„Concert regal“, în prezenţa Alteţelor Regale, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-regal-in-prezenta-altetelor-regale-la-sala-radio/

Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 19.00, Orchestra Naţională Radio va prezenta un concert regal, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.

Un articol de Andrada Văsii|8 mai 2013

Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 19.00, Orchestra Naţională Radio va prezenta un concert regal, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.

Trei mari muzicieni de talie internaţională, care au străbătut meridianele lumii evoluând în cele mai importante săli de concert, sunt invitaţi la Sala Radio pentru acest eveniment: dirijorul român Christian Badea, violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson.

În mod tradiţional, seara se va deschide cu Imnul Regal (Eduard Hübsch) şi va continua cu „Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră“, ultima lucrare pentru orchestră concepută de Brahms, deosebită prin prezenţa a doi solişti alături de ansamblul muzical.

Cea de-a doua parte a evenimentului va prilejui bucuria audierii uneia dintre cele mai cunoscute simfonii: „Simfonia a IX-a în mi minor – Din lumea nouă“ semnată de compozitorul ceh Antonin Dvořák în perioada în care conducea Conservatorul de la New York. Lucrarea a obţinut un succes triumfal încă de la prima audiţie în 1893, la Carnegie Hall din New York.

Lansare de album

Cu ocazia evenimentului deosebit din 11 mai, în pauza concertului va avea loc şi lansarea unui album (carte şi 2 CD-uri) special dedicat Majestăţii Sale Regelui Mihai: „At your service at all times…’’ (,,În slujba voastră în toate timpurile…“), o colecţie a mesajelor radio şi interviurilor acordate în perioada 1989-2011.

Este vorba despre cea de-a doua ediţie a albumului, revăzută, adaugită şi tradusă în limba engleză (prima ediţie fiind concepută în limba română). Albumul poartă semnătura editurii Casa Radio, iar interviurile înregistrate au fost realizate de Mariana Conovici şi Denise Theodoru, traducerea fiind semnată de Alistair Blyth.

Distincție pentru instituție

Duminică, 12 mai, va avea loc un alt eveniment important pentru Radio România: Casa Regală va acorda instituţiei ordinul Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu). Pentru a primi distincţia, la ceremonia de la Palatul Elisabeta va fi prezent Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Decoraţia regală Nihil Sine Deo – instituită în 2009 prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi limitată la un număr de 200 membri – se acordă pentru performanţele de nivel înalt care aduc un aport important în domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic sau militar.  La ceas aniversar – 2013 înseamnă 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio – radioul public va primi înalta distincţie, al cărei nume conţine chiar deviza familiei regale, pentru serviciile aduse publicului românesc aflat în lumea întreagă.

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Orchestra Națională Radio (Facebook)

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!