Zece poeme superbe din noua carte a lui Robert Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-poeme-superbe-din-noua-carte-a-lui-robert-serban/

Noul volum de poezii semnat de scriitorul stabilit în Timişoara se numeşte „Tehnici de camuflaj” şi a fost publicat în acest an la Editura Tracus Arte. Am selectat pentru dumneavoastră zece poeme deosebite.

Un articol de Andrei Crăciun|9 octombrie 2018

1.
Peste umăr

viața m-a făcut
om bun
cum
jugul
îl face harnic
pe animal

2.
Tehnici de camuflaj

uneori
ca să nu fii recu
noscut
e s
uficient să-ți lași barbă
plete
să te îngrași
să-ți îndeși o șapcă pe cap
să mergi puțin aplecat
cu privirea în pământ

sunt atâtea și atâtea
tehnici de camuflaj
dar cea mai bună
tot dragostea pentru aproapele
se dovedește a fi

3.
Cum

cum ar fi
să mergi prin nisip
iar în urma ta
să nu rămână
nimic.

4.
În scaunul de fier

noaptea
visez uneori chelnerițe
sute și sute
toate severe
încruntate
cu buzele țuguiate
frumoase
dar ale dracului
aprige
de parcă n-aș fi clientul lor
de parcă n-aș avea o lețcaie în buzunar

mă visez la o masă rotundă
de tablă
m-au fixat cu privirea
și vin spre mine hotărâte

mă fac mic
în scaunul de fier forjat
tot mai mic
iar ele vin și vin
sute și sute
în fuste negre și cămăși albe
strâmte

vin
și nu ajung
nu ajung
nu ajung
dar vin
vin

mă trezesc
chircit
cu genunchii la gură
ca un fetus ce știe
că dacă s-ar naște
ar avea o mamă
ruptă pe din două.

5.
Locul în care ești

Dumnezeu stă tot timpul
cu mâna întinsă

din locul în care ești
nu-ți dai seama
dacă cere ceva
ori dacă dă ceva.

6.
O posesiune periculoasă

scriitorii poartă cu ei
carnețele caiete agende
au prin buzunarele de la pantaloni
cocoloașe de hârtie scrisă
în cele de la cămăși
coli împăturite și răsîmpăturite
în buzunarele de la haine
au petece de șervețele și colțuri rupte în grabă
pe care sunt mâzgălite
tot felul de înscrisuri ciudate

scriitorii au tot timpul hârtie asupra lor
și niciunuia nu-i pasă
că hârtia se aprinde ușor
și arde repede

7.

Fără milă

din palma cerșetorului
nu ciugulește
nicio pasăre

8.
Ultima știre

afli că s-a sinucis un poet
și te întrebi
unde a găsit omul acela
atâta putere
încât
să fie poet

9.
Ex libris

tot mai mulți oameni
își pun cărțile vechi
în plase rezistente
de la Lidl Carrefour Kaufland
și apoi le așază încet
lângă tomberoanele de gunoi

nu-i lasă inima să le arunce pur și simplu
dar nici să le mai țină în casă n-au cum
așa că le pregătesc un fel de culcuș
cu gândul că dacă au cu adevărat un destin
se vor descurca ele cumva.

10.
Asonanță

clopotul morții
și
clopotul sărbătorii
sunt același
dar
niciodată
nu bat
la fel

Foto: USR

10
/03
/16

Ambasada Israelului în România şi Asociaţia Editorilor din România organizează marţi, 15 martie, începând cu ora 12.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, conferinta de presă prilejuită de ediţia din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediţie la care Israelul este invitat de onoare. „Un prilej excelent pentru publicul român de a cunoaşte mai îndeaproape autori israelieni de renume mondial, cât și de a se familiariza cu nume noi, autori de primă mărime, netraduşi încă în limba română.” (ES Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România)

09
/03
/16

Conform propriilor declaraţii - Memorii, Humanitas, 1991 -, Mircea Eliade s-a născut în urmă cu 109 ani („M-am născut la București, la 9 martie 1907”). Există totuși o notă de subsol a editurii care spune că data reală a nașterii lui Eliade este 28 februarie/13 martie 1907 (s.v.), conform actului de naștere descoperit și publicat de Constantin Popescu-Cadem în Revista de istorie și teorie literară în 1983

03
/03
/16

Romanul Toate bufniţele, de Filip Florian, a fost publicat în Germania, la Editura Matthes & Seitz (Berlin), în traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Alle Eulen. Cel mai recent roman semnat de Filip Florian, a obținut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar”, ediția a II-a, 2013.

02
/03
/16

Anul acesta, festivalul Serile Filmului Românesc îl aduce în fața cinefililor pe actorul Mircea Diaconu, cu cele mai bune filme ale carierei sale. Ediția a VII-a a festivalului Serilor Filmului Românesc va avea loc la Iași, între 4 și 8 mai 2016

01
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, ședința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii. Evenimentul se va desfășura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-șef al Cinematecii Române, jurnalist, critic și selecționer de film, care va susține o conferință cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

01
/03
/16

Cristian Teodorescu este autorul romanului Medgidia, orașul de apoi, unul dintre cele mai apreciate și premiate titluri apărute în anul editorial 2009. În perioada 2-17 martie 2016, Cristian Teodorescu, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, va susține un turneu de lecturi publice din cel mai recent roman, Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, apărut la Editura Cartea Românească.

26
/02
/16

Mircea Cărtărescu participă, în perioada 4 - 10 martie, la un turneu de promovare organizat în Germania şi Austria, cu ocazia publicării la editura vieneză Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri "Frumoasele străine". Volumul va fi prezentat în Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt şi München, şi în Austria, la Salzburg, Graz şi Viena.

24
/02
/16

Miercuri, 2 martie, de la ora 18.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București), va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Gheorghe Crăciun, prilejuit de apariția a două noi titluri în seria de autor pe care Editura Cartea Românească i-a dedicat-o.

23
/02
/16

Nu mai puţin de 600.000 de dolari au strâns un grup de patruzeci de instituţii media din Iran, în scopul asasinării scriitorului Salman Rushdie, autorul cărţii "Versetele satanice". Anunţul instituţiilor media de stat coincide cu aniversarea decretului islamic, emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini.

22
/02
/16

“Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” - Umberto Eco . Cu puţin timp înainte de moartea sa, scritorul şi filozoful italian a criticat reţelele de socializare, într-o discuţie publică cu jurnaliştii italieni.

20
/02
/16

“Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu... ” - Umberto Eco. Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani s-a stins din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorul celebrului roman "Numele trandafirului" avea 84 de ani şi suferea de cancer, conform La Repubblica.