”Zile. Florin Mitroi”. Unul dintre cei mai misterioși și discreti artiști români, în a doua expoziție a anului la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/zile-florin-mitroi-unul-dintre-cei-mai-misteriosi-si-discreti-artisti-romani-in-a-doua-expozitie-a-anului-la-arcub/

Începând cu luna aprilie, ARCUB, Centrul Cultural al Capitalei, va deschide expoziţia Zile. Florin Mitroi, curatoriată de Erwin Kessler, care poate fi vizitată până pe 17 iunie în spaţiul expoziţional din str. Lipscani 84 – 90. 

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2018

Vernisată joi, 19 aprilie, de la ora 18.00, expoziția ”Zile. Florin Mitroi” este gândită ca un jurnal sui generis al operei lui Florin Mitroi, o selecție din sute de lucrări și mii de desene, multe dintre acestea expuse public pentru prima dată abia după dispariția artistului, în 2002.

O expoziție necesară, ce contribuie la configurarea numelui Florin Mitroi în arta contemporană românească, ”Zile. Florin Mitroi” prezintă o creație artistică frenetică, marcată de violență, erotism, suicid, critică socială și nesupunere politică.

„Reținerea de a (se) expune și puținătatea lucrărilor prezentate puteau lăsa impresia unei opere restrînse. Abia după dispariția lui Florin Mitroi, opera sa a putut fi apreciată nu doar la justa ei valoare, ci și la justa ei dimensiune. Sute de lucrări și mii de desene ne relevă astăzi un artist pasional, de un intens tragism, ce emană din lucrări de o brutalitate, vehemență și exigență artistică fără egal”, declară curatorul expoziției, Erwin Kessler.

Creația lui Florin Mitroi a fost prezentată pentru prima dată la ARCUB în anul 2016, în cadrul expoziției de grup „30. Artistul la treizeci de ani”, alături de alți 29 de artiști marcanți ai Capitalei, de la Ion Țuculescu, la Roman Tolici, Ion Bârlădeanu, Lea Rasovszky sau Vlad Nancă.

Despre Florin Mitroi

Florin Mitroi (1938 – 2002) este unul dintre cei mai solitari, discreți și impenetrabili artiști români contemporani. În ciuda vizibilității sale constante, ca profesor la Institutul Nicolae Grigorescu și ulterior la Academia de Artă din București, din 1961 până în 2002, el nu a atins notorietatea în timpul vieții, chiar dacă, după 1989, a fost profesorul unora dintre cei mai cunoscuți tineri artisti ai școlii bucureștene de artă: de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan, la Alexandru Rădvan și Anca Benera.

Florin Mitroi

Florin Mitroi a contribuit la afirmarea unei pleiade de creatori pe cît de diferiți pe atît de consecvenți în vocația lor artistică. Dar el, cel care le-a cultivat această vocație, a expus însă foarte puțin. A expus preponderent în expoziții colective, începînd cu anii 1960, dar doar atunci cînd i s-au cerut lucrări. Altfel, ideea de a expune public, nu făcea parte din programul artistic al lui Florin Mitroi. În 1993 a avut singura expoziție personală, la Galeria Catacomba. Primește premiul pentru pictură din partea UAP în 1978 și expune în grup în Franța, SUA, Portugalia, Germania și Italia.

Zile. Florin Mitroi este a doua expoziție a Programului Expozițional ARCUB 2018, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. După ce în 2016, ARCUB s-a poziționat rapid ca unul dintre cele mai importante spații expoziționale de artă contemporană din Capitală, anul trecut a continuat să aducă în atenția publicului opere valoroase de artă, artiști consacrați și emergenți, dar și seria de conferințe tematice „Ce punem în ramă?”.

Vernisajul expoziției are loc pe 19 aprilie, începând cu ora 18.00. Expoziția poate fi vizitată zilnic, în perioada 19 aprilie – 17 iunie, între orele 14.00 și 22.00. Intrarea este liberă.

Foto: Zile. Florin Mitroi – www.arcub.ro

11
/03
/13

Mobilă de artă a devenit un simbol al bunului gust, iar Fabrica de mobilă SIMEX se asigură că fiecare cumpărător poate lua un produs mobilier de artă în casa sa.

04
/03
/13

Ideea în jurul căreia se construiește conceptul ART HUB este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizare unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice […]

01
/03
/13

Bucureşti, 27 februarie 2013, CREATIVE ARTS (www.creativearts.ro) organizează duminică, 3 martie a.c., începând cu ora 13:00, la Caffé D`Arthé (Bucureşti, Str. Popa Nan, nr. 7) un atelier de personalizat colanţi.  Cu ajutorul trainerilor Creative Arts veţi da un suflu nou ciorapilor şi colanţilor dumneavoastră printr-un atelier. Urban Legs reprezintă cel de-al şaptelea atelier din platforma […]

25
/02
/13

În perioada 20 iunie 2012- 24 februarie 2013, la Muzeul Naṭional de Artã al României a avut loc expoziṭia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI – XIX.   Cabinetul de desene şi gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României a prezentat expoziţia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI […]

25
/02
/13

Pânã la data de 26 mai 2013, doritorii vor putea vizita la MNAR expoziṭia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului.   Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă expoziţia temporară Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului. Expoziţia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a […]

22
/02
/13

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]