Începe Sibiu Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-sibiu-jazz-festival/

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului petrec patru zile de sărbătoare, alături de turiştii străini veniţi în Sibiu pentru festival şi pentru frumuseţile oraşului. Începand de joi şi până duminică, de la orele 19:00, Piaţa Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influenţe orientale, latino sau blues. Intrarea la concertele din Piaţa Mică este liberă.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2017

Sibiul este pregătit pentru a da drumul jazz-ului şi bunei dispoziţii pe scena din Piaţa Mică, unde vor canta cu pasiune artişti internaţionali de jazz: nonconformista De La Purissima şi bandul ei spaniol, frumoasa cubaneză Yilian Canizares, sirienii de la Mozayek Band şi mulţi alţii.

Spectacole live vor susţine şi artiştii români de la Accord Vibes, Peter Sarosi & Azara, efervescenta Irina Popa, DJazz & Happy Sins şi deja cunoscutul sextet Jazzapella.

Concertele românilor fac parte dintr-un proiect pilot al Fundaţiei Sibiu Jazz Festival, “Romanian Jazz Meeting”. Proiectul, unic în Romania, îşi propune să promoveze pe plan internaţional artiştii români de jazz, prin intermediul celei mai mari platforme europene de jazz: Europe Jazz Network.

Astfel, muzicienii români de jazz vor canta în deschiderea concertelor artiştilor internţionali atât joi, 18 mai, cât şi vineri, 19 mai. Proiectul Romanian Jazz Meeting este singurul proiect de profil din Europa care va fi transmis live pe site-ul organizatorului, www.sibiujazz.eu, pe reţelele de socializare şi pe www.livestreaming.com.

În total, 120 de artişti din 17 ţări se întâlnesc la Sibiu cu scopul de a crea emoţii pozitive publicului venit din toate colţurile lumii la cel mai longeviv festival de jazz din România.

Dacă serile publicului vor fi pline de muzică live de calitate, turiştii şi sibienii vor avea agendele încărcate şi pe parcursul zilelor. Organizatorii festivalului au gândit un circuit turistic şi cultural în adevaratul sens al cuvântului pentru toţi iubitorii de jazz prezenţi în oraşul transilvănean pentru a sărbători jazzul.

Aşadar, iubitorii de artă pot face o plimbare spre Turnul Sfatului, care găzduieste expoziţia de fotografii semnate de Tibor Jakab. Deschisă în cadrul proiectului “Focus Jazz”, expoziţia “Jazz Body Sounds” este un elogiu adus jazzului şi frumuseţii formelor feminine de către fotograful român scolit la New York. Adevărate opere de artă, tablourile lui Tibor Jakab vor face deliciul iubitorilor de frumos şi vor trezi suspine în sufletele romanticilor.

Parte integrantă a “Focus Jazz” este şi expoziţia “Jazz – Suflet si Forma”, deschisă în Galeria de Artă UAP Sibiu, în Piaţa Mare nr 12. Cele 19 statuete realizate de artistul sibian Eugen Petri dezvăluie trăirile instrumentiştilor de jazz în timpul concertelor.

Considerat de către criticii de artă moştenitorul talentului lui Constantin Brancusi, Eugen Petri a transpus pasiunea sa pentru jazz într-un material rigid, dar maleabil precum bronzul, reuşind să transmită emoţia pe care acest gen muzical o trezeşte în ascultători.

Tot sub umbrela “Focus Jazz” este deschisă o a doua expozitie în cadrul Galeriei de Artă UAP Sibiu. De această dată este vorba despre expoziţia de afişe de jazz realizate de graficianul Stefan Orth. Pasionat de jazz, Stefan Orth a realizat o parte din afişele Sibiu Jazz Festival încă din anii ’70.

Expoziţia de anul acesta poartă iubitorii de jazz prin istoria de aproape jumătate de secol a festivalului şi aduce în faţa acestora reprezentările grafice care au promovat evenimentul pe parcursul a 4 decenii.

De la expoziţii, publicul işi poate îndrepta paşii către Piaţa Mică, unde işi va putea rasfaţa papilele gustative la “Jam Session

Jazz for Kids

Jazz for Kids

in Bucatarie”, un show delicios, realizat de către organizatorii festivalului în parteneriat cu www.SavoriUrbane.com. Evenimentul culinar este o reprezentaţie plină de arome, în care Oana Igretiu va aduce în atenţia gurmanzilor reţete vechi, unele celebre, altele din caietele bunicilor.

Toate acestea pe ritmuri de jazz, în fiecare zi de joi până duminică, începând cu orele 18:00.

Daca adulţii vor avea programul încarcat în cele 4 zile de festival, este momentul să ne îndreptăm atenţia şi către copiii veniţi la eveniment.

Pentru cei mici, organizatorii au pregătit două seri pline de joc şi creativitate, în cadrul proiectului “Jazz for Kids”.

Aflat la a doua ediţie, Jazz for Kids este un proiect interactiv de educaţie muzicală pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Timp de 90 de minute, pianista Daniela Nicolae îi va purta pe cei mici, dar şi pe parinţii şi bunicii care îi insoţesc, într-un eveniment presărat de coloanele sonore ale desenelor animate Disney Classics.

Într-un context de poveste, copiii vor fi introduşi în lumea fascinantă a jazzului, vor putea să exerseze câteva acorduri pe instrumente muzicale orientale şi se vor distra în sesiuni de “Recunoaşte melodia”. Proiectul este găzduit de Teatrul Gong din Sibiu vineri, 19 mai şi sambătă, 20 mai, începând cu orele 19:00.

Despre Sibiu Jazz Festival

Sibiu Jazz Festival însemna 47 de ani de tradiţie a jazzului în România. Cel mai longeviv eveniment de profil din ţara noastră, festivalul care are loc în inima Transilvaniei încă din anii ’70 a pus Sibiul pe harta jazzistică a lumii şi a promovat de-a lungul anilor cele mai sonore nume ale jazzului românesc.

Mai multe detalii despre programul evenimentului, aici.

Foto: Sibiu Jazz Festival – sibiujazz.ro

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

07
/09
/17

„TragiComedy”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Plisețkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, ediția a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Națională București.

06
/09
/17

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

05
/09
/17

Și a venit a doua zi de festival. Și a venit Joshua Bell la București. Fostul copil-minune al viorii, ajuns acum la 50 de ani, devenit între timp și dirijor, și director muzical al Academy of St. Martin in the Fields (din 2011), e cunoscut nu doar pentru calitatea intepretărilor sale, ci și pentru apetența pentru joacă și pentru explorare.

02
/09
/17

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie, București, România) aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasică face pact cu tehnologia în trei opere cu proiecții multimedia live, muzica contemporană devine vedeta ediției și 30 dintre cei mai bine cotați compozitori contemporani ai momentului din lume vin la București pentru un dialog fără precedent între public, artiști români și artiști străini de anvergură, în timp ce un număr record de 37 de lucrări de George Enescu sunt interpretate în Festival, iar relația dintre matematică și muzică este prezentată într-o expoziție în premieră în România.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).