VIDEO „Recviemul“ lui Verdi, dirijat de Tiberiu Soare, va închide stagiunea Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sub-semnul-bicentenarului-verdi-se-inchide-stagiunea-salii-radio-recviemul-dirijat-de-tiberiu-soare/

Vineri, 21 iunie, de la ora 19.00, sunteţi invitaţi la Sala Radio să vă bucuraţi de evenimentul de închidere a stagiunii de sărbătoare a Ochestrelor şi Corurilor Radio România.

Un articol de Andrada Văsii|17 iunie 2013

Vineri, 21 iunie (de la ora 19.00) sunteți invitați la Sala Radio să vă bucurați de evenimentul de închidere a stagiunii de sărbătoare a Ochestrelor și Corurilor Radio România.

În anul în care întregul Glob sărbătoreşte bicentenarul Verdi – două sute de ani de la naşterea marelui compozitor – la închiderea stagiunii Sălii Radio veţi asculta Recviemul lui Verdi. Lucrarea a fost aşternută pe hârtie la moartea poetului şi romancierului italian Alessandro Manzoni, care a iniţiat simbolic mişcarea de unificare a Italiei – Risorgimento.

Prima interpretare a Recviemului a avut loc la biserica San Marco din Milano, în 1874, chiar sub bagheta compozitorului, tot Verdi fiind şi cel care a dirijat lucrarea sa trei zile mai târziu pe scena celebrului teatru Scala din Milano, obţinând imediat succes de public.

Un program de senzație

Ca o poveste care se închide circular, vă veţi reîntâlni cu Orchestra Naţională Radio sub bagheta dirijorului ei principal, tânărul şi carismaticul Tiberiu Soare care va puncta astfel închiderea primei sale stagiuni în această ipostază la pupitrul ansamblului.

Veţi aprecia de asemenea Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia şi pe cei patru solişti invitaţi, cu o activitate artistică extrem de intensă în România şi în afara ei – soprana Sorina Munteanu – solistă a Operei Naţionale Bucureşti, mezzosoprana Aura Twarowska- solistă a Operei de Stat din Viena, tenorul Marius Vlad Budoiu – director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi basul Sorin Drăniceanu care a concertat în Germania, Olanda, Italia, Franţa, Bulgaria, Belgia, Elveţia ş.a.

O stagiune de amploare

La început de octombrie 2012, stagiunea Orchestrelor şi Corurilor Radio România se deschidea prin concertul eveniment conceput în jurul capodoperei „Carmina Burana“ a lui Carl Orff, Sala Radio fiind atunci plină până la refuz cu un public care a ovaţionat minute în şir la finalul serii.

Numeroşi artişti invitaţi din ţară şi de peste hotare, români şi străini, evenimente speciale, primul concert din istoria Orchestrei Naţionale Radio la Chişinău, participarea la cel mai important festival de muzică din China – Shanghai Spring International Festival 2013 – cea de-a doua ediţie a Festivalului Viori de colecție la Sala Radio, Concertul Regal în onoarea Zilei Regalităţii, participarea la concertul susţinut de Andrea Bocelli la Bucureşti, sunt numai câteva dintre cele mai frumoase momente pe care vi le-au oferit de-a lungul stagiunii 2012-2013 Orchestrele şi Corurile Radio România.

Info:

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

19
/03
/18

 În ziua în care Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, împlinește 21 ani de existență, violonistul Alexandru Tomescu va cânta la ParkLake Shopping Center din București, într-un eveniment din cadrul campaniei “Ascultă 5 minute de muzică clasică”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 martie, de la ora 18.00.

19
/03
/18

În această seară, de la ora 19,00, se inauguează Casa Artelor "Dinu Lipatti" din Bucureşti. Noul centru cultural este situat chiar în casa în care artistul a trăit şi a creat, pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12. Clădirea, care a fost închiriată de Primăria Municipiului Bucureşti şi va fi introdusă în circuitul cultural al Capitalei, va găzdui festivaluri, concerte şi manifestări cultural - educative. Astăzi se împlinesc 101 ani de la nașterea lui Dinu Lipatti, considerat a fi cel mai important pianist român.

