Wong Kar-wai, Premiul Lumiere 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/wong-kar-wai-premiul-lumiere-2017/

Regizorul Wong Kar-wai a primit vineri în Franţa, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu. ”Dedic această onoare care mi s-a făcut soţiei şi muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele”, a spus regizorul după ce a primit premiul din mâinile actriţei Isabelle Adjani.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2017

Premiul Lumiere pe anul 2017 i-a fost atribuit cineastului asiatic „pentru filmele sale neclasificabile și adevărate insule de frumusețe, pentru urma pe care a lăsat-o deja în istoria cinematografiei, pentru caracterul splendid și neterminat al operei sale, pentru neoanele din Hong Kong și zăpezile din Manciuria”, au precizat organizatorii festivalului, într-un comunicat publicat pe site-ul Institutului Lumiere.

În timpul unui masterclass în cursul după amiezii de vineri în fața cinefililor de la Festivalul Lumiere, Wong Kar-wai și-a dezvăluit metoda de lucru pe care nu a încetat niciodată ”să o pună la îndoială”.

”Nu-mi place să scriu pentru că este cea mai solitară fază a procesului creativ. Și tind să o amân cât mai mult posibil”, a mărturisit regizorul recunoscut drept unul dintre cei mai fascinanți stiliști ai cinematografiei contemporane.

Meticulos și adesea indecis — o trăsătură care l-a împiedicat întotdeauna să lucreze cu un scenarist — Wong Kar-wai a evocat, de asemenea, relația sa cu actorii, pe care îi place mai întâi să-i ”observe” pentru a imagina ”un spațiu de expresie” în care ei pot apoi „crea propria lor partitură”.

Filmografia lui Wong Kar-wai include, între multe altele, titluri ca In the Mood for Love (2000, O iubire imposibilă), Chungking Express (1994), The Grandmaster (2013, Marele maestru), Happy Together (1997, Fericiți împreună), Fallen Angels (1995) etc.

La precedentele trei ediții ale festivalului de la Lyon, premiul Lumiere a fost atribuit actriței Catherine Deneuve (2016), cineastului american Martin Scorsese (2015) și cineastului spaniol Pedro Almodovar (2014).

Foto: Wong Kar-wai – facebook

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.