Weekend românesc în șase orașe europene, la Festivalul EUROPALIA
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-romanesc-in-sase-orase-europene-la-festivalul-europalia/

Muzicienii români Maria Răducanu, Lucian Ban, George Dumitriu, Alex Simu, regizoarea Ioana Păun, scriitorii George Arion şi Liliana Lazăr au susţinut mai multe reprezentaţii weekend-ul trecut, în Bruxelles, Gent, Amsterdam, Schiltigheim, Valenciennes, Londra.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, ţara invitată de onoare.

Dezbatere dedicată romanului polițist, la Bibliothèque Sésame – Schaerbeek, Bruxelles

Sâmbătă, 23 noiembrie, a avut loc la Bibliothèque Sésame – Schaerbeek, Bruxelles, în prezența a 25 de persoane, o masă rotundă dedicată romanului poliţist, la care au participat scriitorii George Arion, Liliana Lazăr şi Alain Berenboom. Evenimentul, care s-a desfășurat în cadrul Festivalului EUROPALIA România, a fost moderat de jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Scriitorul George Arion, care a participat la dezbatere ca exponent al romanului polițist contemporan românesc, a susținut că „în continuare, acest gen cunoaște o înflorire deosebită și sunt semne că și România va putea propune cărți de acest gen, care să intereseze publicul din străinătate”. George Arion, considerat „un Raymond Chandler român” de către criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu, este autorul a peste douăzeci de romane mystery & thriller, din care unele au fost traduse în limba franceză şi în limba engleză: „Cible royale” (Genèse Edition, Paris-Bruxelles, 2014) şi „Qui veut la peau d’Andreï Mladin?” (Genèse Edition, Paris-Bruxelles, 2015), respectiv „Attack in the Library”, (Profusion Crime, London, 2011).

Alain Berenboom, care a luat parte la eveniment ca exponent al romanului polițist contemporan belgian, este unul dintre cei mai importanţi autori de romane polițiste de limbă franceză din Belgia şi avocat de renume, specializat în domeniul drepturilor de autor. A publicat 12 romane, traduse în limbile neerlandeză, cehă, germană, spaniolă şi română.

Liliana Lazăr este o scriitoare română de limbă franceză autoare a romanelor: „Terre des affranchis” (Ed. Gaïa, 2009), considerat de J.M.G. Le Clézio „unul din romanele cele mai originale din ultimii ani” şi „Enfants du diable” (Ed. Seuil, 2016).

Daniela Zeca-Buzura, prozatoare, eseistă, critic literar și realizatoare de emisiuni radio și TV, este, din anul 2001, doctor al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, cu o teză despre poetica romanului polițist, coordonată de profesorul universitar dr. Paul Cornea, publicată ulterior în volumul „Melonul domnului comisar”.

Săli pline la cele trei concerte susținute de Maria Răducanu International Quintet

Piese din folclorul tradiţional românesc şi romanţe interbelice, piese fado, tango, litanii ruseşti, într-o manieră originală, cu elemente de jazz, au putut fi ascultate în cele trei concerte suținute de Maria Răducanu International Quintet, în cadrul Festivalului EUROPALIA România. Concertele au avut loc pe 22 noiembrie, la St John’s Church Leytonstone, Londra; pe 23 noiembrie, la Théâtre 140, Bruxelles şi pe 24 noiembrie, la Handelsbeurs, Gent, Belgia.

Maria Răducanu a cântat cu Niko Meinhold (Germania) – pian, Krister Jonsson (Suedia) – chitară, Chris Dahlgren (SUA) – contrabas și Michael Griener (Germania) – percuţie.

Performance experimental de video art și improvizație, la Teatrul Le Phénix Scène Nationale din Valenciennes, Franța

Teatrul Le Phénix Scène Nationale, din Valenciennes, a găzduit premiera mondială, vineri  22 noiembrie, a spectacolului  experimental de video art și improvizație „The Birth of Violence”, regizat de Ioana Păun. Evenimentul, parte a Festivalului EUROPALIA România, a fost urmat de o a doua reprezentație pe 23 noiembrie, sala teatrului fiind neîncăpătoare de fiecare dată, se arată într-un comunicat de presă.

Spectacolul combină în timp real secvențe din filme documentare, din reprezentarea violenței în cultura pop și în live art, alături de elemente de psihoterapie și de imagini de arhivă despre atentate recent comise în instituții de cultură.

Pentru acest proiect au lucrat artiști din România, Franța și Belgia timp de peste un an, fiecare dintre autori chestionându-și propria poziție cu privire la radicalism și violență. Echipa a lucrat cu zeci de cetățeni din România pentru a înțelege mai bine cum este inhibată și când este legitimată social violența.

„The Birth of Violence”, spectacol realizat cu sprijinul mai multor instituții culturale europene, va avea încă două reprezentații în cadrul Festivalului EUROPALIA România, pe 18 și 19 decembrie 2019, la Théâtre Les Tanneurs din Bruxelles.

Seri de jazz în Olanda și Franța

Proiectul „Oedipe Redux“, o „re-imaginare“ contemporană, în cheie de jazz, a capodoperei enesciene, realizat de artistul român Lucian Ban şi de violistul american Mat Maneri, a avut, în acest weekend, două reprezentații în cadrul Festivalului EUROPALIA România.

Vineri, 22 noiembrie, la Bimhuis, Amsterdam (Olanda), DUMItRIO a cântat în deschiderea  concertului susținut de Lucian Ban și Mat Maneri, iar sâmbătă, 23 noiembrie, la La Briquetterie, Schiltigheim (Franța), spectacolul  a fost deschis de Alex Simu Quintet.

Sub diverse titulaturi, proiectul „Oedipe Redux“ este intepretat în cadrul Festivalului EUROPALIA România, într-un turneu ce cuprinde cinci concerte în Belgia, Franța, Olanda, care a început pe 19 noiembrie și se termină pe 29 noiembrie 2019.

„Oedipe“, singura operă compusă de George Enescu, este reinterpretată radical de Mat Maneri, violist nominalizat la Premiile Grammy, și de Lucian Ban, celebru pianist român de jazz, alături de alți șase muzicieni de marcă ai genului: clarinetistul francez Louis Sclavis, interpretul conceptualist de origine austriacă Theo Bleckmann (voce), interpreta şi compozitoarea americană de origine taiwaneză Jen Shyu, reputatul contrabasist şi compozitor John Hebert, co-autor împreună cu Lucian Ban al proiectului „Enesco Re-Imagined“, americanii Tom Rainey (percuție) și Ralph Alessi (trompetă).

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.