Două mari stele pe Aleea Celebrităţilor!
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-mari-stele-pe-aleea-celebritatilor/

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR vă invită în Piaţa Timpului Joi, 24 mai, ora 12.00.   Doi artişti compleţi, doi oameni desăvârşiţi, doi actori unici, Marin Moraru şi Iurie Darie vor fi celebraţi cu mare onoare şi recunoştinţă primind câte o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului. “Să vorbesc despre Marin Moraru şi despre Iurie […]

Un articol de |10 august 2012

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR
vă invită în Piaţa Timpului
Joi, 24 mai, ora 12.00.

 

Doi artiști compleți, doi oameni desăvârșiți, doi actori unici, Marin Moraru și Iurie Darie vor fi celebrați cu mare onoare și recunoștință primind câte o stea pe Aleea Celebrităților, din Piața Timpului.

“Să vorbesc despre Marin Moraru și despre Iurie Darie ar însemna să vorbesc despre prietenie. Generozitatea cu care s-au dăruit publicului toată viața este cea mai mare dovadă de dragoste a unui artist față de oameni. Fiecare a știut să încununeze  marea scenă a teatrului și filmului cu un talent covârșitor, multă dăruire și generozitate. Prietenii sunt familia pe care ți-o alegi. Sunt mândru că facem parte din aceeași familie, că ne-am ales unii pe ceilalți. Marin Moraru și Iurie Darie sunt doi mari actori cu o lume frumoasă și bogată pe care avem marele privilegiu de a o întâlni pe ecrane sau în sălile de spectacol. Vă mulțumim!”, declară George Ivaşcu, Directorul Teatrului Metropolis.

Decernarea celor două stele va avea loc în prezenţa domnului Sorin Oprescu, Primar General al Municipiului Bucureşti, care va înmâna actorilor “Placheta Bucureştiului”. De asemenea, în cadrul evenimentului, Marin Moraru şi Iurie Darie vor primi câte o stea din aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

“Este o onoare pentru noi să putem susţine arta şi cultura românească prin intermediul proiectului Aleea Celebrităţilor. În luna mai, doi dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi actori, Marin Moraru şi Iurie Darie, se vor alătura colecţiei de stele din Piaţa Timpului”, declară Daniel Stoica, acţionar Cocor S.A.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis, Cocor şi Primaria Municipiului Bucureşti, care a debutat în ianuarie 2011 și găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Până în prezent, pe Walk of Fame-ul din București strălucesc deja stelele: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuț, Stela Popescu, Ion Caramitru și Stefan Iordache (postum).

Vă aşteptăm joi, la ora 12.00 pentru a ne fi alături la decernarea celor 2 stele memorabile – MARIN MORARU și IURIE DARIE!

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I. L.Caragiale.
A fost angajat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) și la Teatrul Național „I. L. Caragiale” (1971-1974). Din anul 2002 este Societar de onoare al Teatrului Național din București.
În 2009 a primit “Premiul Gopo” pentru întreaga carieră la Gala “Premiilor Gopo”.
A jucat în 24 de lungmetraje, dintre care și în filmul “Amen” al celebrului regizor Costa Gavras.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929 în Vadul Roșu, Jud. Soroca. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), promoția 1952, clasa profesor Marietta Sadova. Debutează în anul 1953, în „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negrean, alături de Marga Barbu și Liviu Ciulei. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice. Înainte de 1989 s-a remarcat în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena.
Îndragitul actor nu se sperie de trecerea timpului, el declarând într-un interviu despre viață și profesie: „Am o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului și viața mi-a demonstrat ca am avut dreptate. Cea mai mare satisfacție profesională este atunci când nu simți cum trece timpul și ești mereu în atenția publicului „.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.