Zilele Eugen Ionescu continuă cu recitalul lui Emil Boroghină
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-eugen-ionescu-continua-cu-recitalul-lui-emil-boroghina/

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) prezintă pe 27 noiembrie 2013, ora 19.30, la Sala „George Constantin”, recitalul lui Emil Boroghină.

Un articol de Andrada Văsii|26 noiembrie 2013

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) prezintă pe 27 noiembrie 2013, ora 19.30, la Sala „George Constantin”, recitalul lui Emil Boroghină.

Zilele Eugen Ionescu sunt organizate de Societatea Culturală Eugen Ionescu din Slatina (SCEIS – înființată în urmă cu 23 de ani chiar cu acordul scris al dramaturgului), în parteneriat cu Colegiul Național SF. SAVA din București cu scopul de a păstra vie în memoria națională atât opera, cât și personalitatea complexă și fascinantă a autorului.

Eugen Ionescu, elev şi, mai târziu, profesor al Colegiului Naţional Sf. Sava, a devenit, fără nicio îndoială, personalitatea culturală cu cel mai mare impact în dramaturgia europeană a secolului XX.

Pentru Zilele Eugen Ionescu, alături de Ministerul Culturii și UNITER, unul din partenerii de tradiție al SCEIS este Teatrul „Nottara” care are onoarea de a găzdui recitalul lui Emil Boroghină, actor și director al Festivalului Internațional de Teatru Shakespeare de la Craiova.

Spectacolul-recital se intitulează „De la Shakespeare și Hamlet la Eugen Ionescu și Bérenger”. Apropierea dintre cei doi dramaturgi se produce la nivelul universalității personajelor lor și a angoasei existențiale pe care o trăiesc.

Și Hamlet și Bérenger, mai cu seamă acel Bérenger din „Ucigaș fără simbrie”, trăiesc între a fi și a nu fi, pentru că presimt frumusețea plenară a ființării la un nivel superior.

Zilele Eugen Ionescu – regal în memoria autorului

Amândoi aleg un a fi al sferelor înalte, așa cum însuși domnul Emil Boroghină mărturisește: „Am gândit, am visat mereu la un spectacol în două părţi care să cuprindă ambele scenarii, cel cu marile monologuri din teatrul shakespearian care vorbesc despre condiţia umană şi cel cu monologul lui Bérenger din „Ucigaş fără simbrie”, căutător, ca şi Hamlet, al răspunsurilor la marile şi eternele întrebări ale omului şi umanităţii.”

Citiţi şi: Metoda de la Nottara, în turneu în trei ţări europene

Deschiderea oficiată în prezența Ministrului Culturii, Daniel Constantin Barbu, este urmată de vernisaje și expoziții de artă plastică și fotografie, de colocvii, de momente de teatru oferite de actori și regizori consacrați.

Zilele Eugen Ionescu

Afișul recitalului din cadrul ZEI

Cu privire la obiectivele pe care dorește să le realizeze Societatea prin organizarea evenimentului cultural Zilele Eugen Ionescu, președintele SCEIS, regizorul Mihai Lungeanu declară: „Nădăjduim că oferta pe care SCEIS o prezintă în acest an va găsi o firească audienţă, continuându-se astfel un proiect ambiţios, care să cuprindă atât realizarea scopurilor fiecărei instituţii în parte, cât şi un program comun de acţiuni menite să dezvolte anual o stare de cunoaştere constructivă şi de emulaţie creatoare, prin participare efectivă la evenimentele culturale pe care ne propunem să le organizăm, în speranţa unui real impact local, naţional şi chiar internaţional.”

Prin urmare, dramaturgul Eugen Ionescu este comemorat de și cu prieteni dragi, în țara lui natală la Zilele Eugen Ionescu.

Foto credit: Teatrul Nottara, Zilele Eugen Ionescu

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.