Virgil Ogăşanu, 76. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/virgil-ogasanu-75-la-multi-ani/

“Generaţia tânără are multe de învăţat şi, din păcate, nu prea mai are de la cine. Marii actori au îmbătrânit sau au plecat dintre noi, iar în societatea noastră modelele au dispărut.” – Virgil Ogăşanu. Renumitul actor împlineşte astăzi 76 de ani. 

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

Născut la Turnu Severin, Virgil Ogăşanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografie din Bucureşti în anul 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov.

A fost repartizat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, iar din 1965 joacă pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra. Debutul în cinematografie a avut loc în 1962, cu pelicula Doi baieti ca pâinea calda, ultimele două apariţii pe marele ecran fiind cele din aclamatele şi premiatele „Q.E.D.” (2013) şi „De ce eu?” (2015).

În anul 2002  a fost decorat  cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În adolescenţă, prizonier într-un oraş în care nu exista un teatru permanent, Virgi Ogăşanu nu a crezut nicio clipă că va deveni vreodată actor:

„Mai venea pe la noi teatrul de estradă cu Sergiu Malagamba, cu Gică Petrescu. Mă duceam la spectacole de plictiseală, căci nu prea aveam ce să fac în orăşelul acela. Apoi, la şcoală ni s-a propus să facem o piesă de teatru, şi acolo am descoperit că pot juca. Eram convins că toată lumea glumeşte când îmi spunea să mă fac actor. Nici nu-mi trecea prin cap, mai ales că tatăl meu voia să mă fac medic veterinar. În cele din urmă m-am prezentat la examen.  Am fost două mii de candidaţi pe 80 de locuri. Institutul era pe cheiul Gârlei, unde e acum Teatrul Bulandra. O mare de oameni aştepta.

Am avut emoţii pentru că ştiam că în sală sunt personalităţi precum Costache Antoniu sau Ştefan Ciubotăraşu. Cum te numeşti?, De unde eşti?, Ce ne-ai pregătit?. Aveam un repertoriu, şi ei alegeau ce să spun. Au ales să recit Zdreanţă. Simţieam cum un picior începe să-mi tremure. Cu cât căutam să mă stăpânesc, cu atât era mai rău. M-au oprit. Stai jos, ia un pahar cu apă. Spre surprinderea mea am fost admis. Am fost coleg cu Mariana Mihuţ, cu Vali Seciu, cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ştefan Radof, Costel Constantin, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel… Am avut noroc. Am fost o clasă foarte bună, «Generaţia de Diamant», aşa ni se spunea. – Virgil Ogăşanu

Foto: Virgil Ogăşanu – cinemagia

30
/06
/14

Unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani a împlinit 60 de ani. Fost tipograf, salahor, boxeur, ziarist şi, cel mai adesea, liber profesionist, Radu Aldulescu a debutat în 1993 cu romanul “Sonata pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor.

23
/06
/14

Acum doi ani, sub acoperișul Teatrului Bulandra (de la Izvor) lua naștere un spectacol-interogație, energic și emoționant, care a inaugurat un spațiu dedicat căutărilor teatrale: Sala Liviu Ciulei LABORATOR. Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 20.00, „Arlechino moare?” sărbătorește doi ani de existență și vă așteaptă să-l (re)descoperiți.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

18
/03
/14

În ultima perioadă Adrian Văncică este recunoscut pe stradă pentru rolul său din serialul de televiziune „Las Fierbinți”, unde îl întruchipează, cu mare autenticitate, pe Celentano, un bețiv simpatic, un fel de Cetățean turmentat al zilelelor noastre.

06
/03
/14

Margareta Pogonat împlineşte astăzi 81 de ani. “Dacă nu eram conştientă că am îmbătrânit, nu coboram de pe scenă. Pe studenţii mei îi învăţ ceea ce am învăţat şi eu… teatru. Îi învăţ în primul rând să se culturalizeze, pentru că eu consider că un actor prost şi incult nu îşi mai are locul. Nu întotdeauna reuşesc, dar măcar ştiu că am încercat.”, spune actriţa care cucerit publicul cu interpretarea sa din filmul „Actorul şi săbaticii”.

26
/02
/14

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, a fost Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini. Alexandru Repan mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

17
/02
/14

Și-a împrumutat vocea unui important post de televiziune. Pe scena Teatrului „Nottara”, a fost: Miles Gloriosus din „Miresele căpitanului”, Kutuzov în „Război și pace” sau Haritonov, în „Bătrânul”. Constantin Cotimanis împlinește, astăzi, 59 de ani.

14
/02
/14

Regizoarea de teatru şi de operă Alice Barb își serbează ziua de naștere de Valentine's Day, pe 14 februarie. „Când m-am născut, fratele meu (tenorul Nagy Robert), care citea «Alice în ţara minunilor», i-a spus mamei că-și dorește să mă numesc Alice”, povesteşte regizoarea născută la Hunedoara, în 1963.

10
/02
/14

„A râs Rebe, înseamnă că-i bine”, povestesc foștii studenți. „E imprevizibil”, spune Liviu Ciulei. „N-are fasoanele unui actor”, adaugă Andrei Pleșu. „E cel mai mare actor în viață”, mărturisea Clody Bertola.