”Zile. Florin Mitroi”. Unul dintre cei mai misterioși și discreti artiști români, în a doua expoziție a anului la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/zile-florin-mitroi-unul-dintre-cei-mai-misteriosi-si-discreti-artisti-romani-in-a-doua-expozitie-a-anului-la-arcub/

Începând cu luna aprilie, ARCUB, Centrul Cultural al Capitalei, va deschide expoziţia Zile. Florin Mitroi, curatoriată de Erwin Kessler, care poate fi vizitată până pe 17 iunie în spaţiul expoziţional din str. Lipscani 84 – 90. 

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2018

Vernisată joi, 19 aprilie, de la ora 18.00, expoziția ”Zile. Florin Mitroi” este gândită ca un jurnal sui generis al operei lui Florin Mitroi, o selecție din sute de lucrări și mii de desene, multe dintre acestea expuse public pentru prima dată abia după dispariția artistului, în 2002.

O expoziție necesară, ce contribuie la configurarea numelui Florin Mitroi în arta contemporană românească, ”Zile. Florin Mitroi” prezintă o creație artistică frenetică, marcată de violență, erotism, suicid, critică socială și nesupunere politică.

„Reținerea de a (se) expune și puținătatea lucrărilor prezentate puteau lăsa impresia unei opere restrînse. Abia după dispariția lui Florin Mitroi, opera sa a putut fi apreciată nu doar la justa ei valoare, ci și la justa ei dimensiune. Sute de lucrări și mii de desene ne relevă astăzi un artist pasional, de un intens tragism, ce emană din lucrări de o brutalitate, vehemență și exigență artistică fără egal”, declară curatorul expoziției, Erwin Kessler.

Creația lui Florin Mitroi a fost prezentată pentru prima dată la ARCUB în anul 2016, în cadrul expoziției de grup „30. Artistul la treizeci de ani”, alături de alți 29 de artiști marcanți ai Capitalei, de la Ion Țuculescu, la Roman Tolici, Ion Bârlădeanu, Lea Rasovszky sau Vlad Nancă.

Despre Florin Mitroi

Florin Mitroi (1938 – 2002) este unul dintre cei mai solitari, discreți și impenetrabili artiști români contemporani. În ciuda vizibilității sale constante, ca profesor la Institutul Nicolae Grigorescu și ulterior la Academia de Artă din București, din 1961 până în 2002, el nu a atins notorietatea în timpul vieții, chiar dacă, după 1989, a fost profesorul unora dintre cei mai cunoscuți tineri artisti ai școlii bucureștene de artă: de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan, la Alexandru Rădvan și Anca Benera.

Florin Mitroi

Florin Mitroi a contribuit la afirmarea unei pleiade de creatori pe cît de diferiți pe atît de consecvenți în vocația lor artistică. Dar el, cel care le-a cultivat această vocație, a expus însă foarte puțin. A expus preponderent în expoziții colective, începînd cu anii 1960, dar doar atunci cînd i s-au cerut lucrări. Altfel, ideea de a expune public, nu făcea parte din programul artistic al lui Florin Mitroi. În 1993 a avut singura expoziție personală, la Galeria Catacomba. Primește premiul pentru pictură din partea UAP în 1978 și expune în grup în Franța, SUA, Portugalia, Germania și Italia.

Zile. Florin Mitroi este a doua expoziție a Programului Expozițional ARCUB 2018, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. După ce în 2016, ARCUB s-a poziționat rapid ca unul dintre cele mai importante spații expoziționale de artă contemporană din Capitală, anul trecut a continuat să aducă în atenția publicului opere valoroase de artă, artiști consacrați și emergenți, dar și seria de conferințe tematice „Ce punem în ramă?”.

Vernisajul expoziției are loc pe 19 aprilie, începând cu ora 18.00. Expoziția poate fi vizitată zilnic, în perioada 19 aprilie – 17 iunie, între orele 14.00 și 22.00. Intrarea este liberă.

Foto: Zile. Florin Mitroi – www.arcub.ro

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.

13
/03
/18

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (CNR UNESCO), Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FEACCU) organizează expoziția „Dăruire”, la un an de la dispariția unuia dintre cele mai importante nume ale artei contemporane - pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.

05
/03
/18

Astazi, de la ora 20.00, va avea loc la ARCUB, cea de a doua ediție Microistoria. Povești adevărate spuse pe viu. Proiectul arhivează povești ale oamenilor obișnuiți, spuse live chiar de ei, și capabile să-i inspire și pe alții.