „Fiecare copil în grădiniţă“ în anul şcolar 2013 – 2014. Obiectivul pe termen lung al Asociaţiei Ovidiu Ro este să transforme programul pentru ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de o educaţie timpurie de calitate şi să aibă astfel şansa de a deveni un membru activ al societăţii.

Foto credit: captură video „Richard Linklater on Making Independent Movies“

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.