Zilele Nordului 2019: experiment electric/acustic în Poiana Teioasa, competiții sportive și tururi ghidate
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-nordului-2019-experiment-electric-acustic-in-poiana-teioasa-competitii-sportive-si-tururi-ghidate/

A şasea ediţie a festivalului Zilele Nordului debutează vineri, 15 august, la Darabani, cel mai nordic oraş al României. Iubitorii de muzică, arte, mişcare şi călătorii sunt aşteptaţi în Nord cu 40 de concerte şi evenimente culturale, educaţionale şi sportive.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2019

Sub sloganul #RădăcinileCresc, festivalul propune concerte la Conacul Balș și în Poiana Teioasa, competiții sportive pentru cicliști, tenismeni și alergători, ateliere și conferințe pentru tineri, artă stradală, expoziții și dezbateri, precum și tururi ghidate în regiune în fiecare zi.

„Am pornit acest festival pentru a-i reconecta pe cei plecați din Nord cu viața comunităților de acasă, cu liceenii și studenții de acasă. La ZN toți acești oameni lucrează an de an împreună în proiecte îndeajuns de spectaculoase încât să atragă 1000 de turiști în cele câteva zile de festival și îndeajuns de necesare încât să contribuie la creșterea coeziunii comunităților în care activăm”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociaței Nord.

Premieră muzicală: concerte ON/OFF în Poiana Teioasa

Poiana Teioasa găzduiește două seri de concerte în oglindă: aceleași patru trupe cântă sâmbătă, 17 august, electric și duminică, 18 august, acustic.

Omul cu șobolani, Implant pentru Refuz, Partizan și The Kryptonite Sparks sunt trupele invitate cu show-uri speciale pentru fiecare seară. Implant pentru Refuz și Partizan sunt pentru prima dată la ZN, în timp ce OCS revin pentru a doua oară, iar TKS sunt rezidenți ai Zilelor Nordului, trupa lansându-se deodată cu festivalul, în 2014.

Conceptul ON/OFF, propus agenția bucureșteană Dark Side Entertainment, este un experiment prin care organizatorii mizează să atragă câte 2000 de participanți în fiecare seară în Poiana Teioasa de la marginea orașului, vechiul lor de spectacole din Darabani, revitalizat de festival.

Descoperim Nordul, cu locurile și oamenii săi

Zilele Nordului îi duce pe participanți în trei orașe și șapte sate din regiune. Tururile Nordului din acest an îi invită pe doritori la Botoșani pe urmele artiștilor consacrați și contemporani pe care orașul i-a dat României și lumii (Eminescu, Iorga, Luchian, dar și Marcel Mănăstireanu și Constantin Dracsin), la Dorohoi în căutarea poveștilor avangardiștilor din perioada interbelică (Benjamin Fondane, Sașa Pană, Isidor Issou) și la Darabani într-un inventar al comorilor de patrimoniu de pe malul Prutului.

Sorin Onișor, fotograful satului românesc, este gazda școlii de fotografie „Satele Nordului”, care-și are tabăra de bază în satul Horodiștea, cel mai nordic punct al României, din comuna Păltiniș. Sorin Onișor îi duce pe participanți în trei zile de călătorii în satele Nordului.

Întâlnirile Nordului, conferința de idei a festivalului, îi are în acest an ca invitați pe scriitorul Dan Lungu, jurnalista Florentina Toniță, Luca Ciubotaru – președintele Asociației Rădăuțiul Civic -, și antreprenorul în IT Radu Bichir. Întâlnirile sunt o conferință anuală care aduce înapoi acasă oameni născuți în regiune și care fac minuni prin alte părți ale lumii, pentru o dezbatere de idei pe tema comunității cu tinerii din sală.

Ciclism, alergare și tenis la Maratonul Nordului

Cel puțin 500 de participanți – cicliști, alergători, tenismeni – sunt așteptați în acest an la startul competițiilor sportive organizate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru Maratonul Nordului (MTB Pomârla în 17 august și Teioasa Trail în 18 august) continuă online până la 11 august, apoi doritorii vor mai putea achita taxele de participare numai la startul competițiilor. Marea noutate a ediției este proba de semimaraton pe teren accidentat, care va avea loc în 18 august.

