Zilele Culturii Ruse, la Bucureşti, cu Mosfilm şi carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturii-ruse-la-bucuresti-cu-mosfilm-si-carte/

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internaţional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) şi se vor bucura de colecţia de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiţionale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înfiinţarea concernului cinematografic Mosfilm.

Un articol de Petre Ivan|21 octombrie 2014

Zilele Culturii Ruse / Pe data de 18 noiembrie, la Centrul Cultural al Municipiului București-Arcub, de la ora 19.00, va lua startul a 4-a ediție a Zilelor Culturii Ruse în România, dedicată în acest an literaturii ruse şi desfăşurată sub genericul „Read together in Bucharest” – „Citim împreună la Bucureşti”. Vor fi prezenți:

–           scriitorul Zahar Prilepin;

–           scriitoarea Marina Stepnova;

–           pictorul-poet Natalia Ovsienko;

–           criticul de film Maria Kuvshinova;

–           scriitorul şi criticul teatral Margarita Hemlin;

–           artistul Leonid Tishkov;

–           scriitorul Maxim Amelin;

–           filologul Maxim KrongauzZilele Culturii Ruse

În seara deschiderii, publicul se va putea bucura de muzică autentică rusă, de exponate meșteșugărești tradiționale și de fotografii ce înfățișează Rusia de azi.

Pe data de 19 noiembrie, la ora 13.00, se va inaugura oficial standul Federaţiei Ruse în cadrul Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus”:

–           cafeneaua rusească va fi deschisă publicului cu ceaiuri şi prăjituri tradiţionale;

–           la Arcub se vor prezenta master-class-uri de teatru și filmele contemporan „Opt”, după scenariul lui Zahar Prilepin, şi „Vreau şi eu”;

–           editurile românești vor lansa noile traduceri în limba română ale autorilor ruși, special editate pentru Gaudeamus;

–           vor fi întâlniri interesante cu scriitori, critici, filologi și artiști ruși;

–           se va lansa în premieră absolută colecția de aur MOSFILM pe DVD, realizată împreună cu editura Litera și Adevărul.

Intrarea la toate evenimentele este liberă. Vom reveni în curând cu alte detalii.

Foto: Zilele Culturii Ruse – facebook

13
/05
/14

Bookfest Junior 2014 este primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi, fiind un prilej pentru ei de a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.

12
/05
/14

Miercuri, 14 mai, la ora ora 17.00, în Sala „Mircea Vulcănescu” a Bibliotecii Naţionale a României, va avea loc o dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, pornind de la cel mai recent volum semnat de Norman Manea, Plicuri şi portrete, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curînd la Editura Polirom.

07
/05
/14

La început, l-am văzut, cu adevărat, pe Florin Piersic Jr. pe scenă. Mi-a fost atunci greu să îl compar cu ceva cunoscut. Juca atât de firesc, felul în care dădea din mână, felul în care se mișca, într-o dezordine perfect controlată, totul îmi arăta că l-am întâlnit pe acela pe care îl căutam. Actorul.

05
/05
/14

T. O. Bobe, scriitorul care a dat acum zece ani „Cum mi-am petrecut vacanța de vară“, o carte de o forță de expresie, ba chiar și de un succes rareori egalate, T. O. Bobe, scriitorul care a revenit în 2011 cu „Contorsionista“, ne-a oferit un scurt interviu din care va rezulta că a scrie cărți în România echivalează cu a merge pe o sârmă imposibilă care arareori duce undeva.

02
/05
/14

Secolul XIX a reprezentat o perioadă ȋnsemnată ȋn istoria literaturii spaniole. Ocupația franceză din primele decenii a știrbit avȃntul creativ al spaniolilor. Ȋn 1833 ȋnsă, moartea lui Fernando VII a prilejuit instalarea romantismului prin scriitori ca Ángel de Saavedra sau José Zorrilla. Și cum iubirea a reprezentat dintotdeauna o sursă inepuizabilă de inspirație pentru romantici, ȋn anii 1800 au luat naștere numeroase opere valoroase din care se desprind povești diafane și drame psihologice inedite. 

30
/04
/14

În perioada 30 aprilie-18 mai 2014, Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români şi cel mai tradus autor de limbă română, se va afla în România pentru mai multe întîlniri cu cititorii.

30
/04
/14

Admit: doar v-am ademenit cu acest titlu. Nu e ca și cum aș ști. Altfel, vă trimiteam ilustrate din Lanzarote sau ceva. Nu e cazul.

29
/04
/14

Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui astăzi (29 aprilie), de la ora 19.00, o nouă întâlnire a Clubului Cărţile Denisei, care va avea ca subiect cartea „Tabachera din Bagombo” de Kurt Vonnegut, aparută recent la editura Humanitas.

27
/04
/14

Rusia – controversată și ȋntinsă, țara marilor artiști și a marilor orgolii politice. Ar fi aproape imposibil să o cuprinzi ȋntr-o singură carte. Natalia Kliuceariova ȋși propune să-i capteze esența, sufletul alcătuit din frȃnturi de viață. Uneori triste, alteori posedȃnd o carismă neȋnțeleasă, piesele de puzzle se compun pentru a crea o Rusie ȋn care descoperi mereu ceva surprinzător.

26
/04
/14

Am citit abia acum, bărbat la 30 de ani, “De ce fierbe copilul în mămăligă” (Polirom, 2013). Am simțit, abandonându-mă unui entuziasm când insolent, când resemnat, inima îmbătrânindu-mi. Trăiesc de atunci ca și cum aș ști răspunsul la o întrebare care nu i-a fost pusă, de fapt, niciodată nimănui. M-am întâlnit cu Aglaja Veteranyi, autoarea, așa cum un drum îmbrățișează un alt drum la o răscruce.

19
/04
/14

Paisprezece titluri semnate de Gabriel Garcia Marquez au apărut în ultimii 20 de ani în România şi s-au vândut în peste 600.000 de exemplare, au declarat pentru agenţia Mediafax reprezentanţii editurii Rao, care deţine exclusivitatea la nivel naţional pentru operele scriitorului columbian.

18
/04
/14

Gabriel García Márquez a fost, așa cum rezultă și din scurtele ferpare întocmite ad-hoc în lumile noastre virtuale, cel mai popular, cel mai iubit scriitor al timpurilor noastre.

10
/04
/14

Astăzi, de la ora 18.30, la Librăria Dalles din Bucureşti, Editura Cartea Românească vă invită la aniversarea a 100 de ani de la naşterea poetei Maria Banus, eveniment marcat de apariţia a două volume inedite de memorialistică, Însemnările mele, disponibile şi în ediţie digitală.

09
/04
/14

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, spitalizat pe 31 martie, din cauza unei infecţii pulmonare şi urinare, a fost externat marţi.