Wim Vandekeybus și compania Ultima Vez, la explore festival #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/wim-vandekeybus-si-compania-ultima-vez-la-explore-festival-12-2/

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenţia publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival şi în ediţiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) şi 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2017

Cu minimum de resurse teatrale, Vandekeybus reușește în spectacolul In Spite of Wishing and Wanting să capteze subiecte riscante în imagini superbe. Simbolurile cunoscute ale viselor și dorințelor sunt dezbrăcate de clișeele psihanalitice și transformate în vocabularul de dans spectaculos și poetic al Ultima Vez.

Puterea spectacolului derivă din simbioza organică dintre dans, teatru și film. Secvențe captivante de coregrafie, susținute de coloana sonoră senzuală a lui David Byrne se dizolvă în monologuri despre frică, dorința de securitate și magia îngrozitoare a somnului. Filmul scurt intitulat „The Last Words”, realizat de Vandekeybus însuși și bazat pe două povești de Julio Cortázar, oferă spectacolului experințe vizuale puternice ce rămân în memoria publicului mult după finalul acestuia.

In Spite of Wishing and Wanting a fost creat in anul 1999 și reprezintă un moment foarte important în opera lui Wim Vandekeybus. În ianuarie 2016, Ultima Vez a reluat această producție iconică cu o distribuție complet nouă.

„Am amintiri excepționale despre primul turneu In Spite of Wishing and Wanting, în mai mult de 50 de orașe din întreaga lume. Pentru prima dată piesa nu se referea la chimia dintre bărbați și femei, ci la un tip de dorință primară într-o lume populată doar de bărbați. Dură, sălbatică, naivă, jucăușă și copilărească, temătoare de prea multe vise.”

Wim Vandekeybus

 In Spite of Wishing and Wanting / În Ciuda Dorinței și Voinței

Regie, coregrafie, scenografie: Wim Vandekeybus

Muzica originală și ambianța sonoră: David Byrne

„Fuzzy Freaky” remix: DJ Food

Performeri: Eddie Oroyan, Yassin Mrabtifi, Guilhem Chatir, Grégoire Malandain, Luke Jessop, Luke Murphy, Knut Vikström Precht, Baldo Ruiz, Giovanni Scarcella, Nuhacet Guerra Segura, Alexandros Anastasiadis

Producție: Ultima Vez

Co-producție: KVS (Bruxelles, BE)

Durata: 1h50m

Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.

Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora.

Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.

Ediţia #12 a eXplore festival se va desfăşura la Bucureşti între 24 septembrie – 8 octombrie 2017, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi WASP – Working Art Space and Production. Evenimente speciale ale festivalului vor urma în perioada octombrie – noiembrie 2017 şi în oraşele Iaşi şi Arad.

Biletele se pot achiziționa online, prin rețelele https://eventbook.ro/other/bilete-explore-festival-12-in-spite-of-wishing-and-wanting și https://www.mystage.ro/spectacole/in-spite-of-wishing-and-wanting-in-ciuda-dorintei-si-vointei-703 dar și de la casa de bilete a TNB.

Photo: Danny Willems

28
/10
/14

Cântecul "Bohemian Rhapsody" al trupei Queen are "puteri tămăduitoare", întrucât are capacitatea de a le ajuta pe acele persoane care sunt bolnave sau se simt deprimate, afirmă autorii unui sondaj realizat recent în Marea Britanie, informează bbc.com.

27
/10
/14

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic – Beethoven şi Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a – Eroica şi doi apreciaţi muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite în concertul aniversar oferit vineri, 31 octombrie 2014 (19.00) de Orchestra Naţională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen. 

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.