10 pentru FILM la TIFF 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-pentru-film-la-tiff-2014/

10 actori talentaţi din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa şi specialiştii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediţie a programului 10 pentru FILM.

Un articol de Petre Ivan|14 mai 2014

Între 5 și 7 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc – 10 pentru FILM, actorii vor lua parte la workshop-uri și premiere de film, vor fi prezentați spectatorilor, jurnaliștilor, dar și celor direct interesați să descopere talente noi în cinema – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

În cele două ediții de până acum, 10 pentru FILM a promovat 20 de actori de diferite vârste, din toate colțurile țării, care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa să se afirme pe marele ecran.

Cei selectați fie se află la debut în cinema, fie au avut deja roluri minore în producții autohtone. Ca în fiecare an, actorilor le vor fi dedicate broșuri, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist. Programul este prezentat de Mercedes-Benz România.

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru) şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).

Actorii selectați sunt: Alina Ilea (Teatrul Naţional din Timişoara), Elena Ivanca (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), Katalin Berekméri (Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós), Lucia Mărneanu (actor independent, Cluj), Silvana Mihai (Godot Cafe Teatru, studentă la Universitatea de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, Bucureşti), Rareș Andrici (Teatrul Metropolis și Teatrul Foarte Mic din Bucureşti), Vlad Bîrzanu (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea), Sorin Dobrin (Teatrul Bulandra și Godot Cafe Teatru din Bucureşti), Ioan Paraschiv (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ).

ALINA ILEA

Data naşterii: 30 ianuarie 1973

Alina Ilea

Alina Ilea

Este absolventă a Facultăţii de Teatru din Cadrul Universităţii de Vest Timişoara (2000), dar şi a Facultăţii de Sociologie şi Psihologie, Secţia Psihologie, din cadrul aceleiaşi universităţi (1996). Este actriţă a Teatrului Naţional Timişoara din anul 2000, unde a interpretat peste 30 de roluri, colaborând cu regizori precum Alexander Hausvater, Mihai Măniuţiu, Rodrigo Garcia, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Ada Lupu, Cătălina Buzoianu.

Din 2012, colaborează cu compania teatrală independentă româno-franceză „Compania 28”, alături de care a participat la proiectele „Isadora – expoziţie teatrală”, un concept de Yann Verburg, şi „ALB – white dress code” în regia lui Eugen Jebeleanu. În 2008, a obţinut premiul Pro Cultura Timisiensis. În film, a jucat în scurtmetrajele Forecast, regia Frantz Weis (2004) și Becul spart, regia Gelu Sfaiter (2011) şi a făcut figuraţie vorbită în filmul Sindromul Timișoara, regia Marius Barna (2005).

ELENA IVANCA

Data naşterii:17 aprilie 1969

Este absolventă de actorie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (1999). Este absolventă de master (2008) şi de studii doctorale (2012) a Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş. Este actriţă a Teatrului Naţional Cluj-Napoca din 2000 şi, de asemenea, profesor asociat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj.

A jucat în spectacole regizate, printre alții, de Vlad Mugur, Mihai Măniuţiu, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Mona Chirilă, Radu Afrim, Eli Simon. A jucat în scurtmetrajele Usturoi, regia Lucian Alexandru (2012), Superman, Spiderman sau Batman, regia Tudor Giurgiu (2011), Cheful, regia Adrian Sitaru (2011), Gobel, regia Raluca David (2010), Feed-back, regia Sorin Misirianţu (2006), Soldatul, regia Tamas Buvary (2002, Ungaria). A obţinut Premiul „Lucia Mureşan” al Festivalului Internaţional ,,Lucian Blaga” (2013), Diploma de Excelenţă pentru activitatea deosebită în pregătirea elevilor olimpici (2010 şi 2009), Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate depusă ca artist şi mai apoi ca profesor, pentru cariera remarcabilă şi premiile câștigate în numele artei în cadrul Premiilor Media (2008), Ordinul „Meritul Cultural” în gradul de Cavaler, categoria „Artele Spectacolului” (2004).

