Viet Thanh Nguyen la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/viet-thanh-nguyen-la-bucuresti/

Viet Thanh Nguyen vine la Bucureşti. Autorul romanului „Simpatizantul”, distins în 2016 cu Premiul Pulitzer pentru ficţiune, se întâlneşte cu cititorii săi în grădina Café Verona (Strada Arthur Verona 13), joi, 6 iulie, începând cu ora 18.00. La eveniment vor participa, alături de autor, Victor Cobuz, Monica Cure, Mihaela Dedeoglu şi Răzvan Țupa. Întâlnirea este moderată de Iulian Bocai.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2023

Viet Thanh Nguyen s-a născut în 1971 în Vietnam şi a crescut în America. Predă engleza şi Studii Americane la Universitatea California de Sud şi trăieşte în Los Angeles. Este autorul lucrărilor academice „Race and Resistance: Literature and Politics in Asian America” (2002) şi „Nothing Ever Dies: Vietnam and The Memory of War” (2016).

În 2015 și-a făcut debutul editorial în ficțiune cu „Simpatizantul” (ART, 2017), a cărui continuare „Devotatul” (ART, 2023) a fost publicată în limba engleză în 2021. Nguyen a lasat inclusiv un volum de proză scurtă intitulat „Refugiații” (ART, 2018).

„Am scris romanul cu intenția de a critica pe toată lumea. Fiecare are ceva de detestat în romanul acesta. Îi critică pe comuniști, critică Vietnamul de Sud, îi critică pe americani. Dar tema este chiar simpatia, care dă și titlul romanului: «Simpatizantul». Ideea fiind că, în timpul unui conflict sau al unui război, cel mai ușor este să simpatizezi exclusiv cu propria tabără. Virtutea, și totodată defectul personajului meu, este că el simpatizează cu toată lumea. Lucru care-l face să fie un spion grozav, dar va contribui fatalmente la declinul lui. Asta am conștientizat în timp ce scriam romanul, că dacă ar fi să ne gândim cu optimism și speranță la un viitor conciliant, pacifist, atunci trebuie să lărgim limitele conceptului de simpatie dincolo de granița propriilor comunități, către comunități umane mult mai mari.” (Viet Thanh Nguyen)

„Stilul lui este mai degrabă un potpuriu de stiluri cu care jonglează prin mijlocirea unui narator-personaj complicat, captiv în propria lui memorie. Dar la ce altceva mă puteam aștepta din partea unui narator care se declară din prima propoziție «o fantomă», «un om cu două minți»? Ca traducătoare, autocaracterizarea aceasta m-a pus în gardă de la început. Era limpede că așa avea să fie și scriitura: complicată, analitică, digresivă, bogată. Tot ce am avut de făcut a fost să deschid bine ochii și să-i urmez fiecare meandru.” (Tatiana Dragomir, traducătoarea în limba română a cărților lui Viet Thanh Nguyen, publicate în colecția musai a Editurii ART)

„Simpatizantul” este un roman de spionaj și de război plin de suspansul unui thriller, o satiră politică, o privire istorică lucidă asupra colonizării și revoluției, un imn straniu și impecabil închinat imigrantului, o explorare caustică şi incomodă a identităţii şi a Americii, o meditație asupra vinovăției și trădării. Naratorul, un dublu agent comunist, un om cu două minţi, jumătate francez, jumătate vietnamez, ajunge în America după căderea Saigonului şi încearcă, aşa cum fac şi ceilalţi refugiaţi vietnamezi, să-şi construiască o nouă viaţă.

În „Devotatul”, personajul fără nume, dar cu două chipuri și două minți, părăsește acum America și, atras de patria tatălui său francez, se instalează la Paris. Fost agent dublu și anchetator, scăpat dintr-un lagăr de reeducare comunist și din inumana călătorie cu barca pe care mulți imigranți sunt nevoiți s-o îndure în drumul lor spre o viață mai bună, acesta se trezește prins în strânsoarea capitalismului, ajungând nici mai mult, nici mai puțin decât traficant de droguri în Orașul Luminilor.

„Refugiații” reprezintă o colecție de proze scurte scrise pe parcursul a douăzeci de ani și care explorează probleme precum imigrația, dezrădăcinarea, lupta pentru regăsirea identității și reconcilierea cu propriul trecut.

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.