Vosganian, comparat cu Marquez, la Târgul de Carte de la Leipzig
https://www.ziarulmetropolis.ro/vosganian-comparat-cu-marquez-la-targul-de-carte-de-la-leipzig/

Romanul „Cartea şoaptelor”, semnat de Varujan Vosganian, a obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, cel al Târgului de Carte de la Leipzig, în valoare de 20.000 de euro.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

Romanul „Cartea şoaptelor”, semnat de Varujan Vosganian, a obţinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spaţiul german, cel al Târgului de Carte de la Leipzig, în valoare de 20.000 de euro.

„Cartea şoaptelor/ Buch des Flusterns” a apărut în 2013 în limba germană, în traducerea lui Ernest Wichner, la editura Zsolnay Verlag. În România a apărut la editura Polirom în 2009 şi 2012.

Premiul Târgului de Carte de la Leipzig este oferit pentru beletristică, nonfiction/ eseu şi carte străină – traducere, pentru fiecare secţiune fiind nominalizate câte cinci titluri.

Volumele câştigătoare vor fi desemnate la jumătatea lunii martie şi, potrivit tradiţiei, decernarea premiilor va avea loc în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig (13 – 16 martie).

Versiunea în limba germană a romanului a fost elogiată de critica de specialitate şi de presă.

„«Cartea şoaptelor» este un roman magnific, care aparţine literaturii universale, fiind, probabil, una dintre cărţile de referinţă ale secolului XXI, atât de minunată încât îţi taie răsuflarea”, a scris Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De asemenea, Der Spiegel nota: „«Cartea şoaptelor» este pentru spaţiul est-european echivalentul «Veacului de singurătate» al lui Gabriel Garcia Marquez”.

Vosganian

Varujan Vosganian, autorul romanului Cartea şoaptelor, lăudat la Târgul de Carte de la Leipzig

Varujan Vosganian s-a născut la data de 25 iulie 1958, în Craiova. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor.

Lucrările sale includ trei volume de poezie – „Şamanul albastru” (1994), „Ochiul cel alb al reginei” (2001), „Iisus cu o mie de braţe” (2005) -, precum şi volumul de nuvele „Statuia comandorului” (1994), pentru care a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

La editura Polirom a publicat recent volumul „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”.

Varujan Vosganian, Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu şi Norman Manea sunt scriitorii propuşi anul acesta de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiul Nobel.

Foto cu Varujan Vosganian şi „Cartea şoaptelor” – Polirom

08
/04
/19

Cartea „Istoria lui Mayta”, de Mario Vargas Llosa, traducere din limba spaniolă de Mihai Cantuniari, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în 2019.

04
/04
/19

Editura Humanitas a lansat recent volumul „Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903”, de Iancu Bălăceanu (Ediție de Georgeta Filitti), pe care vă invităm să-l descoperiți în colecția „Memorii/Jurnale”.

27
/03
/19

Dacă biblioteca ta este plină de povești care se petrec în spațiu, lupte intergalactice, personaje cu puteri supranaturale, animale fantastice, tărâmuri nevăzute și supereroi, atunci te numeri printre #DragoniiDeBibliotecă și nu poți lipsi la a opta ediție a singurului târg de carte creat exact pentru tine: Final Frontier!

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

12
/03
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) vă invită miercuri, 13 martie, de la orele 19.00, la lansarea romanului „Hemingway și cu mine” de Paula McLain, o emoționantă reconstituire ficțională a iubirii dintre Ernest Hemingway și celebra corespondentă de război și scriitoare americană Martha Gellhorn.

07
/03
/19

METROPOLIS SPECIAL Din 8 martie o redescoperim pe Nina Cassian prin intermediul documentarului „Distanța dintre mine și mine”, semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, ocazie cu care vă propunem o incursiune în viața poetei cu ajutorul notelor sale de jurnal.

06
/03
/19

CRONICĂ DE FILM „Distanța dintre mine și mine” (2018), de Mona Nicoară și Dana Bunescu, nu este important doar prin valoarea de document – Nina Cassian filmată în ultima perioadă a vieţii. Este un documentar ambițios prin montajul care pune în dialog memoria personală a scriitoarei și arhivele din timpul comunismului.

05
/03
/19

Oficial, este primăvară, iar cititorii își pot abandona hainele groase în dulapuri pentru a face loc sacoșelor din pânză încărcate cu cărți. Iată propunerile Grupului Editorial ART pentru noul sezon!