ENIKŐ GYÖRGYJAKAB

Data naşterii: 5 ianuarie 1983

Este absolventă de actorie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2005), unde a obţinut şi diploma de master în teatru (2011). Este actriţă la Teatrul Maghiar din Cluj începând din anul 2005, unde a jucat în spectacole regizate de Robert Raponja, Michal Dočekal, Mihai Măniuţiu, András Hatházi, Gábor Tompa, Karin Coonrod, Alain Timar, Dragoş Galgoţiu, Silviu Purcărete, Andrei Şerban şi mulţi alţii. Joacă în spectacole de teatru independent şi a avut numeroase colaborări în spectacole de teatru-dans sau de teatru de mişcare cu compania M Studio din Sfântu Gheorghe.

A jucat în scurtmetrajele Személyi figyelő, regia Róbert Lakatos (2013), Un pachet la două zile, regia Manuela Borza (2012), Romantism, regia József László (2010), Curba dreaptă, regia Kincső Bakó (2010), Mázrománc, regia Kinga Kurta (2010), Autogol, regia József László (2009), Ibusár, regia Orsolya Ferencz (2009), Cu tine, regia Botond Püsök (2008). A obţinut Premiul „Miklós Bánffy” pentru spectacolul „Ruins True Refuge”, regia Gábor Tompa (2014), şi Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Thea Elvsted din spectacolul „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, în regia lui Andrei Şerban (2013).

Berekmeri Katalin

KATALIN BEREKMÉRI

Data naşterii: 26 iunie 1977

Este absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală Tîrgu-Mureş (2001) şi doctorand în teatru la aceeaşi universitate, din 2011. Este actriţă a Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós, din 2003, şi asistent universitar la Universitatea de Arte Târgu-Mureş.

A interpretat numeroase roluri în spectacole regizate de Radu Afrim, Kincses Elemér, Sorin Militaru, Gianina Cărbunariu şi mulţi alţii. A obţinut Premiul „Aplauze”, acordat de Compania Tompa Miklós (2011), Premiul de interpretare acordat de ziarul „Vásárhelyi Hírlap” la Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale din Gheorgheni (2011), Premiul pentru cea mai bună actriţă a stagiunii, acordat de compania Bioeel (2010), şi Premiul pentru interpretare feminină acordat de Várszínház şi Művészetek Háza din Kisvárda la Festivalul Teatrelor Maghiare din Kisvárda (2008).

LUCIA MĂRNEANU

Data naşterii: 15 iunie 1988

Este absolventă de actorie a Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (2013), dar şi absolventă a Facultății de Arte Plastice, grafică, a Universităţii de Artă şi Design Cluj (2010). Joacă în spectacole care sunt prezentate la Fabrica de Pensule Cluj, în cadrul Asociației GroundFloor Group şi Reactor Cluj, în cadrul Asociației Reciproca.

Printre cele mai importante spectacole în care a jucat se numără „Parallel”, regia Sinko Ferenc/Leta Popescu (2013), „10 studii despre iubire cu i mic”, regia Lucia Mărneanu (2013), „Fun”, regia Claudiu Lorand Maxim (2012). În film, joacă și în Tatăl nostru, de Sergiu Lupșe, scurtmetraj inclus în competiția Zilele Filmului Românesc la TIFF 2014. A obţinut Premiul pentru debut la Gala UNITER 2014, pentru rolul din „Parallel”, şi Premiul special al juriului pentru interpretare la Festivalul Național de Teatru Independent, București, 2013, pentru rolul din „10 studii despre iubire”.

SILVANA MIHAI

Data naşterii: 21 noiembrie 1992

Este studentă la actorie la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, din 2012. Joacă în spectacolul „10 minute plays”, regie colectivă, la Godot Cafe Teatru în Bucureşti. În scurtmetraje a jucat în Duminică dimineaţă, regia Bogdan Theodor Olteanu (2014), şi Up The Wind, regia Isabella Oana Szanto (2013).