Asociația Nord a înființat în regiune și clubul sportiv omonim, care organizează Maratonul Nordului, trei echipe de amatori (cliclism, alegrare și pescuit), precum și competiția Nordul Joacă Tenis, care continuă tradiția tenisului începută în Nord acum 50 de ani.

„Așa cum cultura unește, și sportul creează punți între oameni. O comunitate sănătoasă este una preocupată de sănătatea spiritului și de sănătatea trupului, deopotrivă. Suntem încântați să vedem efectele pe care practicarea sportului le are în rândul comunităților noastre de acasă și în special în rândul celor mai tineri”, spune Alex Teioșanu, conducătorul CS Nord și directorul executiv al asociației omonime.

Camping și cazare la festival

Festivalierii și sportivii participanți la festival au la dispoziție două campinguri pregătite de organizatori la Darabani și Pomârla, ambele fiind păzite, iluminate și dotate cu dușuri și vestiare. Dacă pentru participanții la Maratonul Nordului taxa de participare le oferă deja acces în camping, prețul de acces în camping pentru ceilalți doritori este de 50 de lei de persoană, indiferent de numărul de nopți petrecute la festival. Cei care campează beneficiază și de loc de parcare păzit.

Alte opțiuni de cazare în regiune sunt cele câteva pensiuni, de obicei pline în timpul festivalului, și gazdele locale dispuse să primească oaspeți, spre care organizatorii îi pot orienta pe doritori în baza unui formular de pe site-ul www.zilelenordului.ro.

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova.

Festival este organizat de către Asociația Nord, având ca parteneri principali Bergenbier, Consiliul Județean Botoșani și Radio Guerrilla. Zilele Nordului beneficiază de sprijinul Argo, Fapte, al Primăriilor și Consiliilor Locale din Darabani, Pomârla și Păltiniș, precum și al companiilor Arond, Activ Explore, Bee Swing, Betty Ice, Cadasplan, Ethic Sport, Pirania, Darex, Dorna, Koket, Miracom, Nicvitib, Sagrod și Tipografia Arta. Program detaliat și înscrieri pe www.zilelenordului.ro.

16
/12
/15

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Conform procurorilor, renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

14
/12
/15

Sâmbătă, 19 decembrie, începând cu ora 19:00, la sediul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, Sector 1), va avea loc lansarea calendarului 2016  LEONTINA VĂDUVA 30.

14
/12
/15

Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susține primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alți mari artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă. La București ajunge în mai 2016.

13
/12
/15

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi invită pe iubitorii muzicii la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN

11
/12
/15

Glasurile cristaline ce compun sonoritatea inconfundabilă a Corului de Copii Radio vă vor purta anul acesta în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, către amintirile dragi ale copilăriei, prin magia cântecelor și colindelor de Crăciun. Sâmbătă, 12 decembrie (19.00), ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun.

10
/12
/15

Felicia Filip, Cristi Minculescu & IRIS, Monica Petrică & Răzvan Mazilu, Mihai Mălaimare & Teatrul Masca, Ducu Bertzi & Friends, Luiza Zan & Snaps Vocal Band și Orchestra Simfonică București, dirijată de Ciprian Teodorașcu. Toţi aceştia şi mulţi alţii, vineri, 18 decembrie, începând cu ora 19.00, la Sala Polivalentă, în cel mai mare eveniment de sărbători din București.

09
/12
/15

Unul dintre cei mai proeminenți artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România în mai 2016, cu un nou album, “Souvenance”. Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul.

09
/12
/15

Vă este dor de mirosul de cozonac din casa bunicii, de colindatul cu steaua și de obiceiurile și tradițiile din satul românesc? Lumea plină de farmec a Crăciunului tradițional, cu datinile și colindele strămoșești, este adusă la București prin concertul extraordinar „ÎNCEPEM A COLINDA”, prezentat duminică, 13 decembrie (17.00), la Sala Radio de numeroase ansambluri din întreaga țară și de soliști importanți ai scenei folclorice românești.

08
/12
/15

Doi artişti români care au stârnit aprecierea deopotrivă a publicului român, cât şi a celui de peste hotare – dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi pianistul HORIA MIHAIL – se întâlnesc pe scena Sălii Radio, vineri, 11 decembrie (19.00), într-un eveniment în care iubitorii muzicii pot asculta și unul dintre emoționantele concerte semnate de compozitorul rus Serghei Rachmaninov, considerat ultimul mare compozitor romantic.