Cinci motive de a merge la Promenada Operei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-motive-de-a-merge-la-promenada-operei/

„Promenada Operei”, cel mai mare concert în aer liber din Bucureşti, dedicat muzicii clasice, are loc sâmbătă, 30 august, de la ora 20.30, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Adina Scorţescu|19 august 2014

De ce ar trebui să mergeţi la concert?

1. E în aer liber și are atmosferă de festival.

Lipsesc tarabele cu mâncare și frigiderele cu bere rece (totuși, nu e Summer Well!), dar lumea stă relaxată, pe scaune sau direct pe iarbă; vezi și copii desculți, și tineri hippie, și doamne cu pălării și date cu Chanel. Anul trecut, la ediția a VII-a, au fost aproape 10.000 de spectatori.

În plus, să asculți „Vissi d’arte” din Tosca, live – la lumina lunii, cu clădirea Operei în față, drapată în alb (da, până și clădirea vine îmbrăcată frumos la eveniment) și Dâmbovița, întunecată și tăcută, în spate – e ca și cum ai prinde fericirea de picior pentru câteva minute.

Dacă nu-ți place „Tosca“, nu-i nimic, ai de unde alege. În program sunt și arii din „Rigoletto“, „Traviata“, „Manon Lescaut“, „Falstaff“, „Carmen“.

2. Faci o baie de artiști.

Pe scena din fața Operei se vor perinda cam 200 de artiști, dintre care unii sunt invitați speciali din străinătate precum tenorul Ştefan Pop şi baritonul Şerban Vasile.

3. Împuști doi iepuri dintr-o dată.

Spre deosebire de anul trecut, anul acesta vom asista și la momente de balet: „La fille mal gardée“, Manon, Giselle, Les Lutins, Rhapsody. Îi vei vedea dansând pe prim-balerinii Operei Naționale București, printre care Bianca Fota, Ovidiu Matei Iancu, Dawid Trzensimiech.

4. Ai parte de un preview al viitoarei stagiuni.

Vrei să cumperi la toamnă bilete la Operă, dar ți-e greu să te hotărăști? Cauți o montare mai puțin prăfuită, dar parcă nu-ți dorești nici o viziune foarte modernă, în care care Violetta din Traviata să vină îmbrăcată în fustă de piele? La Promenadă ai ocazia să vezi fragmente din premierele următoarei stagiuni: „Falstaff” în regia celebrului Graham Vick, „La traviata” în regia lui Paul Curran, “Manon Lescaut” în regia lui Jonathan Kent, „La fille mal gardée” („Fata prost păzită”) în coregrafia lui Sir Frederick Ashton şi „Giselle” în coregrafia lui Ethan Stiefel şi Johan Kobborg.

5. Intrarea e liberă.

Și, în plus, nu e la oră fixă. Poți să vii la jumătatea concertului (și o să te mulțumești cu ascultatul, căci între tine și scenă va fi o mare de oameni) sau poți să pleci mai devreme, ca să nu pierzi ultimul metrou.

Foto cu Promenada Operei – Oana Radu Turcu

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!