A primit Premiul pentru cea mai bună piesă de 10 minute pentru „Surpriza” de Henry Mark Levine, în cadrul 10 Minute Plays Competition, Godot la Şcoală (2014), Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru spectacolul „Momo sau Strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce a înapoiat oamenilor timpul furat” (producţie Atelierul de Teatru din Botoşani), la Festivalul de teatru tânăr pentru liceeni „Ideo Ideis” (2011, Alexandria), şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru spectacolul „Inside a Box” (producţie Atelierul de Teatru din Botoşani), în cadrul festivalului de teatru tânăr pentru liceeni în limba engleza „ID Fest” (2010, Bacău).

RAREŞ ANDRICI

Rares Andrici

Rares Andrici

Data naşterii: 1 iunie 1991

Este absolvent de actorie la Universitatea de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” Bucureşti (2013) şi masterand al aceleiaşi universităţi. Joacă la Teatrul Metropolis şi la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti. A lucrat cu regizori precum Cristi Juncu, Florin Grigoraş, Mihaela Beţiu şi alţii.

În film, a jucat în Bucureşti, te iubesc!, regia Mircea Ghinescu (2013), Duminică dimineaţă, regia Bogdan Theodor Olteanu (2014), Party, regia Ana-Maria Comănescu (2014). A primit Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun spectacol cu „Omul-pernă” la Gala Absolvenţilor UNATC, Premiul pentru cel mai bun actor (cu „Omul-pernă” şi „Pisica Verde” – Festival In Culise), Premiul pentru cel mai bun spectacol („Pisica Verde” – Gala Hop 2013), Premiul pentru cea mai bună trupă („Pisica Verde” – Gala Hop 2013), Premiul Metropolis („Pisica Verde” – Gala Hop 2013).

VLAD BÎRZANU

Data naşterii: 25 septembrie 1990

Este absolvent de actorie al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (2011) şi este masterand la U.N.A.T.C. Bucureşti în Arta Actorului. Este actor al Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea şi a jucat în spectacole regizate de Theodor Cristian Popescu, Gelu Colceag, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Horaţiu Mihaiu, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim şi alţii. A jucat în „Dancing City”, proiect cultural foto-video, regia Carmen Lidia Vidu, fotograf Dani Ioniţă, şi în Onironaut, scurtmetraj, regia şi scenariu Diana Gândilă. A fost nominalizat la Premiile UNITER 2012 pentru debut, cu rolul din spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, regia Botos Balint, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.

SORIN DOBRIN

Data naşterii: 18 februarie 1986

Este absolvent de actorie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti (2008) şi are o diplomă de master în Arta Actorului la aceeaşi universitate (2010). În prezent, joacă la Teatrul Bulandra și la Godot Cafe Teatru în Bucureşti. A jucat în spectacole regizate de Gelu Colceag, Dinu Cernescu, Lászlo Bocsárdi, Florin Zamfirescu şi alţii. În film, a jucat în Aniversarea, regia Silvestru Iapascurtă (UNATC, 2014), Funeralii Fericite, regia Horaţiu Mălăele (2013), Suskind, regia Rudolf van den Berg (2012), Carnera: The Walking Mountain, regia Renzo Martinelli (2008), Nine Minutes, regia Florin Kevorkian (2008).

IOAN PARASCHIV

Data naşterii: 7 septembrie 1988

Este absolvent de actorie al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (2011) şi are o diplomă de master în arta interpretării caracterelor dramatice la aceeaşi universitate (2013). Este actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. A jucat în spectacole regizate de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Vlad Massaci, Cristian Tudor Popescu, Dragoş Galgoţiu, Radu Alexandru Nica şi mulţi alţii. La Gala Hop din 2013 și la Audiţia Naţională 2013, a primit Premiul pentru cel mai bun actor.

Foto cu: 10 pentru FILM – www.tiff.ro

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.