BIFF 2015: Cinci proiecții de la care nu trebuie să lipsești
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-2015-cinci-proiectii-de-la-care-nu-trebuie-sa-lipsesti/

Începe cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), iar Ziarul Metropolis a ales cinci proiecţii de la care niciun cinefil – de ocazie sau exersat – nu ar trebui să lipsească.

Un articol de Ionuţ Mareş|20 aprilie 2015

Cea mai simplă și directă recomandare ar fi să vedeți cât mai multe din cele 21 de filme ce vor fi proiectate în cadrul cele de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film Bucureți (BIFF), care începe luni și se încheie duminică.

Dar pentru că timpul sau alte motive întemeiate ar putea sta în calea unei astfel de aventuri, Ziarul Metropolis vă propune o selecție de cinci proiecții, din toate secțiunile, pe care nu s-ar cuveni ca iubitorii de cinema să le rateze. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

”The Look of Silence” (doc., 2014, Joshua Oppenheimer)

Câștigător al mai multor trofee la Veneția, ”The Look of Silence” este continuarea teribilului ”The Act of Killing” (2012), filme de nonficțiune prin care regizorul american Joshua Oppenheimer chestionează într-un mod extrem de original – deopotrivă narativ și vizual – genocidul din anii `60 din Indonezia și efectele sale.

După ce în prima parte i-a făcut pe ucigași să confrunte tragedia ai cărei autori au fost și care a lăsat în urmă peste 500.000 de morți, acum Oppenheimer se oprește asupra unor supraviețuitori, puși față în față cu foștii lor torționari. Film prezentat în cadrul secțiunii Proiecții Speciale.

”Pasolini” (2014, Abel Ferrara)

După ce i-a dezamăgit sau lăsat indiferenți pe critici cu precedentul film, ”Welcome to New York” (despre afacerea Dominique Strauss-Kahn), veteranul Abel Ferrara și-a recâștigat simpatia criticii cu acest nou film în care Willem Dafoe îl joacă pe Pier Paolo Pasolini.

pasolini

Prezentat anul trecut în competiție la Festivalul de la Veneția, ”Pasolini” promite să ofere o viziune inedită, într-o reconstituire liberă, asupra ultimelor zile din viața fostului mare cineast italian, mort în condiții misterioase. Film proiectat în secțiunea paralelă Panorama.

”Mélo” (1986, Alain Resnais)

Privirea înspre trecut pe care BIFF o aruncă în fiecare an prin proiectarea câtorva filme clasice este unul din atuurile sale indiscutabile. La ceva mai mult de un an de la moartea cu adevărat legendarului Alain Resnais (91 de ani), BIFF a ales unul dintre filmele sale mai puțin cunoscute (și, prin urmare, cu atât mai importante) – ”Melo”.

Film precedat de o selecție de scurtmetraje (întotdeauna îndrăznețe) tot ale lui Alain Resnais – ”Guernica”, ”Toute la mémoire du monde”, ”Van Gogh” și ”Le chant du Styrène”. Proiecții în cadrul (mini)secțiunii In memoriam.

”Autoportretul unei fete cuminți” (2015, Ana Lungu)

”Autoportretul unei fete cuminți”, al doilea lungmetraj al Anei Lungu (primul, ”Burta balenei”, din 2010, fusese coregizat cu Ana Szel), este alegerea Ziarului Metropolis dintre cele șase filme de neratat din Competiția ediției din acest an a BIFF.

În primul rând, pentru că este un nou film românesc, într-un an neașteptat de prolific și generos cu cinematografia noastră. În al doilea rând, pentru că propune un stil care, în ciuda minimalismului său asumat și a accentului pus pe dialoguri, își caută propria cale, propria voce, care cu siguranță va surprinde și intriga.

”Far from the Madding Crowd” (2015, Thomas Vinterberg)

Pentru că ”Taxi”, noul film al iranianului Jafar Panahi, este proiectat cu casa plină (pe bază exclusiv de invitații), luni seară, în deschiderea BIFF, Ziarul Metropolis a ales să recomande filmul care va închide festivalul.

După două drame contemporane plasate în Danemarca (”Submarino” și ”Jagten”), Thomas Vinterberg ia, surprinzător, un roman clasic al scriitorului britanic Thomas Hardy și oferă o ecranizare despre o poveste din epoca victoriană, plină de staruri internaționale (Carey Mulligan, Juno Temple, Michael Sheen, Matthias Schoenaerts).

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.