Vladimir Putin, crucificat într-o expoziţie la Riga
https://www.ziarulmetropolis.ro/vladimir-putin-crucificat-intr-o-expozitie-la-riga/

O statuie controversată, care pare să-l înfăţişeze pe preşedintele rus Vladimir Putin crucificat, a fost înlăturată din curtea fostului sediu al serviciului de securitate sovietic KGB din Riga, în urma protestelor ambasadei ruse.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2015

Statuia făcea parte dintr-o expoziţie intitulată „Disident”, deschisă sâmbătă, cu ocazia Nopţii Muzeelor, la „The Corner House”, fostul sediu al KGB din capitala letonă.

Potrivit Russia Today, statuia îl prezintă pe Putin pe o cruce roşie, având cuie bătute în mâini şi în cap şi purtând o coroană de sârmă ghimpată.

Vizitatorii erau invitaţi să bată şi ei cuie, însă au avut reacţii diferite, unii răspunzând pozitiv, iar alţii preferând să scoată cuiele, relatează postul de televiziune leton TV5.

„Este logic ca expoziţia să fie în centrul oraşului Riga”, a declarat un vizitator. Putin „a lucrat şi el în serviciul de securitate şi merită să fie înfipt un cui în el”, a adăugat acesta, referindu-se la activitatea lui Putin în cadrul KGB, în perioada 1975-1991.

Statuia a fost însă înlăturată din cadrul expoziţiei, după ameninţări cu repercusiuni şi un incident în care o parte a exponatului a fost demolată, Vladimir Putinprecizează Baltic Times. Două persoane care lucrau la expoziţie au fost agresate de o bandă de cinci indivizi, care au demolat o parte a statuii.

Ambasada Rusiei la Riga şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această expoziţie şi a cerut explicaţii din partea Ministerului leton de Externe. „Este rău. Este pe conştiinţa celui care a făcut acest lucru”, a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Primarul din Riga, Nils Usakovs, a precizat însă că expoziţia nu a fost aprobată de Consiliul municipal.

Autorul exponatului şi-a cerut scuze, precizând că nu a vrut să jignească pe nimeni şi că statuia nu îl înfăţişează pe Putin, ci pe un om de afaceri italian în vârstă de 45 de ani.

Foto: Vladimir Putin crucificat – facebook,  Russia Today

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.