15
/03
/18

Gărâna Jazz Festival anunță cea de-a 22-a ediție care va avea loc între 12 și 15 iulie, în județul Caraș-Severin. Cu un public internațional din ce în ce mai numeros, Gărâna, satul dintre munți, va găzdui patru zile de concerte și experiențe muzicale dedicate pasionaților de jazz.

15
/03
/18

Formația art-pop Fierbințeanu lansează videoclipul Corporate America, primul single de pe albumul The Great Scheme Of Things, care va apărea în această toamnă. Lansarea clipului are loc cu câteva zile înaintea spectacolului The Great Scheme Of Things, programat pentru duminică, 18 martie, la Centrul Național al Dansului București (CNDB - Bd. Mărășești nr. 80-82, Sector 4).

12
/03
/18

În serile de  joi, 15 și vineri, 16 martie 2018, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de  dirijorul rus Valentin Urypin, va avea în program Variațiunile cinematografice, de Dumitru Capoianu, Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 2, op. 73, în re major de Johannes Brahms.

10
/03
/18

În 2016, la numai 10 ani, Eva Garet câștigă concursul și trofeul "Lira de Aur”, fiind cea mai tânără câștigătoare din istoria competiției cu o tradiție de aproape 40 de ani. Cu această ocazie, prof. univ. dr. Vlad Dimulescu, președintele juriului, declara: “… s-a desprins un mic geniu: Eva Garet este în acest moment, din punctul meu de vedere, unul din cele mai frumoase talente pe care le are ţara noastră şi aici mă refer nu doar la pian, mă refer la artă, în general şi la muzică, în special."

05
/03
/18

Se împlinesc, astăzi, 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului International Cerbul de Aur. Festivalul (spectacol -concurs de interpretare) a lansat de-a lungul timpului vedete cprecum: Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas.

03
/03
/18

Marţi, 6 martie 2018, de la ora 19:00, Filarmonica George Enescu şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru un concert de muzică barocă susţinut de Musica Ricercata Orchestra - prima orchestră de muzică barocă (acordată la diapazon 415 Hz) înfiinţată de un dirijor român. Dirijor, Gabriel Bebeşelea.

01
/03
/18

I-ați fredonat numeroase melodii, de la muzica animației ”Maria Mirabela”, la compozițiile din ”Lăutarii” și ”Șatra”. Astăzi, cel mai cunoscut compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga, împlineşte 81 de ani. Și, dacă nu știați, în anul 2014 UNESCO a inclus valsul lui Eugen Doga din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” între cele patru capodopere muzicale ale secolului XX...

28
/02
/18

Dirijorul german Christoph Adt, un nume familiar publicului de la Sala Radio, revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 28 februarie, de la ora 19.00. Protagonistul serii va fi violoncelistul Răzvan Suma, un muzician foarte activ, protagonist al turneelor Vă place ...?, care au cucerit publicul pe scenele din România în ultimii ani.

26
/02
/18

România va fi reprezentată la Eurovision 2018 de trupa „The HUMANS”, cu piesa „Goodbye”, în finala care va avea loc în luna mai, la Lisabona. Trupa „The HUMANS” a fost formată în urmă cu un an și este compusă din Adi Tetrade, Alin Neagoe, Alex Matei, Alex Cismaru și Cristina Caramarcu. Finala selecţiei naţionale Eurovision s-a desfăşurat duminică seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti.

21
/02
/18

Dirijorul Horia Andreescu revine în această perioadă în atenţia publicului din ţară, prin două concerte programate la Iaşi şi Braşov: în seara de 23 februarie, de la ora 19.00, într-un nou episod al Integralei concertelor și simfoniilor de Beethoven, inclusă în stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, dedicată Centenarului Marii Uniri şi în seara de 2 martie 2018, de la ora 19.00, într-un concert simfonic extraordinar susţinut împreună cu Filarmonica din Braşov.