Zilele Filmului Croat, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-croat-la-bucuresti/

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Bucureştiul va găzdui a doua ediţie Zilele Filmului Croat. Evenimentul se va desfăşura la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

Un articol de Andrada Văsii|17 octombrie 2013

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Bucureștiul va găzdui a doua ediție Zilele Filmului Croat. Evenimentul se va desfășura la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

Zilele Filmului Croat (ZFC) vor aduce în România o selecție de titluri premiate la festivalurile internaționale, precum și filme care au avut mare succes la publicul din Croația.

Selecția a fost realizată de către Daniel Rafaelić, istoric de film și regizor croat, fostul Președinte al Asociației de Păstrare și Restaurare a Filmelor Croate în cadrul Cinematecii Croate.

Daniel Rafaelić a semnat scenariul și regia documentarul intitulat „The Other Side of Welles”, a regizat scurtmetrajul „Let’s give it a try” și a susținut cursuri despre Antichitatea în Filme, Evul Mediu în Filme și Film și Propagandă în cadrul Departamentului de Istorie al Facultății de Filosofie din Zagreb.

Filme în exclusivitate, la Zilele Filmului Croat

Printre titlurile selecționate de Daniel Rafaelić se numără și „Nije kraj/Will not end here” (2008) al controversatului regizor Vinko Brešan (câștigător a patru premii în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin).

Filmul este o poveste de dragoste tragicomică dintre un veteran de război, actualmente detectiv, și o prostituată, văzută din perspectiva unui actor porno.

Zilele Filmului Croat

Vinko Brešan, regizorul filmului Nije kraj, selecţionat la Zilele Filmului Croat

„Nije kraj” a câștigat Premiul FIPRESCI la Karlovy Vary International Film Festival, Premiul Publicului „Golden Gate” și alte patru premii „Golden Arena” la Pula Film Festival (Croația).

Evenimentul organizat de către Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutului Francez, cu sprijinul Comisiei Europene.

Publicul românesc este mai puţin obişnuit cu cinematografia croată, de aceea organizatorii vor aduce la Bucureşti filme relevante pentru această zonă a Europei.

Foto credit: Ionut Dobre (Anim’est), Zilele Filmului Croat

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.