Zilele Culturii Turce se vor desfășura la București, între 3 și 7 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturii-turce-se-vor-desfasura-la-bucuresti-intre-3-si-7-aprilie/

Săptămâna Culturii Turce aduce muzică, expoziţii de fotografie şi artă ceramică, masterclass-uri, film şi gastronomie.

Un articol de Liliana Matei|26 martie 2019

Cu ocazia celebrării internaționale a Săptămânii Culturii Turce, Institutul Yunus Emre organizează în București Zilele Culturii Turce, o suită de evenimente ce au ca scop consolidarea interacțiunii reciproce dintre societatea actuală și patrimoniul artistic și cultural moștenit. Între 3 și 7 aprilie vor avea loc expoziții de fotografie și ceramică turcească, recitale de vioară și de violoncel, prezentări și ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic și un spațiu de expoziție deschis publicului larg.

Săptămâna Culturii Turce își propune ca, anual să aducă în prim plan câte un sit de importanță istorică deosebită în atenția internațională, organizând expoziții, seminarii și ateliere în mai multe țări. În anul 2019, situl în focus este Göbeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om.

Programul ediției 2019 este:

3 aprilie

19:00 – Deschidere Zilele Culturii Turce la București și recital de vioară susținut de artista Alina Horez (Casa Diham Tineretului)

4 aprilie

13:00 – Recital de vioară cu Alina Horez și expoziție de fotografie din regiunea Anatolia de sud-est și din situl Göbeklitepe (Biblioteca Națională București)

14:00 – Conferința Göbeklitepe (Biblioteca Națională București)

19:00 – Expoziție de ceramică turcească Civilizații anatoliene și cocktail cu preparate tradiționale turcești și cafea (Muzeul de Istorie)

20:00 – Proiecție de film – O poveste lungă, r. Osman Sınav (Cinema PRO)

5 aprilie

11:00 – Masterclass de violoncel cu artistul Uğur Işık (Universitatea Națională de Muzică Bucureşti)

12:00 – Prezentare Arta ceramică turcească (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)

13:00 – Atelier de ceramică turcească cu prof. Sibel Sevim, membră a Academiei Internaționale de Ceramică IAC și al NCECA din SUA (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)

15:00 – Masterclass de gastronomie turcească (Restaurant Aperto)

18:00 – Seminar – Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe. Invitat Celal Uludağ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Şanlıurfa, coordonator ştiințific al şantierului arheologic Göbeklitepe (Universitatea din București – Facultatea de Istorie)

6 aprilie – Muzeul de Artă – Auditorium

11:00 – 20:00

Expoziție: zonă Food – cafea turcească, ceai turcesc, preparate culinare turcești; zona turistică; zona Business.

Kids Corner (jocuri tradiționale turcești pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre)

13:00 – Intâlniri Business to Business

19:00 – Concert Uğur Işık

7 aprilie – Muzeul de Artă – Auditorium

11:00 – 17:00

Expoziție: zonă Food – cafea turcească, ceai turcesc, preparate culinare turcești; zona turistică; zona Business.

Kids Corner (jocuri tradiționale turcești pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre)

13:00 – Întâlniri Business to Business

La evenimentele din 4 – 5 aprilie intrarea este liberă, iar locurile sunt limitate și se pot rezerva la nr. 021.211.13.16. Intrarea este liberă pentru expoziția din 6 – 7 aprilie.

Detalii despre eveniment pe Facebook.

Institutul Yunus Emre, prin Zilele Culturii Turce, plasează Göbeklitepe, cel mai vechi monument istoric cunoscut, într-o poziție centrală, ca simbol al trecerii de la viața nomadă la cea sedentară. Göbeklitepe reprezintă punctul inițial al civilizației, unde se află primele așezări urbane şi unde au luat naştere primele forme de birocrație şi statale din Orientul Apropiat.

Evenimente ce au ca temă principală „Göbeklitepe: Viața și Ființa” se vor desfășura simultan și în Zagreb – Croația, Madrid – Spania, Tirana – Albania, Beirut – Libia, Belgrad – Serbia, Kiev – Ucraina, Sankt Petersburg – Rusia și Tunis – Tunisia.

Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării Turciei şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.

Foto: imagini din expoziția de fotografie din regiunea Anatolia de sud-est și din situl Göbeklitepe

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

22
/07
/15

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie.

13
/07
/15

Miercuri, 15 iulie 2015, începând cu orele 20.00, în cadrul workshop-ului de tatuaje deschis publicului la galeria de artă ArtXpert din Bucureşti, doi faimoşi tatuatori români – Dragoş şi Bogdan Macavei - premiaţi 3 ani la Tattoo Convention Bucharest, vor realiza la faţa locului un tatuaj, vor explica şi demonstra tehnica de realizare a unui tatuaj.

08
/07
/15

Pentru aceia dintre voi dornici să se simtă ca în vacanță în mijlocul unui București agitat, Fundația Calea Victoriei a pregătit în luna iulie peste 20 de cursuri și evenimente culturale. Petrece câteva ore deconectat de zumzetul urban și pășește în casa cochetӑ şi rӑcoroasӑ din Popa Soare, nr. 40, unde vara are aromă de artă, creativitate și conversație bunӑ.