Geo Saizescu: un festival de film studenţesc îi poartă numele
https://www.ziarulmetropolis.ro/geo-saizescu-un-festival-de-film-studentesc-ii-poarta-numele/

Timp de trei zile, între 14 şi 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante şi expresive scurtmetraje şi mediu metraje ale studenţilor şi absolvenţilor şcolilor de film din Bucureşti (promoţiile 2012, 2013).

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Motor! Acţiune! Se dă startul Filmului Studenţesc de scurtmetraj „Geo Saizescu“.

Ediția îi va fi dedicată fondatorului Facultății de Arte a Universității Hyperion, Geo Saizescu. O lungă istorie de pasiune și entuziasm, o rampă de lansare a talentelor cinematografice ale tinerei generații, se află în spatele celor 11 ediții ale Festivalului Internațional de Teatru și Film Studențesc Hyperion („Hyperion Stud Art Fest”), gândite și create de maestrul Geo Saizescu.

Timp de  trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române,  vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

Directorul festivalului este regizorul Cătălin Saizescu. Juriul –  alcătuit din criticul de film Cristina Corciovescu, regizorul de film Constantin Popescu jr, directorul de imagine Tudor Mircea și actorul Bogdan Dumitrache – este condus de  scriitorul, editorialistul și filmologul  Cristian Tudor Popescu.

Peste 50 de producții la Festivalul de Film Studențesc „Geo Saizescu“

În competiție vor fi prezente peste 50 de producții aparținând  Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Universității Hyperion – Facultatea de Arte „Geo Saizescu” și  Universității  Media.

Nu va lipsi niciun gen cinematografic al scurtmetrajului, de la cel de ficțiune, documentar, până la cel experimental. Filmele vor fi proiectate joi, 14 noiembrie, între orele 15 și 20.00, iar, vineri, 15 noiembrie, între orele 15.00 și 22.00. O selecție a filmelor din competiție va fi redifuzată pe canalul de televiziune Pro Cinema.

Citiți și: Interviuri-document cu personalităţi româneşti (6): Geo Saizescu

Deschiderea propriu-zisă a festivalului de Film Studențesc „Geo Saizescu” va avea loc joi, 14 noiembrie,  la ora 20.30, când va fi proiectat ultimul lungmetraj de ficțiune al maestrului, „Iubire Elenă”. Vor fi prezente la evenimentul inaugural personalități din lumea filmului, a teatrului, critici, precum și prietenii de-o viață ai creatorului îndrăgitului personaj Păcală.

Geo Saizescu

Afișul festivalului Geo Saizescu

În ultima zi a festivalului, sâmbătă, pe 16 noiembrie,  înainte de Gala de decernare a premiilor, va fi proiectat de la ora  19.00  primul mediu metraj al maestrului Geo Saizescu,  „Doi vecini”, din 1958, realizat după schița omonimă a lui Tudor Arghezi.

Această sărbătoare a filmului studențesc de scurtmetraj este organizată de Institutul European de Cultură pentru Comunicare, Cunoaștere și Educație prin Imagine, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, alături de Universitatea Hyperion și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Pe 14 noiembrie, marele regizor Geo Saizescu, cel supranumit „regele comediei românești”, ar fi împlinit 81 de ani.  În semn de prețuire pentru opera sa, pentru tot ceea ce a realizat în filmul și teatrul românesc, în calitate de regizor, actor, scenarist, profesor, deschizător de drumuri atât în mișcarea cinecluburilor din România, cât și în apariţia primei Facultăți Particulare de Artă din București, dar și a primei reviste de umor internațional, „Harababura”, Festivalul de Film Studențesc – „Hyperion Stud Art” –  îi va purta numele.

Info:

Intrarea la Festival e liberă!

Foto credit: Cinemagia, foto cu Geo Saizescu

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.