Vioara lui Enescu face un tur de forţă prin România
https://www.ziarulmetropolis.ro/vioara-lui-enescu-face-un-tur-de-forta-prin-romania/

Abia sosită din turneul Duelul Viorilor, vioara Guarneri del Gesu, Vioara lui Enescu, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, ci în sate şi într-o serie de oraşe.

Un articol de Andrada Văsii|18 octombrie 2013

Abia sosită din turneul Duelul Viorilor, vioara Guarneri del Gesu, Vioara lui Enescu, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, ci în sate şi într-o serie de oraşe.

Începe cea de-a doua ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”.

Anul trecut, doi muzicieni români entuziaşti, Gabriel Croitoru (foto sus) şi Horia Mihail, după ce au trecut prin experienţa de a cânta pe mari scene ale lumii, în oraşe mari, la Bucureşti la Sala Radio sau Ateneu, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, lipsite de viaţă muzicală, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea.

Au fost inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate şi dragoste de oameni şi muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de ea ca alinare.

Astfel s-a născut primul turneu intitulat ,,Vioara lui George Enescu la sate”, la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo.

A fost o călătorie muzicală care, în 2012, cu Vioara lui Enescu a umplut de emoţie inimile oamenilor simpli din 8 localităţi rurale din România care, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de concert.

Concerte cu Vioara lui Enescu la sate

Experienţa a fost una deosebită pentru cei doi artişti care la finalul primei ediţii declarau: „Eu zic că am început să ne obişnuim şi cu o atmosferă mai puţin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizaţi cu acest gen de muzică şi mă bucur că, iată, am fost la ei acasă şi încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică” (Gabriel Croitoru).

Citiţi şi: Pianul călător al lui Horia Mihail a rămas la Tulcea

Horia Mihail a adăugat după experienţa cu Vioara lui Enescu: ,,Pe mine mă impresionează şi încă nu-mi revin din surpriza pe care am avut-o în faţa numărului mare de oameni care a venit la aceste recitaluri”. 

Vioara lui Enescu

Horia Mihail şi Gabriel Croitoru în cadrul turneului Vioara lui Enescu

Ca un gest firesc, după aceste emoţionante întâlniri, cei doi artişti au decis să reia această experienţă şi anul acesta. Cea de-a doua ediţie a turneului Vioara lui Enescu cu violonistul Gabriel Croitoru, care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ,,George Enescu”), acompaniat de pianistul Horia Mihail, va avea loc în perioada 22 octombrie 2013 – 4 noiembrie 2013, în 3 oraşe şi 6 localităţi rurale din judetele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti.

Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentişti.

Turneul Vioara lui Enescu va începe chiar în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu şi a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc.

Programul concertelor din cadrul turneului Vioara lui Enescu cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.

DATELE de desfăşurare ale concertelor –Vioara lui Enescu:

22 octombrie, Loc.Liveni, jud Botoşani

22 octombrie, Botoşani, Casa de Cultură

23 octombrie, Loc.Grăniceşti, jud Suceava

24 octombrie, Pogoneşti, jud Vaslui

24 octombrie, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

25 octombrie, Loc.Slimnic, jud.Sibiu

26 octombrie, Loc.Răşinari, jud.Sibiu

1 noiembrie, Bucureşti, Sala Radio

4 noiembrie, Loc.Cernica, jud. Ilfov

Foto credit: Virgil Oprina, turneul Vioara lui Enescu

15
/02
/20

Joi, 20 februarie, de la ora 19.00, la Sala Radio, Luiza Zan – una dintre cele mai apreciate voci ale momentului în jazz-ul românesc – propune publicului un concert în ritm de swing, sub titlul „Dragobete’s Wings”, alături de Big Band-ul Radio și Jazzpar Trio (Gaspar Almos, Gaspar Csaba, Vitalyos Lehel).

10
/02
/20

Vineri, 14 februarie, ora 19.00, Sala Radio este gazda unui concert cu doi invitați speciali aplaudați pe scenele internaționale: tânărul dirijor Kahchun Wong (33 de ani), primul muzician asiatic care a câștigat prestigioasa competiție internațională de dirijat „Gustav Mahler” (Germania, 2016) și violonistul român Valentin Șerban, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

04
/02
/20

Dhafer Youssef (foto), Charles Lloyd, Lars Danielsson, Jakob Bro Trio, Dave Weckl / Tom Kennedy, Nils Petter Molvær, Liv Warfield, Robben Ford și Bill Evans vor fi prezenți la cea de-a 24-a ediție a festivalului!

03
/02
/20

Bogdan Mezofi, solistul trupei clujene de rock alternativ Grimus, vorbește într-un interviu în formă de alfabet despre prima piesă pe care a compus-o, despre lucrurile care contează și oamenii pe care îi admiră.

31
/01
/20

Televiziunea Română oferă telespectatorilor săi, în prime time, un program premium, în exclusivitate pentru România: cel mai mare eveniment muzical de televiziune al anului din Italia, Sanremo 2020, se vede live, între 4 şi 8 februarie, de la ora 22.00, la TVR 1.

29
/01
/20

Duoul american Beacon concertează în premieră la București, joi 30 ianuarie, de la ora 20, la Control Club. Proiectul originar din Brooklyn, ce îmbină cu succes muzica electronică și influențele R&B, vizitează România la finalul unui turneu european de promovare a albumului Gravity Pairs.

27
/01
/20

OAMENII MUZICII Pe 27 ianuarie în 1901 pleca din această lume unul dintre creatorii cei mai mari ai istoriei muzicii: Giuseppe Verdi. El continuă să impresioneze și astăzi prin măiestria cu care a creat povești muzicale extrem de complexe, capabile deopotrivă să amuze, să emoționeze, să întristeze și să pună publicul pe gânduri.