Ana Blandiana, la Garantat 100%: „La intelectualii români, solidaritatea şi buna credinţă sunt materii deficitare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-la-garantat-100-la-intelectualii-romani-solidaritatea-si-buna-credinta-sunt-materii-deficitare/

Portretul unui om puternic şi delicat în acelaşi timp: Ana Blandiana. Scriitoarea este invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%, duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2017

Duminică, 21 mai, invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100% este scriitoarea Ana Blandiana. Prezenţă discretă pe micile ecrane, Ana Blandiana se dezvăluie prin interviul acordat lui Cătălin Ştefănescu drept o fină observatoare a fenomenelor sociale din România.

Deplin implicată în viaţa societăţii, autoarea recentului volum „Fals tratat de manipulare” rememorează, la Garantat 100%, evenimente care i-au marcat viaţa şi cariera, dar şi împărtăşeşte nemulţumirile legate de activitatea unor instituţii pilon din viaţa culturală. Ediţia Garantat 100% cu Ana Blandiana este la TVR 1 şi TVR+ duminică, 21 mai, ora 23.00.

De altfel, cartea scriitoarei, „Fals tratat de manipulare”, este nodul de la care pornesc amintirile Anei Blandiana: refuzul ei de a se stabili în străinătate sau povestea despre Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, muzeu realizat de invitată împreună cu Romulus Rusan.

O cunoaştem pe Ana Blandiana în diverse ipostaze, care, împreună, compun un portret puternic şi delicat în acelaşi timp: preot; poetă, căreia i se interzice publicarea în mai multe rânduri şi care este urmărită şi persecutată de Securitate; îndrăgostită de cel care avea să-i devină soţ – cel mai bun prieten, coleg de breaslă şi partener pe viaţă, Romulus Rusan; poetă de succes, prozatoare, câştigătoare a importante premii şi participantă la numeroase conferinţe literare internaţionale; neobosită activistă civică şi fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet (care, anul viitor, împlineşte 25 de ani); femeie surprinsă de trecerea timpului; româncă ce a refuzat să fugă din ţară, în pofida ocaziilor ivite de-a lungul timpului sub regimul comunist (pentru că în altă parte nu ar mai fi putut scrie); om cu visuri, calităţi, defecte, temeri, îndrăzneli şi dorinţa de a le diseca pe toate pentru a se înţelege mai bine.

Ana Blandiana

Ana Blandiana

Scriitoarea vorbeşte, la Garantat 100%, despre perioada de după 1989, când a lăsat meseria pe planul secund pentru a se implica în viaţa societăţii civile. Are un sentiment de frustrare faţă de cei care îi percep scrisul doar prin prisma activităţii sale civice.

După 1990, opera Anei Blandiana a început să fie tradusă în străinătate, fapt ce a constituit o a doua „naştere artistică” a sa.

Un popor este mica elită de intelectuali care gândesc şi împing lucrurile înainte; întotdeauna lucrurile au fost împinse înainte de o minoritate”, susţine invitata lui Cătălin Ştefănescu. Totuşi, „la intelectualii români solidaritatea şi buna credinţă sunt materii deficitare. –  Ana Blandiana.

Uniunile de creaţie sau măcar Uniunea Scriitorilor sau Academia Română nu   s-au solidarizat cu protestele #Rezist. Ana Blandiana este convinsă că aceste instituţii ar trebui să fie vârful de lance al societăţii civile.

Cât despre preocupările sale din prezent…  Ana Blandiana ne dă câteva repere duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la Garantat 100%, de la TVR 1 şi TVR+.

Despre Garantat 100%

Le-a dat garanţii la fiecare ediţie, iar după 17 ani, telespectatorii o recunosc drept una dintre cele mai de succes emisiuni culturale.

Cătălin Ştefănescu prezintă la TVR 1 „felul nostru de a face televiziunea”: Garantat 100%. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

Foto: Ana Blandiana,  Garantat 100% – tvr.ro

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.